Opozitia a prezentat in Parlament motiunea de cenzura impotriva Codului Muncii

Dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea, ieri, pe noul Cod al Muncii, partidele de opozitie au depus motiunea de cenzura “Codul Boc-salarii mici, somaj mare, firme falimentate”. Documentul a fost prezentat astazi in plenul reunit al Legislativului, urmand ca saptamana viitoare sa fie votat.

Premierul Emil Boc si-a angajat, ieri, raspunderea pe noul Cod al Muncii, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, seful Guvernului accentuand indeea ca, dupa noua lege, contractele de munca pe perioada nedeterminata raman regula si ca salariatii nu vor munci mai mult de 48 de ore pe saptamana.

Premierul a mai precizat ca noua lege care va reglementa relatiile de munca din Romania propune o protectie mai mare a salariatilor, prin majorarea sporului de noapte la 25% din salariul de baza sau prin inasprirea sanctiunilor pentru munca la negru.

Premierul Emil Boc a cerut parlamentarilor sa accepte promovarea noului Cod al Muncii prin angajarea raspunderii, sustinand ca modificarile propuse vor reduce cazurile de munca la negru si vor majora veniturile atrase din taxe varsate la buget, ca urmare a incheierii mai multor contracte de munca.

Ce contine motiunea depusa de Opozitie

In textul depus de Opozitie se arata ca aceasta motiune de cenzura se doreste a fi o forma de sanctionare care vizeaza atat modificarile aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul si-a angajat raspunderea, cat si la adresa acestei proceduri si a reprezentantilor actualei puteri, „care abuzeaza in continuare de angajarea raspunderii pentru a-si impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice si contrare intereselor cetatenilor romani”.

„Oare ce mesaj transmite puterea politica din Romania, in frunte cu presedintele Basescu, cetatenilor romani, tarilor Uniunii Europene, cancelariilor de peste Ocean, celor de la FMI de la care inca cere bani pentru clientela politica, cand proclama ca Boc trebuie schimbat, pentru ca, a doua zi, aceeasi putere executiva sa pretinda, prin gura si semnatura omului hulit, ca poate promova prin angajarea raspunderii un proiect bun pentru tara si pentru romani. Doar un mesaj neserios, doar semnale de neincredere si de galceava politica”, mai sustin ei.

Parlamentarii Opozitiei mai spun ca angajarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifica unui regim democratic, pentru ca „procedura este fortata, ocoleste dezbaterea parlamentara si argumentele societatii civile, nu serveste nici interesele celor carora se adreseaza, pentru ca textul propus nu este in masura a flexibiliza raporturile de munca, mai ales intr-o perioada de criza”.

Initiatorii motiunii sustin, de asemenea, ca angajarea raspunderii este doar parte a jocului de putere din sanul PDL, menit sa-l pastreze pe Boc si in functia de presedinte PDL.

In motiune se mai arata ca „angajarea raspunderii pe Codul Muncii afecteaza grav interesele salariatilor si angajatorilor”, invocand in acest sens cresterea instabilitatii salariatilor romani pe piata muncii, restrangerea dreptului constitutional cu privire la negocierea colectiva, prelungirea timpului de munca zilnic si saptamanal, faptul ca prin actul normativ se prevede reducerea primei transe a concediului de odihna de la 15 la 10 zile.

Initiatorii motiunii mai spun ca aceasta exprima nu doar pozitia opozitiei parlamentare, ci are si „girul tuturor marilor sindicate si confederatii sindicale din Romania si a majoritatii confederatiilor patronale”.

In ce conditii este demis Guvernul?

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata. Motiunea prezentata astazi in fata Parlamentului va fi votata pe 16 martie.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.