Orasul – ecologic, asa cum il arata si numele – va fi acoperit de o mare cupola de sticla, care va proteja pilele fotovoltaice folosite pentru obtinerea de energie si ii va apara pe locuitori de clima imposibila din zona, unde temperaturile ajung iarna la -40 si vara la +40.
Ekogorod va ocupa o suprafata de 2 milioane mp si se va intinde pana la o adancime de 550 mp, pe trei niveluri pe care vor exista paduri, locuinte zone de recreare si o ferma, urmand sa gazduiasca o populatie de pana la 100.000 de oameni. Proiectul a fost realizat de firma de arhitectura AB Elis din Moscova.
Mina Mir din Siberia (mai exact, Republica Saha din Iakutia), aleasa pentru constructia noii asezari, in jurul careia s-a dezvoltat incepand din anii ’50 orasul Mirnyi , situat la peste 800 km de capitala regiunii, Iakutsk, este a doua vale produsa prin excavatie ca marime de pe suprafata planetei. In ciuda vremii foarte aspre din zona, exista sperante pentru atragerea de turisti in viitor, daca proiectul va gasi finantare si se va materializa.
Dupa anuntarea proiectului Eco-City 2020 au existat si voci care sa sustina ca acesta nu se va materializa niciodata, insa ideea unui oras subpamantean nu este deloc nerealista. O astfel de asezare ar fi ferita de fenomenele meteo de la suprafata, cum ar fi temperaturile extreme, uraganele si tornadele, avand, in acelasi timp, si un consum de energie cu pana la 80 la suta mai mic, pe langa avantajul intimitatii de care s-ar bucura locuitorii sai.