Operatie in premiera in acest an, la Timisoara. O fetita de numai 3 ani a fost supusa unei interventii la inima care i-a salvat viata

TIMISOARA. Cu ajutorul unei interventii realizata in premiera la Timisoara in acest an, medicii au reusit sa vindece aritmia unei copile de numai 3 ani. Fetita suferea de o tahicardie paroxistica supraventriculara (TPSV), o tulburare de ritm cardiac in timpul careia inima batea foarte rapid fiind insotita de o stare marcata de rau general completata uneori cu sincope. Crizele de tahicardie erau repetate si se declansau foarte usor, intrucat erau generate de un circuit anormal al sistemului electric al inimii. Daca un om sanatos inregistreaza in jur de maxim 100 de batai pe minut in repaus, fetita ajungea chiar si la 250.

CITESTE SI: Inghesuiti si cate 30 in microbuz de 14 locuri. In cea mai bogata comuna din Romania, de langa Timisoara, copiii sunt transportati la scoala precum sacii de cartofi. Politia a deschis o ancheta. Video

Pacienta avea crize de tahicardie extrem de rapide. Vorbim de 250 de batai pe minut. La o asemenea frecventa, tensiunea scade. Copilul devine palid, plange, se vaita ca nu ii este bine, uneori are stari de lesin sau sincopa. Parintii stiau deja de simptomatologia copilului. Se duceau cu ea la medic. ii faceau cateva injectii, o reechilibrau, si peste catva timp o luau de la capat. Este ca o picatura chinezeasca aceasta boala. Nu stii cand te loveste, dar cu siguranta va reveni, pentru ca, indiferent de medicatia pe care o primeste copilul, tahicardiile se repeta”, spune dr. Gabriel Ivanica – medic primar cardiolog – specialist electrofiziologie cardiaca.

Interventia a durat mai bine de o ora. Cordul fetitei a fost supus acestei interventii care consta in aplicarea unei energii de radiofrecventa cu ajutorul unui catter foarte subtire. Uneori se face o aplicatie de radiofrecventa, uneori mai multe, fiecare avand o durata intre 10 si 15 secunde si avand ca rezultat distrugerea circuitului electric anormal al inimii. Aceasta operatie a dus la reglarea ritmului cardiac al fetitei. Interventia s-a facut in prezenta unui medic de terapie intensiva.

“Ablatia la copii este o provocare pentru electrofiziologi. Nu sunt multi cei care abordeaza aceasta latura, aceasta nisa de ablatie. Pentru ca, copilul nu este un adult in miniatura si din aceasta cauza el raspunde la alti termeni terapeutici. De exemplu, daca la un copil, un sugar, pierzi 20 de ml. de sange, poate sa intre in soc hemoragic. La un adult, la un copil mare, nu se simte. in cazul copiilor, toate structurile sunt subtiri, peretii venelor si arterelor sunt subtiri. Apoi valvele, cordajele sunt subtiri. Zonele in care facem noi ablatia sunt uneori in vecinatatea unor structuri foarte importante ale inimii, care pot fi afectate, cum ar fi nodul atrioventricular. Daca se face ablaţie prea aproape de acesta, riscam sa inlocuim o boala cu o alta boala. si, atunci, pacientul trebuie implantat cu un stimulator cardiac. Va imaginati cat de multa atentie si indemanare trebuie sa aiba medicul, astfel incat cicatricea care ramane pe inima, dupa ablatie, sa nu depaseasca 1-2 mm adancime si 1-2 mm latime. si totul se face in timp ce inima pacientului functioneaza, bate continuu, nu este oprita”, spune dr. Gabriel Ivanica – medic primar cardiolog- specialist electrofiziologie cardiaca.

In cazul in care interventia nu ar fi avut loc, in timp, aritmia s-ar fi putut complica, putand fi responsabila chiar de moarte subita de origine ritmica.

Medicul Gabriel Ivanica, fondatorul spitalului de cardiologie din Timisoara in care s-a realizat operatia salvatoare, este considerat pionierul electrofiziologiei cardiace moderne in Romania. De-a lungul carierei, a realizat peste 10.000 de ablatii, dintre care in peste 2000 de cazuri pacienti au fost copii.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.