Papusile fermecate care spun povestea Banatului in sarbatoare, randuita ‘ca la neamt in spais’. Cel mai incantator muzeu, nu departe de Timisoara. Video

TIMISOARA. Rochii viu colorate, cu jupoane, sortulete si esarfe, camasi albe si veste cu multi butoni, palarii impodobite, toate cusute cu migala, imbraca peste 100 de papusi intr-un muzeu unic in vestul Romaniei, aflat la mai putin de 50 km de Timisoara.

Este vorba de Muzeul Papusilor din localitatea Lenauheim.

Minunatele papusi, peste 120 de la numar, sunt imbracate in straie svabesti de Kirchweih, cea mai importanta sarbatoare a comunitatii nemtesti din Banat.

Impresionanta colectie cuprinde porturi populare nemtesti din 51 de localitati din Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara.

Primele papusi au fost expuse la muzeul din Lenauheim in anii ’70. Pe atunci svabii, care incepusera sa plece in numar tot mai mare din Romania, si-au dorit ca istoria sa nu ii uite.

Si, pentru ca amintirea sa nu se piarda in timp, au realizat acesta colectie de porturi traditionale nemtesti din intreg Banatul. Papusile, care masoara 70 de cm, sunt dispuse in perechi, baiat si fata, si au fost imbracate in vesmintele de sarbatoare ale comunitatii din localitatile populate de germani din toate cele 4 judete din vestul Romaniei.

Culorile si cusaturile difera de la o localitate la alta. Costumul fetelor de Nichidorf, spre exemplu, este albastru si e compus din jupoane multe, un sort, o camasa alba… de obicei broderiile erau executate manual si asortate cu o esarfa legata in cruce, iar in jurul gatului se purta o banda neagra. Costumul baiatului este de obicei format din pantaloni negri, pantofi negri, camasa alba si o vesta cu multi butoni, precum si o palarie frumos impodobita„, explica reprezentantii muzeului.

In timp, in colectia muzeului din Lenauheim s-au adunat peste 60 de perechi de papusi.

Desi foarte ingrijite, trecerea anilor face ca straiele papusilor sa se degadeze incetul cu incetul, iar cei care raspund de muzeul banatean cu greu reusesc sa le inlocuiasca. Svabii au plecat, croitoresele ramase in urma au imbatranit, iar tinerii nu isi mai doresc sa invete arta cusutului traditional.

E foarte greu sa le procuram. Noi am facut un apel la oamenii din toate satele astea in care au mai ramas nemti, care recunosc porturile populare, insa foarte putini ne-au raspuns. Aceasta pentru ca din pacate sunt foarte putini si tare in varsta ca sa ne mai poata ajuta„, spunea Elfride Klein, referent la Primaria Lenauheim.

Asociatiile svabilor din Germania sunt cele care mai vin in sprijinul reprezentantilor muzeului si ii mai ajuta sa gaseasca si sa schimbe papusile deteriorate.

Nu nu avem voie ca sa uitam trecutul, pentru ca tocmai acesti oameni au adus civilizatia in aceasta parte de tara, au pus umarul la inflorirea Banatului si trebuie sa le cinstim locul in istoria acestor meleaguri„, sustine Ilie Suciu, primarul din Lenauheim.

Cei care treg pragul muzeului raman vrajiti de frumusetea papusilor care spun povestea unui Banat mandru a carui istorie e strans legata de oamenii care l-au respectat, l-au iubit si i-au daruit din priceperea lor, dar mai ales au lasat aici o buna parte din sufletul lor, pentru totdeauna.

VIDEO: Remus Gradinariu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. verisorii lui Chucky