Operatiune in forta la o retea de traficanti si firme care au adus peste 1000 de migranti in Romania sub paravanul unor contracte de munca. Aproape 70 de descinderi in Timis, in alte 5 judete si in Bucuresti

TIMISOARA. Ampla operatiune a politistilor de la Combaterea Crimei Organizate pe linia migratiei ilegale ‘camuflata’ ca forta de munca.

CITESTE SI: Flagrant! Peste jumatate de milion de tigari de contrabanda, confiscate de politisti in Timis. Video

Peste 1.000 de persoane au fost aduse in tara de la inceputul acestui an sub paravanul unor angajari la diferite firme, desi scopul muncitorilor a fost acela de a ajunge in tari din Occident.

Sub coordonarea DIICOT Caras-Severin, 67 de perchezitii se desfasoara simultan in in Timis, Caras-Severin, Arad, Bihor, Arges, Sibiu si in capitala. Este cea mai mare operatiune de combatere a migratiei ilegale de la inceputul acestui an.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, migrantii, care provin din Pakistan, Bangladesh si India, plateau intre 3.000 si 5.000 de euro pentru a obtine documente de intrare legala in Romania, in fapt contracte de munca pentru obtinerea dreptului de sedere in tara noastra.
Odata ajunsi legal in Romania, asa-zisii muncitori erau preluati, de cele mai multe ori, direct de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti de catre membrii unor filiere de traficanti si cazati. Apoi erau transportati spre vestul Romaniei. Aici asteptau momentul in care sa fie imbarcati in tir-uri cu destinatia Europa vestica.

Anchetatorii vorbesc de aproape 2.000 de persoane care au beneficat doar in acest an de serviciile gruparilor de traficanti. Majoritatea transporturilor au fost depistate in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria.

Perchezitiile au loc atat la persoane fizice, cat si la diverse firme. Peste 70 de persoane ridicate in aceasta dimineata vor ajunge la audieri la sediul DIICOT din Resita.

UPDATE: Seful Biroului pentru imigrari al judetului Caras-Severin, ridicat de DNA

La randul lor, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie fac 7 perchezitii. Printre cei ridicati de procurorii anticoruptie se numara si seful Biroului pentru imigrari al judetului Caras-Severin, suspectat ca ar avea legaturi cu reteaua de trafic de migranti.

Seful Biroului pentru Imigrari Caras-Severin, Vali Mitrus, a fost ridicat de la locuinta sa, urmand sa fie audiat la sediul sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caras-Severin. Conform anchetatorilor, aproximativ 40 de persoane vor fi audiate in acest caz.

Gruparea care aducea in Romania migranti cu acte false de munca era condusa de un fost angajat MAI.

Anchetatorii mai spun ca a fost generata ”o stare de pericol la adresa securitatii nationale, ca urmare a favorizarii patrunderii pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini, cu potential risc terorist”. Au obtinut avize de munca cu incalcarea procedurilor legale 1.181 de cetateni straini, majoritatea din Pakistan si Bangladesh. Pentru un aviz de munca, migrantii ar fi platit intre 500 – 1.000 de euro, iar, cu cat termenul pentru obtinerea acestuia era mai scurt, cu atat pretul solicitat devenea mai mare, ajungand chiar si la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoana.

UPDATE: Dupa audierile de la DNA, seful IGI Caras-Severin a fost retinut pentru 24 de ore, iar alti doi lucratori din cadrul biroului au fost plasati sub control judiciar. De asemenea, a mai fost plasat sub control judiciar administratorul unei firme. Cu totii sunt cercetati pentru luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise in forma simpla si continuata, forma participatiei penale fiind autoratul, complicitatea si instigarea.

UPDATE: In acelasi dosar, dupa audierile maraton de la DIICOT Caras-Severin, 6 persoane au fost retinute pentru 24 de ore.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Medici, ingineri, specialiști

  2. Au umplut Romania de negrotei! Astia nu aduc nimic bun cu ei

  3. Deci austriacul stia despre ce vorbeste, nu? Ce nu inteleg este altceva. Pe „importatori” ( angajatori) nu i-a luat la intrebari vreo autoritate vis-a-vis de tot ceea ce presupune angajarea unor straini? Adica salarii, contributii, cazare, asigurare medicala, etc. Aia au intrat in tara fara sa se intrebe cineva unde au disparut? Chiar asa? Auzeam pri ianuarie ca guvernul a fost de acord cu dublarea contingentului de muncitori din Asia, adica s-a ajuns la cca 250.000 de lucratori. Majoritatea banuiesc ca au plecat mai la vest ca sa-i bucure cu prezenta lor si pe altii …

    • Austriacul stia ce vorbeste si stia ca minte cu tupeu. Prin Croatia cea admisa in Schengen si in zona euro in aceeasi zi oare nu intra multi migranti? Dar prin Italia? Cei care intra prin Serbia, oare ce granita Schengen trec?

  4. ALOOO Domna ministru al justiției ALARMĂ DE GRADUL 0
    Toți astea trebuie sa ajungă la pușcărie cei din sistem nu găinarii care nu au văzut nici un ban și au fost bagati la înaintare JUSTIA SA IS FACA TREABA VEDETI VA SI PE LA MOLDOVA NOUA ESTE ACESTA MAFIE CU GULERE ALBE !!!!! La pușcărie și sa fie pedepsiți cu cea mai mare pedeapsă!!!!!

  5. Haideti si prin Dumbravita pe strada Goga pe la AST sau SSA….nici ala cu ta-su nu sunt straini de treaba asta. Ambii au epoleti (gabori) si masini de transport persoane…….nemarcate.

  6. Ba, dar ce chef de munca zilele astea inainte de alegeri, duduie tot, justitie, apare asfalt nou(in valuri de cand il toarna), iluminat stradal, toata lumea cu chef de munca.
    Salutam cheful de munca din 4 in 4 ani.
    Hai ca nu mai aveti mult, dupa iar 4 ani de stat.

  7. Iancu vacarescu 31 cuib de pakistanezi sunt cazati in camarii de lemne transformate in garsoniere de un gunoi de moldovean sluga unei ciorii