Optiunile la admiterea in liceu la Timisoara sunt influentate de rezultatele catastrofale de la examenul de Bacalaureat

TIMISOARA. Inscrierea pentru clasa a IX-a inca nu s-a incheiat. Astazi si maine inca se mai completeaza fisele cu optiuni la unele scoli din Timis. Inspectorii scolari spun insa ca alegerile elevilor ar fi influentate de rezultatele slabe de la examenul de Bacalaureat, proaspat incheiat cu note dezastruoase.

Elevii de gimnaziu timiseni mai au doua zile la dispozitie sa-si completeze optiunile pentru admiterea in clasa a IX-a. “Dupa rezultatele de la Bacalaureat, elevii ar putea sa-si modifice optiunile. Grupurile scolare au obtinut cele mai slabe rezultate, in timp ce liceele teoretice s-au situat cel mai bine”, ne-a spus Mariea Stefan, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Potrivit rezultatelor de promovabilitate din Timis, in fruntea listea se afla liceele cu profil teoretic, trei licee avand promovabilitate peste 90%, in tip ce la grupurile scolare au existat unitati de invatamant cu toti elevii respinsi.

Prima repartizare computerizata va avea loc in 12 iulie. Numarul absolventilor de gimnaziu care au participat la evaluarea nationala trece de 6.300 de persoane, in timp ce numarul locurilor depaseste 7.000.

“Diferenta va fi acoperita partial de elevii veniti din alte judete, 133 inscrisi pana in prezent si de absolventii din promotiile anterioare”, a precizat Zeno Blajovan, inspector in cadrul ISJ Timis.

“Dupa admitere vom afla care este distributia elevilor la licee si este posibil sa regandim unele clase. Asta inseamna ca unele norme didactice ar putea sa fie restranse, daca optiunile elevilor difera de schema posturilor didactice”, a explicat Mariea Stefan.

FOTO: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. E bine si rau ca s-a intamplat asa, dar nu reflecta realitatea.
    1. Trebuiau camere si la testarea nationala ca sa se vada cat de slabi sunt elevii care intra la liceu. Poti face integrale cu unul care nu stie sa faca operatii elementare sau sa citeasca bine?
    2. Nu au fost supravegheate bine sau deloc, mai bine zis au fost favorizate liceele cu profesori pilosi, unde predau si inspectorii scolari: liceele teoretice, umaniste sau reale, economice, mate-info. In marile orase, si la aceste licee s-a strans protocol, le-a suflat, le-a bagat subiectele rezolvate intre foi. La subiectele grele care s-au dat picajul ar fi fost multa mai mare.
    3. Ministerul a organizat diabolic totul. In Ilfov nu au fost camere dar au picat pe rupte, deci nu se poate spune ca camerele au fost de vina, adica stresul provocat copiiilor. In Harghita, Suceava si Constanta nu au fost camere dar aici au promovat multi, peste jumatate. Deci…vedem utilitatea camerelor, de aia au promovat asa, ca nu au fost camere. Subiectele date au fost de tipul si nivelul de dificultate al celor din 2009, pe vremea lui Andronescu, cand au promovat peste 80%, deci nimeni nu poate spune ca de ce le-a dat subiecte asa grele.
    4. Hilar, in Constanta, la Mircea cel Batran, unde a terminat Basescu liceul, au promovat aproape toti si cu note mari.
    5. Au mai fost protejate liceele mai mici, de la tara, comune si orase mici, desi erau industriale sau agro. In acord cu politica PDL cu 9 clase de gimnaziu si copilul sa poata termina scoala profesionala sau liceul in satul lui, sau pe aproape….Au fost pe de alta parte facute praf liceele industriale si agro, din orasele mari, pe ideea lui Basescu & comp. ca ne trebuie tinichigii, chelneri etc si vor probabil sa le transforme in scoli profesionale.
    6. S-a lovit puternic in Andronescu care a facut bulibaseala cu Sam-urile la liceele tehnice si dand subiecte asemanatoare cu cele din 2009, cand ea era ministru.
    7. Subiectele au fost exagerat de grele la matematica si nu e drept ca profesorii de matematica sa incaseze loviturile iar ceilalti din ale caror materii nu se da Bac sau cei care predau materii la care se dau subiecte usoare sa huzureasca.
    8. Ca de obicei, nu au lipsit greselile, vezi subiectele de la Romana, Camil Petrescu nu era in programa, chestia aceea confuza.
    9. In concluzie, ministerul si-a facut numarul, era necesar un dus rece, desi realitatea e mult mai sumbra in invatamant si procentul real ar fi fost pe la 20%. Ar fi fost bine sa schimbe curricula, programele, manualele, etc., construind un invatamant mai uman, mai usor, simplu, practic, atractiv, util. Apoi, n-are decat sa bage camere de luat vederi, chiar de calitate mai buna, care inregistreaza si soaptele, in toate unghiurile, sa puna SRI sa-i supravegheze pe toti, etc. Sa vedem ce masuri va lua.
    10. In perspectiva aplicarii noii legi a educatiei, se vor bucura si primariile, vor avea motive sa evacueze licee, sa le fuzioneze, sa le transforme, etc., dupa pofta inimii, sa dea afara profesorii, si la fel si ministerul, deci vor avea si bani mai multi de furat la dispozitie….It’s all about money. De copiii pe care se fac aceste experimente, nu le pasa la acesti politicieni.
    P.S.: La liceul Waldorf!!!! dintr-un mare oras, promovabilitatea a fost foarte buna, dar cine cunoaste profesorii si elevii de acolo stie ca acest lucru e foarte ciudat.
    P.S.2 iar ministrul Funeriu, in interviul live de la Gandul, a fost jalnic: ce faceti cu zecile de mii de tineri care nu au luat Bac-ul? …. pai…nu stim. Cam asa.