TIMISOARA. Timisorenii ar vrea ca Padurea Verde sa devina un cartier al orasului, un loc in care sa se poata plimba si relaxa dupa o zi stresanta la serviciu. Unele asociatii din Timisoara si-ar dori ca in padurea de la marginea orasului sa se amenajeze un habitat pentru pasarile si animalele salbatice sau trasee speciale pentru ATV-uri sau motociclete ori terenuri de sport si locuri de joaca pentru cei mici.
Propunerile lor au fost prezentate la Audierea publica „Padurea Verde – Paradisul nostru?”, organizata de Academia de Advocacy din Timisoara, care a avut loc miercuri dupa-amiaza in Sala de Consiliu a Primariei.
Cert este ca majoritatea terenului pe care se intinde Padurea Verde, adica peste 700 de hectare, apartine Ocolului Silvic, care nu face nimic cu el.
Potrivit lui Andrei Hrib, inginer la Ocolul Silvic, Padurea Verde se intinde pe 723 de hectare, din care 672, mai exact 93% se afla in proprietatea statului roman. Doar 51 de hectare, echivalentul a 7%, apartin Primariei Timisoara.
„Folosirea Padurii Verzi la ora actuala este reglementata de un studiu intocmit de specialisti, care spune, in primul rand, ce obiective trebuie sa indeplineasca Padurea Verde: protectia solului, asigurarea unui regim echilibrat al apei, reglarea unui climat al zonei, conservarea speciilor, satisfacerea necesitatilor de recreere a locuitorilor din localitatile limitrofe. Taierile sunt reduse la minimum, se taie doar arborii uscati care pot deveni pericol, dar au loc si taieri care asigura regenerarea naturala”, a explicat Andrei Hrib.
Cei de la Ocolul Silvic spun ca Padurea Verde adaposteste mai multe specii de plante rare, printre care se numara si orhideea autohtona. In plus, exista si o rezervatie naturala de seminte pentru specia stejar, care se intinde pe 4 hectare.
Cat despre curatenia care lasa de dorit in zona, potrivit inginerului Hrib, padurarii sunt cei care intretin cat de cat padurea. In rest, se face curatenie cu ajutorului asociatiilor care se implica in astfel de activitati.
„Este importanta organizarea colectarii deseurilor care la momentul actual este cam in stare de pauza. Padurarul merge si face si el curatenie”, a mai spus Hrib.
Reprezentantii mai multor asociatii din Timisoara, dar si timisorenii de rand, cred ca macar cele 50 de hectare care apartin municipalitatii ar trebui sa fie transformate in zone de agrement, in care oamenii sa poata merge la picnic, la plimbare, sa faca trasee prin padure.
„Noi am propune ca aceasta padure sa devina un parc pe care sa-l putem utiliza, sa se poata plimba lumea, sa poata face sport, pentru ca lipsesc asemenea spatii din oras. Nu propunem sa se faca constructii”, a explicat reprezentantul Asociatiei Rotaract Ripensis.
La fel crede si Alexandru de la Rotaract Timisoara. El spune ca, potrivit unui studiu, Padurea Verde poate sa gazduiasca aproximativ 10.000 de persoane. „Propunem un parteneriat public privat prin care mai multe societati sau chiar una singura sa primeasca in administrare spatiul si sa il transforme in zone de agrement”, a precizat acesta.
De cealalta parte, Teodora Borghoff, director al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, este de parere ca o buna parte din padure ar trebui sa fie amenajata astfel incat sa poata gazdui evenimente cultural-artistice.
„Eu vad cu ochii mintii trasee tematice prin padure, in care poteca este foarte ingusta, sa fie multe alei. Vad amfiteatre si scene cu impact minim asupra mediului, sa indepartam evenimentele de zonele locuite. S-ar putea face si locuri de joaca cu materiale naturale, cu mobilier cat mai natural, locuri unde oamenii sa faca sport, gimnastica in aer liber, yoga”, a propus Teodora Borghoff.
Daca unele organizatii s-au gandit sa transforme Padurea Verde intr-un loc pentru oameni, altele, cum ar fi Asociatia Ecovet, s-au gandit si la necuvantatoare.
„Noi ne dorim foarte mult un sanctuar al pasarilor si al animalelor salbatice. O bucatica din padure poate fi folosita pentru acest lucru. Vedem realizat acest habitat sub doua forme: in varianta in care vom avea un centru de ingrijire al pasarilor si al animalelor salbatice gasite in mediul urban, pentru ca apoi sa le putem duce in mediul lor natural”, a precizat reprezentantul Asociatiei Ecovet. Si pentru ca sunt foarte multi motociclisti in oras, acesta a mai propus si realizarea de trasee de acces pentru ATV-uri si motociclete, undeva la marginea padurii, langa barajul din Dumbravita.
De cealalta parte, consilierii Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara considera ca Padurea Verde ar trebui pastrata asa cum este, sa nu se permita accesul cu caini si pisici, dar nici transformarea ei in zone de agrement, pentru ca deja exista astfel de spatii in oras.
„Trebuie sa avem in vedere functia ecologica a Padurii Verzi, cea recreativa, acea utilizare pentru anumite alei pietonale, nu ATV motorizate, nu caini, nu pisici, nu este in interesul comunitatii sa intram cu animale de companie. Exista in zona si Muzeul Satului si Gradina Zoologica care aduna mai mult de 100.000 de timisoreni intr-un an. Vom avea o cladire multifunctionala la Zoo, unde va exista o functie educationala intensa”, a explicat Iudit Bere-Semeredi, consilier Directia de Mediu.
Propunerile adunate la Audierea publica vor fi prezentate autoritatilor locale, care vor decide mai apoi daca Padurea Verde va ramane asa sau are vreo sansa sa cuprinda si zone de agrement.
Pareri
Toata lumea are dreptate, dar cel mai bine o spun ce-i ce afirma: „Noi am propune ca aceasta padure sa devina un parc pe care sa-l putem utiliza, sa se poata plimba lumea, sa poata face sport, pentru ca lipsesc asemenea spatii din oras. Nu propunem sa se faca constructii”..cred ca e timpul ca cei de cuvinta sa se gandeasca ptr oameni, mai putin pentru animale, iar ATV-uri si alte acareturi sa le faca un loc special, dar nu la padurea verde, de constructi nici sa nu auzim…vrei sa faci sport, o plimbare cu familia si trec 5 cu ATV de 7 ori pe langa tine, pleci imediat de la padure, ar fi nasol
Sunt de acord cu consilierii Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara ca Padurea Verde trebuie pastrata asa cu este, in primul rand pentru ca acolo unde s-a amenajat un spatiu verde in acest oras acesta a fost transformat in razor de ceapa, dar…
Doresc o justificare logica pentru faptul ca acestia doresc sa interzica accesul in padure cu animale de companie, atat in Padurea Verde, in special, cat si in parcurile orasului unde s-a intamplat acest lucru, in general.
nu fwteti padurea verde! ii destul daca o curatati de gunoaie..
In secunda in care se decide ca Padurea Verde sa devina parc, inseamna ca va deveni intravilan … deci domeniu public CONSTRUIBIL. In maxim 10 (zece) ani, bag mana-n foc ca suprafata impadurita se va diminua cu cel purtin 25%. Sigur ca in favoarea STABILOR care-si vor construi viloaie si palate. Iar cei care sustin acum ca se vor putea plimba in … natura, vor prefera mall-ul! La mall vom avea mai multa … natura decat la Padurea Verde. Aceasta zona are un rol clar pe care il indeplineste cu brio. Daca intervine omul mai mult decat acum … se duce dreaq si padurea.