TIMISOARA. Sunt cinci elevi eminenti. Olimpici la matematica sau informatica. Elevi care au absolvit in acest an liceul si vor pleca la universitati din strainatate. Sunt numai cativa din numarul mare de elevi timiseni care au rezultate extrem de bune la nivel national si international, care au obtinut aur, argint si bronz la concursuri si olimpiade desfasurate in Romania sau in intreaga lume.
Sunt printre cei mai buni din generatia lor. Dar au ales sa plece. Nu vor sa continue in Timisoara. Nu vor in Romania. Nu vor sa lucreze in institutii publice sau private, pe salarii mici si munca prea multa. Nu vor sa fie 99% transpiratie si 1% inspiratie. Vor mai mult. Vor sa aiba performante. Vor sa reuseasca in domenii care in tara nici macar nu sunt dezvoltate suficient.
Vor cercetare la un nivel pe care in Timisoara nu il regasesc. Vor Cambridge, Oxford, medicina la Viena sau burse peste ocean, in Statele Unite.
Cinci elevi, patru de la Liceul „Grigore Moisil“ si unul de la Colegiul National „C.D. Loga“ sunt cativa dintre cei cateva zeci din intreg judetul care au fost admisi la cele mai bune universitati din strainatate. University of Cambridge se afla pe locul 3 in Top 100 Universitati cu cea mai buna reputatie din lume. University of Oxford este pe 6! Nicio universitate din Romania nu se afla in primele 100 din lume. Ei n-au ales Romania. Cei cinci elevi care au optat pentru varianta studiilor la universitati de prestigiu din lume sunt Roland Batovski („C.D. Loga“), Emilian Bacila, Sorin Tirc, Ilca Tudor si Rainer Retzler („Grigore Moisil“).
Rezultatele lor, in cei patru ani de liceu, sunt remarcabile. impreuna au obtinut 200 de premii la concursurile si olimpiadele judetene, nationale si internationale. Au ales sa urmeze universitati prestigioase si nu se gandesc sa se intoarca, la finalul studiilor, in tara. Nu au pentru ce. Un viitor isi pot fauri acolo, departe de casa. Absolventul de Loga a ales Oxfordul, iar ceilalti – Cambridge, medicina la Viena, universitati din Germania sau State. in Timis exista cativa zeci de absolventi, spun reprezentantii Inspectoratului Scolar, care au fost admisi la universitati din strainatate si pleaca acolo pentru studii.
Nu se intorc in tara
„Da, vreau sa raman in strainatate dupa ce termin studiile. Motivele pot sa para putin egoiste: domeniul pe care vreau sa ma lansez – Computer Science – este foarte slab dezvoltat in Romania si nu se face niciun fel de cercetare in domeniu, adica exact ceea ce vreau eu sa fac de fapt. in plus, salariile si nivelul de trai sunt mult mai bune acolo. Multa lume imi zice: salariile sunt mai mari, dar si lucrurile sunt mai scumpe. intr-adevar… si lucrurile sunt mai scumpe, dar si calitatea lor e superioara”, recunoaste fara niciun fel de ezitare Roland.
„Dupa ce termin cursul la Oxford, ma gandesc sa fac un PhD, tot la o universitate de top. Nu m-am hotarat inca, o sa vad pe parcursul anilor. Poate o sa-l fac la Oxford, poate la Cambridge, poate la MIT sau Caltech”, continua acesta. De ce nu vrea sa se intoarca? „Daca m-as intoarce in tara, as fi considerat supracalificat si mi-ar fi foarte greu sa ma angajez.
Si in ultimul rand, tot timpul am fost un mare admirator al Angliei. Mi-a placut tara si m-a atras mereu. Cand am fost acolo… poate suna putin exagerat, dar, m-am simtit ca acasa”.
Si colegii lui de la Liceul „Grigore Moisil” opteaza pentru varianta strainatatii. „Nu ma gandesc sa ma intorc. Acolo am mai multe oportunitati. Si de studiu, si de cariera… E mult mai bine decat in tara. Vara trecuta am fost la toate universitatile din Timisoara si am intrebat ce oportunitati de studii exista. Eu voiam informatica, e clar. Dupa ce am vazut ofertele de studiu am inceput sa caut pe net alternative. Atunci m-am hotarat sa plec in strainatate. Acum nu ma gandesc sa ma intorc”, ne spune Emilian Bacila, elevul care a obtinut peste 50 de premii judetene, nationale si internationale in cei patru ani de liceu. Emilian a obtinut medalia de argint pe tara la Olimpiada de Informatica si a locul I la un concurs organizat de Google in anul scolar 2010-2011. Acum pleaca din Timisoara.
Sorin Tarc este elevul-olimpic la matematica, cel care a obtinut medalii de argint si de aur la Olimpiada Nationala de Matematica in anii de liceu, precum si o medalie de bronz in 2011 la Balcaniada de Matematica. Si el, si Emilian Bacila au fost admisi la Cambridge. Sorin – la matematica, iar Emilian la domeniul IT. Chiar miercuri, 27 iunie, cei doi au sustinut ultimul examen pentru Cambridge, din „materie de liceu si de facultate”. Singura conditie pentru a merge la studii la cea mai valoroasa universitate din Marea Britanie si din Europa este sa obtina cel putin 9.50 la proba de Matematica si peste 9 media generala la Bacalaureat. Roland, elevul admis la Oxford, are nevoie sa obtina peste 8 media generala la Bacalaureat pentru a fi admis.
Ilca Tudor, elev la Moisil, a primit, in clasa a XI-a, o bursa de un an in Statele Unite ale Americii. S-a intors si, dupa Bacalaureat, vrea sa plece la o universitate din state. Daca nu reuseste, are o varianta de rezerva: a fost admis in Germania. Un alt elev extraordinar este Rainer Retzler, tot de la Liceul „Grigore Moisil”. Olimpic la matematica si informatica, acesta a ales alt drum decat colegii lui (toti cei patru absolventi de la Moisil au fost colegi de clasa): Medicina la Viena. El a sustinut Bacalaureatul olimpicilor, a obtinut peste 8.50 si acum se afla la Viena.
„Sunt niste elevi extraordinari. N-am mai intalnit un elev ca si Emilian. A venit la Moisil fara sa stie informatica, a inceput totul de la zero si a ajuns sa fie admis la Cambridge. S-a lasat modelat, a primit toate sfaturile mele si a invatat foarte mult. Este foarte sociabil, cred ca tot liceul il cunoaste. Sorin Tirc este alt gen de elev, care a muncit foarte mult, este pasionat de matematica si foarte determinat. El s-a hotarat din timp si a stiut unde vrea sa mearga”, ne spune Cristina Iordaiche, diriginta celor patru elevi.
Profesorul George Georgescu, de la Moisil, despre Sorin Tirc: „Sorin vine sa intregeasca galeria de olimpici a liceului nostru. Am observat ca doreste sa se autodepaseasca, mereu cu mult inaintea programei de la clasa, asa ca il „tentez” mereu cu exercitii si probleme pentru olimpiade, care au un grad de dificultate ridicat si care sunt extrem de specializate. Are toate atuurile unui bun matematician, pentru el totul este o provocare”.
„Il stiu pe Roland de patru ani. Este un elev care stie ce vrea, foarte riguros si atent. El a stiut ca vrea sa mearga la Oxford. S-a pregatit din timp. El stie ce vrea. Iar asta e o foarte mare calitate a lui”, il caracterizeaza diriginta lui, Bianca Popescu.
Mihai Neamtu, profesorul preferat al elevului de la Colegiul National „C.D. Loga” are numai cuvinte de lauda pentru elevul sau: „Mi-a placut ambitia cu care a abordat acest drum. Aproape fiecare pauza de dupa ora de la clasa lui, ma mai intreba cate ceva. E foarte motivat si interesat”.
De ce pleaca absolventii de liceu la studii in strainatate
„Motivele pentru care tinerii aleg sa studieze peste hotare sunt, in primul rand, oferta educationala a universitatilor din strainatate si cunoasterea unei alte societati/culturi – pentru 49% este foarte important, iar pentru 30% important, potrivit unui studiu realizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate. Dar un rol important il are si prestigiul universitatilor de peste hotare si perspectiva exersarii unei limbi straine”, explica Catalina Gabora, consilier Comunicare&Informare in cadrul Ligii Studentilor Romani din Strainatate.
Potrivit aceluiasi studiu, realizat la finalul anului scolar 2011 – 2012, Catalina Gabora sustine ca dintre cei sapte factori luati in considerare pentru intoarcerea in tara, la finalizarea facultatii peste hotare, cei mai motivanti sunt: apropierea de familie (care ii motiveaza mult pe 52% dintre respondenti si putin pe 27%) si apropierea de prieteni (foarte motivant pentru 38% si putin motivant pentru 36%).
Dar numarul celor care doresc sa ramana si sa-si construiasca o cariera in tarile unde au urmat facultatea este foarte mare, iar pentru ei, cei mai demotivanti factori de a se intoarce in Romania sunt oferta educationala (pe 62% nu ii motiveaza deloc), ofertele de angajare (pe 57% nu ii motiveaza deloc), oportunitatile de afaceri (pe 35% nu ii motiveaza deloc). „Mediul socio-cultural din Romania este un aspect putin motivant (pentru 39%) sau deloc (pentru 28%)”, precizeaza Catalina Gabora.
Costurile studiilor in strainatate
Una dintre principalele griji ale unui student care va invata in strainatate este unde va locui. Fie ca traieste in camin sau intr-o camera inchiriata, valorile sunt diferite, in functie de tara, oras sau tipul camerei. in Marea Britanie, de exemplu, chiria variaza intre 250 si 500 de lire pe luna (aproximativ 300-600 euro), in functie de oras, in timp ce in Suedia o camera pentru studenti valoreaza aproximativ 370 de euro. in Olanda chiria privata poate sa ajunga si pana la 800 de euro, iar in Danemarca, inchirierea unei camere se poate situa intre 250 si 550 de euro.
Exista mai multe oportunitati de finantare. Spre exemplu, in Marea Britanie, unde vor merge cei trei tineri, 9.000 de lire pe an ii costa pe fiecare dintre ei un an de studiu. Printr-un imprumut de la guvernul britanic, ei isi platesc studiile. Banii sunt returnati dupa absolvire, dupa ce se angajeaza, dupa ce obtin un salariu de peste 21.000 de lire pe an. Cele 9.000 de lire asigura insa numai taxele de scolarizare. Cazarea, masa si cheltuielile sunt din buzunarul propriu. Pentru asta, ei au nevoie in fiecare an de aproximativ 5.000 de lire sterline. „Primim o bursa de 3.500 de euro de la Universitate care ne asigura cazarea”, spune Emilian Bacila.
Pareri
Bravo lor,felicitari!Si bafta mai departe.
Habar nu au ce inseamna strainatatea, cea ce aceste personaje stiu, le stiu din auzite, din povesti pescaresti, filme americane, insa nu cunosc realitatea, se vede din raspunsurile pe care le dau…va inselati amarnic daca visati ca strainatatea va va oferi toate dorintele voastre….incercati sa va convingeti..eu am incercat si stiu ce vorbesc.
Bravo lor 🙂 Succes in ceea ce v-ati propus si cinste sa ne faceti acolo !DAca Tara Romaneasca nu stie sa-ti tina oamenii inteligenti, macar acolo sa faca treaba buna .Paul nu fi asa pesimist ,eu am verisor plecat la studii la Oxford si cumnat la fel si nu e asa rau cum crezi tu ,sacrificii sunt oriunde vrei sa faci ceva in viata .Deci SUCCES !!!!