Omenirea din nou in pericol? O simpla raceala ne-ar putea distruge!

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca omenirea ar putea disparea! Specialistii de la OMS spun ca simplele raceli ar putea deveni mortale, in curand, din cauza rezistentei la antiobiotice, potrivit directorului general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan.

Rezistenta la antibiotice ar putea aduce „sfarsitul medicinii moderne asa cum o cunoastem in prezent„, a declarat Chan, in cadrul unei conferine de presa din Copenhaga, pentru lansarea unui studiu pe aceasta tema.

„Ne pierdem prima linie de aparare antimicrobiana. Tratamentele de inlocuire sunt mai costisitoare, mai toxice si este nevoie de durate de tratament mai lungi, in sectiunile de terapie intensiva„, a explicat directorul OMS, citat de ABC.

Potrivit spuselor sale, spitalele au devenit adevarate focare de infectie cu agenti patogeni extrem de rezistenti, precum stafilococul auriu, crescand riscul decesului in spital in locul vindecarii.

Astfel, boli care erau, la un moment dat, tratabile, precum tuberculoza, devin mult mai greu si mai scump de tratat. „Chiar si cu cele mai bune ingrijiri, doar putin peste 50 la suta din acesti pacienti vor mai fi vindecati„, a spus Chan.

De asemenea, s-au dezvoltat tulpini de salmonela, E.coli si gonoree rezistente la antiobiotice.

Unii experti sunt de parere ca ne intoarcem la era de dinainte de antibiotice. Nu. Aceasta va fi o era post-antibiotice. Deocamdata, nu avem un inlocuitor pentru antiobiotice. O era post-antiobiotice inseamna, de fapt, sfarsitul medicinei moderne. Lucruri comune cum ar fi durerea in gat sau genunchiul julit al unui copil ar putea cauza, din nou, moartea”, a avertizat Chan.

In plus, rezistenta la antibiotice inseamna ca si procedurile chirurgicale si tratamentul unor tipuri de cancer devin extrem de riscante sau imposibile.

Dezvoltarea unor noi tipuri de antibiotice ar putea amana catastrofa, insa putini producatori de medicamente isi doresc sa investeasca in produse pentru consum pe termen scurt.

Pur si simplu nu este profitabil pentru ei. Cand creezi un medicament nou pentru reducerea colesterolului, oamenii il vor lua in fiecare zi pana la sfasitul vietii. Insa antiobiotice iei o saptamana, maximum 10 zile. Incercam sa incurajam industria farmaceutica sa creeze noi antibiotice, dar trebuie sa fim foarte atenti in folosirea lor”, a declarat dr. William Schaffner, presedinte la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt din Nashville.

Totusi, exista si metode de limitare a cresterii rezistentei bacteriilor la antibiotice, potrivit OMS: folosirea corecta a medicamentelor, doar in cazurile in care este cu adevarat nevoie si restrictionarea uzului antibioticelor in productia alimentara.

„In vremuri cand exista multiple calamitati in lume, nu ne putem permite pierderea unui element esential in lupta antimicrobiana, care vindeca milioane de persoane, aceasta ar putea sa devina urmatoarea criza globala”, a conchis Chan.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.