Paienjenisul de cabluri „sufoca” Timisoara! Totusi, pana la sfarsitul lui 2012, toate cablurile aeriene trebuie sa fie ingropate

Desi tinde spre statutul de Capitala Culturala Europeana, Timisoara este inca departe de a-si atinge telul, iar capitolele la care are restante sunt suficiente. Printre acestea se numara si retelele aeriene de cabluri care „sufoca” anumite zone din oras.

Un paienjenis haotic tesut de-a lungul anilor pe stalpii de iluminat public. Problema nu ar fi atat de grava daca Romania nu ar avea un termen impus de Uniunea Europeana pentru a muta toate retelele de cabluri in subteran. Termenul este prevazut pentru anul 2013, in caz contrar tara noastra risca sanctiuni drastice la acest capitol.

Din 2003, Timisoara se lupta cu cablurile aeriene

Recent, si Guvernul a interzis montarea cablurilor in suprateran, indrumand operatorii de telecomunicatii sa apeleze la subteran.

In Timisoara, Primaria a emis un Regulament Local de Urbanism inca din anul 2003, insa in toti acesti ani nu a putut fi aplicat. Motivele sunt unele iesite din comun. Edilii Timisoarei spuneau, de fiecare data, ca municipalitatea nu poate taia cablurile, deoarece cei care ar avea de suferit ar fi tot timisorenii, care ar fi putut ramane fara televizor, telefon sau Internet. Nici nu aveau baza legala sa convinga firmele sa le mute.

Dupa proiectul aprobat in 2003, in Timisoara, amplasarea retelelor de transmisii date si voce este permisa pentru monumente si in zone protejate numai prin conducte subterane, prin subsoluri sau in slituri mascate pe fatade, fara a aduce prejudicii aspectului arhitectural al cladirilor. In restul zonelor era permisa insa si amplasarea aeriana.

De trei ani nu s-a facut nimic

Cinci ani mai tarziu, mai precis in 2009, executivul Primariei a revenit asupra hotararii si a decis o completare. Astfel, „in toate zonele si subzonele functionale din Timisoara, amplasarea retelelor se va realiza subteran”. In plus, „toate retelele supraterane existente pe domeniul public si privat al municipiului vor fi ingropate, pana cel tarziu la data de 31.12.2012, iar acolo unde exista canale tehnice vor fi utilizate acestea”. Singurele canalele tehnice din Timisoara sunt cele ale Regiei Autonome de Transport in Comun, care au o lungime de numai 40 de kilometri.

Directia de Urbanism trebuia sa creeze o baza de date cu traseele retelelor de transmisii de date si transmisii de voce pana la sfarsitul anului 2009. De fapt, Directia de Urbanism s-a apucat abia acum un an de aceasta inventariere, dupa cum recunoaste chiar primarul Gheorghe Ciuhandu.

Achizitie publica pentru ingroparea cablurilor

„Termenul s-a prelungit din motive obiective. Cred ca in aceasta luna, dupa stiinta mea, va fi o dezbatere in Timisoara pe aceasta tema, pentru ca o sa vina diversi furnizori de astfel de echipamente si ei vor face prezentari si discutii publice. Pe baza lor vom cauta sa promovam o achizitie publica, insa aceasta este o problema pe care anul acesta nu o putem rezolva”, ne-a declarat primarul Timisoarei.
Edilul ne-a mai spus ca municipalitatea a inceput deja o operatiune de montare a acestor cabluri in subteran si ca multi stalpi au fost curatati de povara cablurilor.
„Foarte multe cabluri aeriene au disparut, pentru ca, realmente, ramasesera de la diversi furnizori care nu mai existau. Ele s-au demolat. Daca mergeti prin anumite cartiere, o sa vedeti ca s-au si taiat si au disparut. Insa noi vrem ca de acuma incolo, in perspectiva, aceste cabluri sa fie ingropate si sa nu mai afecteze imaginea orasului. Inventarierea e inceputa de mai bine de un an”, a mai explicat Ciuhandu.

Stefan Stanciu, managerul UPC pe Regiunea de Vest

Operatorii de telefonie mobila, cablu sau de date trebuie sa se apuce de treaba pana nu este prea tarziu. Reprezentantii societatii comerciale Enel Distributie Banat spun ca, potrivit regulamentului de urbanism, ei ingroapa deja toate cablurile electrice, desi nu sunt incluse in proiectul amintit. „Cablurile electrice se monteaza in subteran incepand din anul 2007, de cand a fost prelungit Regulamentul Local de Urbanism prin HCL 139, care reglementeaza echiparea tehnico-edilitara, toate retelele sunt proiectate si executate prin pozare subterana. Cele vechi se vor monta in subteran, daca se inlocuiesc”, a declarat Florentina Bujor, purtator de cuvant Enel.

Reprezentantii RATT spun si ei ca au inchiriat stalpii pe care ii detin in oras catre mai multe societati comerciale, insa nu este datoria lor sa ingroape cablurile. „Este adevarat ca pe stalpii nostri sunt amplasate cabluri ale acestor societati, dar este problema lor sa le ingroape in pamant. Noi nu avem ce sa ingropam”, a precizat Cosmin Bradu, purtator de cuvant al RATT.

Potrivit lui Stefan Stanciu, managerul UPC pe Regiunea de Vest, Primaria a promis ca rezolva problema. „Procedura este la Primarie. Primaria ne-a chemat, ne-am intalnit si planul este la ei, au toate etapele. Noi am raspuns solicitarilor lor. Nu se cunoaste nimic. Proiectul a fost lansat de primarie si a fost lasat in aer. Problema era sa se coboare jos cele care sunt. Noi nu avem nevoie sa mai montam, pentru ca reteaua noastra este completa”, a declarat Stefan Stanciu.

De cealalta parte, reprezentantii Romtelecom spun ca la ei totul merge conform planurilor facute acum cativa ani. „La acest moment, aproximativ jumatate din infrastructura Romtelecom din municipiul Timisoara este in subteran, iar in privinta celeilalte jumatati colaboram cu primaria in vederea alegerii celei mai potrivite solutii in acest sens”, au spus reprezentantii companiei.

FOTO: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. si cu totul dezinteresat primaria a reabilitat trotuarele prin betonare, ca sa fie siguri ca la „ingroparea” cablurilor o sa aiba ce sparge si apoi repara si evident deconta…

  2. ar trebui cablurile date jos ptr ca ofera o imagine oribila, ca a unui de sat din valea plangeri, nu ptr faptul ca asa au mai toate orasele de afara, sau ca asa ne cere UE, ci motivul ar fi!!… noi sa ne simtim, bine, sa avem un oras frumos sa ne mandrim cu el, dar e cat se poate de corect, cablurile sunt nasoale…

  3. Marea Spargere Incepe !