Fie ca sunt doar sub forma de spray sau lumanari parfumate, fie ca trebuie conectate la priza ori functioneaza pe baza de baterii, odorizante de toate felurile se gasesc in comert, de la marile centre comerciale, pana la ultimul butic.
Preturile sunt diferite, in functie de alegere, iar mirosurile sunt care mai de care mai diferite. Obisnuim sa cumparam aceste produse cu care incercam sa mascam mirosurile mai putin placute sau pur si simplu sa improspatam aerul din locuinta.
Odorizantele mai au si un alt rol, acela de a decora locuinta. Daca alegem un odorizant cu o forma speciala, putem sa il asezam cat mai la vedere pentru ca locuinta nu numai sa aiba un miros placut, ci si un aspect vizual deosebit.
Cu toate ca au parfumuri de-a dreptul impresionante, cele mai multe odorizante de camera sunt sintetice, contin subtante care in timp afecteaza sanatatea si sunt in acelasi timp daunatoare pentru mediu.
Un deodorant de camera natural, fara efecte adverse pentru sanatate, dar si foarte ieftin, poate fi realizat din bicarbonat de sodiu si uleiuri esentiale.
Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile neplacute, motiv pentru care este folosit de multa vreme ca o metoda la indemana pentru improspatarea aerului din locuinte, dar si pentru curatenie sau igiena personala.
Ce trebuie facut? E suficient sa torni bicarbonat de sodiu intr-un borcan cu o forma interesanta, in care sa pui apoi cateva picaturi de ulei esential (8 – 10 picaturi), in functie de cat de puternic vrei sa miroasa.
Se gaureste apoi capacul borcanului pentru a-i oferi un aspect interesant, apoi se lipeste deasupra hartie decorativa sau material textil. Este de preferat alegerea de uleiuri naturale de lavanda, bergamota, citrice, trandafir etc.
Mirosul dureaza cateva luni, iar daca se estompeaza, se mai pot adauga cateva picaturi din cand in cand. Simplu, ieftin si sanatos in acelasi timp.
Mai putin sanatoase sunt odorizantele din comert, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt astmaticii.
Persoanele cu alergii, cu astm bronsic sau cu alte probleme respiratorii nu ar trebui sa foloseasca odorizantele de camera si nici lumanarile parfumate.
Parfumurile folosite pentru improspatarea locuintelor contin compusi organici volatili, precum formaldehida, esteri si alcool. Studiile au aratat ca expunerea copiilor la acesti compusi creste riscul acestora de a face astm bronsic.
Dozele mari de compusi organici volatili irita tractul respirator si determina aparitia durerilor de cap, a ametelilor si chiar a pierderii de memorie.
Odorizantele electrice contin peste 20 de astfel de compusi clasificati ca fiind toxici. Cu toate acestea, odorizantele sunt preferate de tot mai multa lume pentru dublul lor rol, acela de a improspata aerul din locuinta, cat si pentru cel de a decora casa fiecaruia dintre noi.