Palatul pe care se avanta fluturii la Timisoara s-a intors la frumusetea de odinioara. Se dezvaluie in toata splendoarea dupa renovare. Video

TIMISOARA. Dupa 6 ani de zile in care a fost acoperit cu schele, Palatul Marschall sau Palatul cu fluturi, cum este cunoscut in Timisoara, isi dezvaluie fatadele complet renovate.

CITESTE SI: Cladirea scolii din inima Timisoarei care s-a intors la frumusetea de altadata. Ultima saptamana de lucru la finisaje. Foto 

Cladirea se afla imediat dupa podul dinspre Piata Maria, pe partea stanga, peste drum de Palatul Apelor, locul incepand din care se despart cartierele istorice ale Timisoarei, Elisabetin si Iosefin.

In anul 2017 au fost montate schelele si imobilul a fost acoperit cu panza. Lucrarile de reabilitare au decurs anevoios, fiind facute pe banii proprietarilor, iar abia acum cladirea stralucitoare isi arata pe deplin frumusetea.

Palatul Marschall este o cladire impozanta cu trei fatade decorate cu elemente impresionante. Este opera arhitectului Martin Gemeinhardt, unul dintre corifeii arhitecturii anilor 1900 din Timisoara. Gemeinhardt a construit mai ales in cartierele Elisabetin si Iosefin.

Cladirea corespunde stilului anilor 1900, szecesszió, cu elemente neo-gotice reinterpretate in curentul Art Nouveau eclectic.

In locul unde se afla acum Palatul Marschall nu s-a putut construi pana in 1892 pentru ca spatiul facea parte din cetate. Posibilitatea extinderii a aparut insa in planurile de urbanism dintre 1893 si 1895. Tot in acea perioada, arhitectul Martin Gemeinhardt a proiectat palatul.

Imobilul a apartinut unei familii instarite din acele timpuri, Marschall. Unul dintre membrii ei, Ferenc Marschall, nascut la Timisoara, a fost chiar ministru al Agriculturii in Ungaria anului 1938.

Palatul a fost construit intre 1903 si 1904 la granita cartierelor Elisabetin si Iosefin.

Palatul Marschall, decorat cu fluturi

Artizanul palatului, arhitectul Martin Gemeinhardt, un pionier al stilului szecesszió, era renumit pentru podoabele elaborate cu care isi decora cladirile. Ele cuprindeau diverse motive vegetale si animale.

Palatul Marschall se inscrie si el in tipare, pe cladire regasindu-se elemente precum fluturi stilizati, decoratii florale, „pomul vietii” si detalii gotice care marcheaza axa mediana a fatadelor de la strada. In plus, cladirile pe care arhitectul le proiecta erau inaugurate festiv si se scria despre ele in publicatiile din acele vremuri.

Iata o imagine superba cu o ilustrata colorizata ce ne-a fost trimisa la redactie de cititorul opiniatimisoarei.ro Doru Bogoevici, caruia ii multumim.

 

Cum spuneam, palatul are trei fatade. Cele doua mari sunt situate pe Bulevardul 16 Decembrie si pe Splaiul Tudor Vladimirescu. A treia este indreptata spre Podul Traian, la intersectia celorlalte doua. Fatadele laterale au in centru, la balconul de la primul nivel, o serie de elemente decorative, iar in partea superioara se afla „pomul vietii” realizat in stilul arhitectului. Cea din mijloc dispune de balcoane cu pilastri, arcade ornamentate si doua turnuri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitări familiei pentru efortul de a refa splendoarea acestei clădiri superbe!

  2. Orice clădire frumoasă care este renovată și pusă în valoare este o bucurie și îmbunătățește imaginea generală a Timișoarei. Totuși, nu pot să nu remarc imaginea hâdă a cablurilor și sârmelor de tot felul care știrbesc frumosul arhitectural. Parcă trebuia ca autoritățile locale să facă ceva pentru rezolvarea acestei probleme.

    • Daca nu erau maghiarii si autriecii nu ne bucuram noi de nicio cladire in Tm ,Cj ,Oradea , BV , Sibiu etc. Multumim Imperiului pt aceste cladiri si sa speram ca noi romanasii nu mai stricam s au macar peste 100 de ani sa le avem si noi renovate odata. Timisoara are cladiri superbe de la cartierul Iosefin pana in Piata Traian , dar paxat ca numa 20 % din cladiri sunt refacute

      • Am auzit ca si indienii multumesc Imperiului Britanic, ba pentru vilele construite pentru stapanire, ba pentru caile ferate… Pentru ca intotdeauna exploatatorii pe unde exploateaza niste papagali construiesc ceva de dragul si pentru cei exploatati, asa si austriecii si maghiarii, au venit si le-au facut palate romanilor. Am auzit chiar ca le-au facut si imediat le-au si dat cadou romanilor.
        Multi bioxizi de clei in ziua de azi… dar na, scoala romaneasca scoate tampiti, ne-a zis asta un presedinte le care probabil tu l-ai votat.

        • Din pacate te supara adevarul , stiu si pe mine, insa Adevarul trebuie spus 🙂

          • Care adevar sa ma supere, ca palatele alea nu ni le-au facut austriecii si maghiarii cadou ci si le-au facut lor din exploatarea coloniilor? Asta e adevarul, unii au venit cu arme, i-au batut pe altii, au pus stapanire si au exploatat. Despre asta e mai toata istoria, care a fost mai tare in arme, tehnologie de razboi, s-a dus si i-a exploatat pe altii, atat in cele 2 Americi cat si in Africa, si in India, si in imperiul rus, si in Europa si oriunde. Cele mai tari 🤡mi se par insa razboaiele in numele vreunei credinte care se mai si declara „a iubirii”, fie ea religie crestina, musulmana sau de alt tip .
            Oare „pieile rosii” din America de Nord ar trebui sa le multumeasca colonistilor? Uite, i-au scos din epoca fierului, le-au facut autostrazi, zgaraie nori, spitale, scoli🤡😁🤡😁 Ba jnca le-au dat si „apa de fic”, ca in China i-au drogat cu opium. Civilizatie, cum ar veni.
            Iar acum niste jegosi de austrieci vin aici sa jefuiasca fie gaze, fie paduri, fie sa faca contracte ineroase prin bancile lor jegoase(condamnate, da? adica nu e daca si cu parca parerile mele) si niste bioxizi de clei ca tine (asta e adevarul, te supara?🤡😁🤡) tin neaparat sa ne zica ce favoare extraordinara ne-au cacut niste exploatatori. Iar tu ca un bioxid de clei ce te afli, desigur ca nu doresti sa ne spui motivele rascoalei din 1737.
            Mai mergeti ma tradatorilor cu cercul, nu tot ridicati in dlavi stapanirile straine., ca niciuna una n-a venit sa ne faca binele.

      • Stii cumva oare de ce nu prea se pomeneste de rascoala din Banat de la 1737-’39 si ce cauze o fi avut? Sau de maghiarizarea fortata din timpul dualismului?
        Bioxid de clei prost si fudul🤡

        • Lasa ca ne am omorat intre noi ca prostii in 89 🙁

          • Stii si cine a pus la cale evenimentele?🤡🤡

          • Si incearca sa raspunzi la intre bare, nu sa deviezi discutia.
            Bioxid de clei uscat la soare.🤡😁🤡

      • Este o clădire frumoasă, dar clădirea simbol a orașului se află chiar dincolo de Bega și a fost construită de români. Știu că te deranjează chestia asta, tu probabil vrei spitale nu catedrale, și în plus ai nostalgii cezaro-crăiești, de slugă, „românașule” !

        • Repede vă ofticați dar din păcate istoria nu o puteți întoarce deși au fost multe tentative și dacă reușea pingelică dărîma tot în cursul sistematizării bine că nu a fost așa deși comuniștii au distrus destul ,au trăit din substanță zeci de ani.,să rămânem la subiect ,un arhitect care știa meserie și avea cu cine să facă ceva .

          • Clădirea este frumoasă, eu nu sunt ofticat, iar Dvs bag de seamă că ați început să trageți cam împrăștiat – arhitectura, comuniștii, istoria, toate interpretate în cheie antiromânească, și asta pornind de la zugrăvirea unei clădiri. Nu știu exact ce au dărâmat/sistematizat comuniștii și „pingelică” în Timișoara, dar dacă ați adus discuția aici și dacă sunteți așa un mare anticomunist, înseamnă că apreciați ca pe un fapt pozitiv înlăturarea lui Bela Kun de către armata română în 1919. Iată, istoria nu o puteți întoarce, deși ați vrea. Așa că haideți mai bine să nu mai tragem în cai morți și să mergem înainte.

          • Macar in aia vii? Nici daca-s niste gloabe jegoase? Dar daca-s magari? Schengen fericit ei tie!🤡😁🤡

        • daca te referi la catedrala, arata penibil.. au acoperit opera ca sa nu se faca de ras cu catedrala.. oamenii faceau comparatii: o cladire frumoasa si una urata.. asa ca au uratit opera ca atat au putut.

          • Da, la Catedrală m-am referit, despre care tu spui că arată penibil datorită educației pe care ai primit-o. Eu nu cred că arată penibil, mă bucur că este acolo, și mă bucur că românii nu v-au dărâmat vouă bisericile, așa cum ați făcut voi când ați avut prilejul. Iată, asta este istoria pe care nu o puteți schimba.

  3. Multumim administratiei usr. Fara voi cladirea asta nu ar fi existat. Inca o dovada ca studile de fezabilitate sunt cheia progresului.

  4. cladirea superba ! Frumos restaurata. Problema este ca fluturii s au transformat in ciori ! cladirea e acum sanctuar de ciori nu de fluturi ;).

  5. Așa e când se copiază textele d-lui Janos Szekernes. În loc de secession apare szecesszió. Probabil așa se învață jurnalismul la UVT…

  6. Cand orasu apartinea de Ungaria, se construiau 10 cladiri deastea anual. romanii abia pot vopsi una la cinci ani.. majoritatea is in paragina.. in o suta de ani orasu sa transformat dintr-o bijuterie intr-un kitch.. deaia noi nu vrem emigranti.. ar transforma ungaria in africa/asia/india..

    • Ungaria e varză oricum, adusă în acest stadiu de Orban Victor, nu știu cât rău în plus ar mai putea produce eventuali emigranți.

    • Sunteți simpatici cu pretinsa voastră superioritatea morală/civilizațională, totdeauna clamată, niciodată probată, ba dimpotrivă. Când orașu aparținea de Ungaria nu avea nici măcar o universitate. Toate le-au construit românii și nu v-au interzis nici vouă accesul, „civilizatilor”. Iată, asta este istoria pe care nu o puteți schimba. În ceea ce privește migranții nu prea este cum vreți voi, depinde de rolul în care ați fost distribuiți. Nu aveți migranți, dar am auzit că aveți poliție chineză.