Palatul Copiilor din Timisoara nu e tocmai un… palat! In ce conditii incredibile invata peste 5.000 de elevi exceptionali?

TIMISOARA. Peste 5.000 de elevi exceptionali din Timisoara cu zeci sau chiar sute de premii la activ fac eforturi incredibile pentru pasiunile lor. Unii dintre ei, chiar daca au ore de dupa-amiaza la scoala si stau pana aproape spre seara la cursuri, nu renunta la vise si isi gasesc timp, prin noianul de teme, sa urmeze macar o ora pe saptamana de vioara, pian, dans, desen sau orice alta pasiune.

Vorbim de elevii care vin la Palatul Copiilor din Timisoara ca la a doua lor casa. Gasesc aici sprijin si intelegere, dar mai ales daruire din partea dascalilor. Sunt in total 43 de cercuri pe diverse tematici, care ii asteapta pe elevi.

palatul-copiilor (4)

Din pacate, insa, Palatul Copiilor nu este tocmai un palat, asa cum poate isi imagineaza unii. El functioneaza intr-un fost internat al Colegiului ”Azur” din Timisoara, pe Calea Martirilor.

Este extraordinar de greu pentru parintii care locuiesc, de exemplu, pe Calea Aradului, pe Calea Lipovei ori intr-un alt colt al orasului sa isi aduca copilul sa invete aici. Dar o fac aproape zilnic, cu eforturi greu de descris, atat pentru parinti, cat mai ales pentru cei mici.

palatul-copiilor (5)

Pentru Timisoara o alta locatie este ideala. Poate nu ar trebui sa dau exemple, dar am fost prin tara si, din pacate, noi suntem departe de ce inseamna un Palat al Copiilor pentru ca si notiunea aceea de palat parca simbolizeaza ceva, mai ales pentru copii. Noi, pe undeva, ne-am obisnuit, dar, repet, suntem departe de ceea ce am vazut in tara. Spre surprinderea mea, noi si Aradul stam mai prost din acest punct de vedere si cred ca Timisoara merita un Palat al Copiilor. Acesti copii talentati care vin si, apropos de asta, odata ce ne-am mutat aici, a fost mai dur pentru marea majoritate, dar spre surprinderea noastra avem peste 5.400 de elevi”, spune pentru opiniatimisoarei.ro directorul Palatului Copiilor din Timisoara, Nicolae Puscasu.

5.000 de copii talentati, ingramaditi intr-un internat

Parintii sunt cei care fac eforturi, mai ales financiare, pentru ca acest Palat al Copiilor sa functioneze si pentru ca micii invatacei sa poata participa la concursuri. .

palatul-copiilor (11)

Tot ce se face la noi si programa scolara este total diferita. La scoala se face engleza, aici se face cultura si civilizatie engleza. In general aceste activitati extracuriculare atrag copii care au talent. Aici vin si vin de la varsta frageda de la 4 ani. Parintii fac un efort extraordinar. Sunt de apreciat. Este totusi o problema. Noi suntem in incinta Colegiului Azur, dar e foarte greu de intrat pe poarta principala. Parintele isi lasa copilul in strada pentru ca nu se poate intra cu masini. Problema e cand trebuie sa vina dupa el. Parcheaza pe partea cealalta si copilul trebuie sa traverseze. Ar fi bine macar sa se deschida curtea din spate pentru noi dupa-amiaza, daca nu se traseaza parcari speciale”, mai spune Puscasu.

Cursurile la Palatul Copiilor din Timisoara dureaza pana pe la ora 21.00 si uneori chiar depasesc aceasta ora. Copiii care vin aici spun cu toata sinceritatea ca din cauza orelor de dupa-amiaza, nu au timp, fizic, sa se pregateasca si pentru pasiunile lor.

palatul-copiilor (13)

De multe elevii ori au bunul simt si spun ca nu au avut timp sa studieze. La fel de cinstiti spun <Ne tortureaza la scoala cu temele>. Copilasul nu are timp. Am o fetita de la Pedagogic care termina  la ora 18.00, merge tata o aduce la ora pana la 19.00 la Palat, merge acasa, repeta cat apuca sa repete si dimineata vine la ore de pian. Dar vrea. Cea mai mare prostie in invatamantul romanesac e ca se fac ore dupa-amiaza. Cand se va scapa de acel flagel…Facem clase zero, dar nu avem clase”, mai spune, cu regret, Puscasu.

Palatul Copiilor functioneaza pe doua etaje ale unei cladiri unde era candva internatul de la ”Azur”. Salile de clasa, desi pline de lipsuri, arata cat de cat civilizat si sunt pline de cupe, diplome si premii. In total peste 500 de premii anual castiga pentru Timisoara copiii care invata aici.

palatul-copiilor (7)

Reprezentantii Primariei Timisoara au declarat, sec, ca ”De indata ce se va gasi o alta locatie potrivita pentru Palatul Copiilor, acesta se va putea muta”. Insa este foarte clar ca va functiona mult si bine in actuala locatie.

Si chiar daca nu este chiar un palat in adevaratul sens al cuvantului, in aceasta toamna este cel de-al saselea an consecutiv cand la 26 septembrie va suna din nou clopotelul si la Palatul Copiilor … la Azur.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. …pai nu sunt fonduri ptr copii romani,nici dispozitie, nici bunavointa….. acum e randul musulmaniilor….findca musulmanii au drepturi, capiche!

  2. Sunt din Resita stau in TM din 2003 copilul meu este la teatru din cls I acum este cls VI. Cand a pasit prima data aici nu stia sa citeasca era la gradi. Prima data a facut karate de la 4 ani. Si eu am facut activitati extra scolare pe vremea mea la Palatul Copiilor din Resita. Diferenta intre mine si copilul meu este ca eu pot spune ca mergeam la palat pe cand EL NU. Scoala arata jalnic, dar avem sedii de partid luminoase cu mobilier nou cu sali imense, cu fumoare. Aici la palat nu exista o sala in care copii care fac doua activitati sa poata astepta pana intra la al doilea cerc. Rusine primariei si inspectoratului.

  3. Un semnal de alarma pentru autoritatile locale. Cat conteaaza cultura si educatia este lesne de inteles. Trist! Aici s-au slefuit multe din tinerele talente banatene. Le multumesc in mod personal cadrelor didactice pentru daruire si profesinalism.

  4. am sperat ca solutia de fata sa fie doar provizorie si ca autoritatile locale s-au gandit la un proiect frumos pentru Palatul Copiilor din Timisoara, de care sa ne mandrim cu totii; si mai spunem ca suntem fruncea. D-le primar ce faceti, chiar nu vedeti ce se intampla? asteptam se la dvs. mai mult pentru copiii nostri , pentru imaginea orasului nostru.

  5. Buna ziua, as dori sa ma în scriu la palatul copiilor la un profesor de saxofon.