Operatiune, in creierii noptii, facuta de angajati de la Apele Banat din Timisoara! 4 km de diguri suprainaltate in 7 ore!

TIMISOARA. Premiera nationala in gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii. Angajati de la Administratia Bazinala de apa Banat, in colaborare cu colegi din Administratiile Bazinale Mures, Crisuri si Somes Tisa au inaltat patru kilometri de diguri.

CITESTE SI: Schimbare neasteptata la varful conducerii Politiei Timis! Ce se intampla cu seful IPJ? 

A fost vorba despre primul exercitiu pe timp de noapte in care a fost verificat fluxul informational si decizional in cazul unor inundatii catastrofale.

Deasfasurarea de forte s-a realizat pe malul drept al raului Crisul Negru pe sectorul podul CFR – podul rutier DN79, in comunele Avram Iancu si Zerind in judetul Arad si a antrenat forte si mijloace moderne de interventie operativa.

CITESTE SI: Grase si haioase, ‘impacheteaza ciocolata’! Plin de marmote nu departe de Timisoara! 

Pentru indeplinirea scopului exercitiului s-a luat ca ipoteza depasirea pragurilor critice de precipitatii, cazute pe un sol umed, saturat de precipitatiile cazute anterior, insotite de intensificari ale vantului, context in care se prognozeaza atingerea si depasirea cotelor de pericol, aferente codului rosu, pe raul Crisul Negru.

CITESTE SI: Top cele mai tari licee din Timisoara! Unde sunt cei mai buni elevi, dupa mediile obtinute la Bacalaureat 2017, si unde n-a luat nimeni BAC-ul? 

Timp de 7 ore, 180 de angajati Apele Romane au suprainaltat aproape 4 km de diguri pentru a proteja astfel localitatile din vecinatate. Ceea ce a adus nou acest exercitiu a fost faptul ca s-au testat sistemele de iluminat aflate in dotarea echipelor de interventie. S-au utilizat cele mai moderne solutii de aparare precum; hidrobaraj, aerobaraj, baraj din aluminiu si baraj tip aqua stop. De asemeni au fost utilizate echipamente moderne si performante de umplut si transportat sacii cu nisip, iar noutatea exercitiului a fost sistemele de iluminat atat cele portabile, cat si cele de tip turn.

S-a intervenit cu 6 autoutilitare, 4 buldoexcavatoare, o masina de umplut saci, un trailer, 4 grupuri electrogene pentru iluminat cu anexe, 25 de reflectoare, doua turnuri pentru iluminat cu inaltimea de 9 m, respectiv 12 m.

Acest exerctiu a fost unul de mare anvergura care a antrenat forte masive si mijloace de interventie operativa semnificative verificand totodata modul de colaborare la inundatii intre echipele de interventie din cadrul Apelor Romane, cat si randamentul personalului in situatii de stres‶, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

 

Exercitiul s-a finalizat joi dimineata, la ora 02.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.