TIMISOARA. Primaria continua lupta cu daunatoarele din oras. Edilii au grija de vietuitoarele care ar putea provoca boli arborilor si arbustilor ornamentali din parcuri, scuaruri si din gradinile timisorenilor. Aflati ce trebuie sa faceti ca sa va feriti plantele de daunatoare!
Vremea rea favorizeaza aparitia acestora, spun reprezentantii Primariei Timisoara, asa ca municipalitatea trebuie sa ia masuri ca sa salveze viata plantelor. In urma monitorizarilor facute de expertii primariei s-au descoperit doua daunatoare periculoase: Metcalfa pruinosa si paduchele lanos.
Metcalfa pruinosa poate dauna unui numar mare de plante, deoarece se hraneste cu mai bine de 200 de specii de plante lemnoase, in special cu cele ornamentale, asa ca reprezinta un pericol pentru frumusetea parcurilor din oras. Specia provine din America de Sud si este raspandita in Canada, in SUA, Mexic si in Cuba. In Europa a aparut mai intai in Italia, prin 1979 si de atunci s-a raspandit rapid in tot continentul.
Un alt daunator periculos este celebrul paduche lanos, care are 2 mm lungime. Corpul sau are o culoare rosiatica sau maronie. De obicei, paduchii lanosi sunt ascunsi intr-o substanta eliminata in timpul cresterii lor, alba si asemanatoare ca aspect cu lana. Specia provine din America si s-a extins prin comertul cu plante. Paduchii pot fi gasiti pe pomi de mar, de gutui si pe diferite tufe de trandafiri sau specii de arbusti decorativi.
Unde sunt daunatoare in Timisoara si cum le poti distruge!
In Timisoara, Metcalfa pruinosa este prezenta in Parcul Justitiei, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Alpinet, str. Salciei, Parcul Doina, str. Haga, str. Linistei, str. Mangalia si pe str. Gheorghe Lazar.
Prevenirea raspandirii se poate face prin stropiri in crapaturile scoartei plantelor gazda sau la baza lujerilor (ramurilor tinere) cu insecticide recomandate de specialisti in domeniu, insa, tinand cont de numarul mare de plante gazda, de capacitatea ridicata de migrare, de protectia ceroasa a larvelor, controlul chimic este dificil de realizat. Datorita rezistentei ridicate a daunatorului la substantele uzuale folosite, se recomanda repetarea tratamenzului o data la cinci zile.
Plantele atacate de paduchele lanos pot fi recunoscute dupa substanţele albe, asemanatoare bumbacului, secretate de paduchii lanosi, care sunt constituiti in colonii. Drept consecinta apar pe tesutul plantelor diverse excrescente asemanatoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal, fiind vorba de un cancer vegetal provocat de paduchii lanosi.
Pentru a scapa de ei, puteti folosi insecticide pe baza de piretrum. Ei pot fi combatuti biologic si cu ajutorul pradatorilor lor naturali, precum viespiile parazite, diferite specii de plosnite sau pasari.
Primaria demareaza in orice caz tratamente fitosanitare in parcurile si in spatiile verzi ale orasului prin aplicarea de insecticide combinat cu combaterea biologica. „Totodata, facem un apel la toti cetatenii, ca in cazul constatarii aparitiei unuia din acesti daunatori in unele zone verzi, indiferent de forma de proprietate, sa anunte la dispeceratul S.C. DERATON SRL., tel. 0256/214778, sau la Primaria Timisoara, Directia de Mediu, tel. 0256/408366, 0256/408437„, a declarat viceprimarul Adrian Orza.