TIMIS. Desi nu au voie sa dea foc resturilor uscate de pe terenuri decat daca respecta anumite conditii, timisenii nu prea tin seama de lege. In fiecare zi, in judet se semnaleaza in jur de 15 incendii de miriste.
Cei care nu respecta normele de mediu insa, risca amenzi de pana la 6.000 de lei.
Anul acesta, specialistii de la mediu nu au dat nicio amenda, dar fac verificari. Au prins trei timiseni care si-au curatat ogoarele dand foc la ramasitele uscate. Zeci de hectare au ars insa in Timis deja, iar pompierii de la ISU au fost nevoiti sa le stinga.
„Momentan facem verificari. Avem una pe raza localitatii Jebel, unde politia a identificat deja proprietarii. Avem o persoana care se implica foarte mult si ne ajuta. A identificat autorii cu politia si acum am cerut primariei ca in 24 de ore sa ne transmita cum au finalizat problema. Persoana a fost intr-adevar identificata, dar pe subiectul acesta au atributii si autoritatile locale. Am mai prins la Lugoj inca doua persoane fizice”, ne-a declarat Marian Eperies, prim comisar la Comisariatul Judetean de Mediu Timis.
Timisenii incendieaza terenurile in fiecare primavara. Potrivit celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat arderea lor nu este interzisa, dar se poate face numai in conditii speciale. „Arderile de vegetatie uscata trebuie facute in anumite conditii. Nu trebuie arse pe canicula, sa nu fie noapte, sa nu bata vantul. Daca e canicula, trebuie sa aiba cisterne cu apa pregatite si trebuie sapate santuri de jur imprejur ca sa evite propagarea. Se incepe de la sosea si se continua spre interiorul parcelei”, explica Sindia Vlaia, purtator de cuvant ISU.
Cei de la Comisariatul de Mediu ii atentioneaza insa pe cei ce detin terenuri agricole ca arderea stufarisului si a vegetatiei ierboase, fara respectarea legii, se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 pana la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.