Operatii pe inima facute in canicula, la Timisoara. Apelul disperat al medicilor catre Ministerul Sanatatii

TIMISOARA. Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara se confrunta cu probleme serioase. Defectiunile aparute la sistemul de climatizare din blocul operator pun in pericol interventiile si viata pacientilor.

CITESTE SI: Pornesc petrecerile de Ruga in Banat, de Sfanta Maria. Programul, pe localitati, pana la sfarsitul anului 

Potrivit sefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului, medicii si asistentii sunt nevoiti sa intre in salile de operatie si sa opereze la temperaturi chiar si de 29 de grade Celsius, fata de 18-20 de grade, cat ar fi normal.

„In Salile de operatie clima speciala, laminara, veche de 22 de ani nu mai functioneaza astfel ca temperatura ajunge la 26-29*C. Temperatura in salile de operatie pe cord trebuie sa fie 18-20*C. In aceste conditii personalul medical transpira, crescand foarte mult riscul de infectii, prin transpiratia care cade in campul operator. La fel pentru pacienti disconfortul duce la vasodilatatie si pierderea de lichide prin transpiratie. Este o problema veche, care a fost sesizata in repetate randuri atat Conducerii Institutului cat si Ministerului Sanatatii. Acest tip de clima nu poate fi reparata si intretinuta de Firmele obisnuite care se ocupa de Climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru Salile de Operatii. Acum cand temperaturiile sunt extrem de crescute, conditiile de operat sunt extrem de neplacute”, spune  medicul Marian Gaspar, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca din cadru Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

CITESTE SI: Pasarile care iubesc locurile frumoase si oamenii buni. Timisul are cele mai multe berze din Romania. Care e localitatea ‘campioana’ 

Situatia este cunoscuta de conducerea spitalului, care a facut mai multe demersuri pentru rezolvarea ei. Potrivit sefului  clinicii,  totul urmeaza sa revina la normal, in cel mai scurt timp.

„S-a stricat instalatia de climatizare de la salile de operatie. Aceasta instalatie are peste 20 de ani. Noi am cerut in repetate randuri bani de investitii de la minister, banii nu au venit, in ultimii doi ani nu am primit niciun leu pentru investitii, care cuprind inclusiv o statie noua de climatizare si, in aceste conditii, le raparam cum putem. La ora 14 (n.r. miercuri, 9 august) stiu ca s-a anuntat firma care vine sa le repare. Nu este pentru prima data, lucrurile acestea se intampla, este o institutie in care dotarile sunt vechi si e normal sa apara probleme de genul acesta. Noi am apelat inclusiv la firma care a montat instalatia de climatizare, pentru a rezolva problema cat mai repede”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Constantin Luca, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

CITESTE SI: Destinatiile care fac istorie pe Aeroportul Timisoara! Luna in care au aterizat sau au decolat peste 5000 de oameni in fiecare zi 

Pe de alta parte, desi seful Clinicii de Chirurgie Vasculara, medicul Marian Gaspar reclama faptul ca numarul operatiilor a scazut, din cauza lipsei de materiale sanitare, iar pacientii sunt indrumati spre alte orase din tara, managerul institutului neaga acest lucru.

„Eu nu stiu sa fie lipsa de materiale. Stiu ca dumnealui are in stoc toate materialele necesare, iar cele pe care nu le are si le comanda. Numarul de operatii la Chirurgie a fost depasit in mod constant si nu cu foarte putin, ci cu 20-30% lunar, ceea ce arata ca activitatea in sectia de chirurgie a decurs din plin”, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro Constantin Luca.

Potrivit managerului Institutului, in cadrul spitalului mai sunt de facut investitii importante. Insa, pana cand ministerul Sanatatii nu va aloca fonduri pentru lucrari si dotare cu aparatura noua, nu vor putea fi facute, aceasta intrucat clinica de la Padurea Verde este in subordinea ministerului.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.