Intr-o vreme, comunele din Romania doreau sa devina orase. Tendinta pare sa se fi schimbat. Exemplu este Insurateiul, un oras din Braila, in care cei 6.500 de locuitori traiesc ca la sat.
Ei vor acum un referendum pentru revenirea la statutul de comuna
Insurateiul, situat la 50 de kilometri de municipiul Braila, pe DE577, este oras in acte, dar cei 6.500 de locuitori de aici traiesc ca la sat, cu sobe pe lemne construite in toate cele 200 de apartamente de bloc, ei dorind si un referendum pentru revenirea la statutul de comuna, ca sa plateasca taxe si impozite mai mici.
„Cunosc acest aspect. S-a mai pus problema asta, dar trebuie facut referendum sa se revina la statutul de comuna. Daca Consiliul Local va dori, vom demara aceasta actiune”, a declarat primarul Gheorghe Ionel.
Centralele termice pe carbune si combustibil lichid, indicator al urbanizarii localitatii, au fost inchise in primii ani dupa Revolutie si au devenit o amintire, pe care batranii o deapana in povestile spuse la gura sobei de la bloc, in noptile geroase de iarna. insurateiul a devenit oras in anul 1989 si are, potrivit ultimului recensamant, putin peste 6.500 de locuitori.
Localnicii din Insuratei s-au resemnat numind orasul lor sat. ‘Mi-e si rusine sa deschid buletinul, sa vada lumea ca insurateiul e oras. Este chinul de pe lume sa urc zi de zi cu lemnele pana la etajul trei. Am muncit o viata intreaga, iar acum, la batranete, tot de munca am parte. Inghesui si eu lemnele pe unde pot, prin camara, pe sub paturi, ca sa nu car in fiecare zi. Stati sa vedeti nenorocire pe mine cand o sa incep sa car si cenusa afara’, spune Toader Paunescu, unul dintre locatari, pe care l-am gasit pe scara blocului, tragand de un sac plin cu lemne si luptandu-se sa il urce treapta cu treapta pana la usa apartamentului.
Blocurile din insuratei par niste ciudatenii, cu burlanele iesite de unde nu te astepti, iar garajele, folosite candva pentru masini, au devenit depozite de lemne.