Reconditionarea unor obiecte scoase din uz, confectionare de materiale folositoare in gospodarie sau actiuni de colectare a cauciucurilor uzate si transformarea lor in negru de fum se numara printre activitatile ecologice desfasurate in Timisoara in ultimii ani.
Organizatiile neguvernamentale promoveaza actiuni de protejare a mediului si implica mereu voluntari in activitatile pe care le realizeaza. Izvorul de unde aleg si atrag cei mai multi voluntari sunt scolile si universitatile – elevii si studentii. O astfel de actiune este si „Pictam Timisoara in verde“, organizata de ECO CLUB Timisoara, sambata, 27 octombrie, de la ora 15, pe strada pietonala Marasesti.
„Timisorenii sunt asteptati sa ne cunoasca si sa afle mai multe informatii despre ce inseamna colectarea selectiva a deseurilor si importanta ei pentru mediul in care traim. Am pregatit o serie de activitati practice prin care sa explicam conceptul de reutilizare a materialelor reciclabile, la atelierul de „creatie cu inspiratie”, care va debuta pe strada Marasesti, la ora 15 si va continua in Cuib d’Arte, de la ora 18“, ne spune Adela Mustata, PR ECO CLUB Timisoara.
Cu mic, cu mare, timisorenii sunt asteptati sa participe la activitatile desfasurate de organizatia neguvernamentala si sa afle cat mai multe informatii despre activitatile ecologice si de protectia mediului pe care aceasta le promoveaza la nivelul intregului oras.
„Activitatile pe care ni le-am propus au atat scop educativ, cat si recreativ. Vom confectiona papioane, ceasuri, bratari, ochelari si accesorii din carton, hartie, peturi si alte materiale, vom realiza obiecte de decor (suporturi de lumanari, scrumiere), vom colecta hartie si cartuse de imprimanta folosite. Pentru a colora si destinde atmosfera, pregatim un „colt verde” cu facepainting si fotografii eco-friendly“, mentioneaza Adela Mustata.
Educatia ecologica ii vizeaza in principal pe elevii si studentii timisoreni care vor sa se implice in dezvoltarea armonioasa a capitalei Banatului si care cauta alternative de petrecere a timpului liber. Astfel, ECO CLUB Timisoara va da startul, la finalul acestui an si la campania de colectare a anvelopelor uzate din orasul de pe Bega.
Aceasta are drept scop reducerea numarului de anvelope aruncate la voia intamplarii pe marginea drumurilor sau in locuri neautorizate, prin punerea la dispozitia tuturor a unui cadru legal si controlat de colectare in vederea eliminarii lor din circuit. Actiunea nu implica nici o remunerare, ea facandu-se sub forma de donatie de timisoreni, iar anvelopele vor fi, in continuare, prelucrate si transformate in negru de fum, vor fi utilizate drept combustibil pentru fabricile de ciment.