Parc arheologic la Muzeul Banatului. Sapaturile sunt aproape gata, iar in curand incepe restaurarea Castelului Huniade

TIMISOARA. Adevarate comori arheologice s-au gasit in curtea Muzeului Banatului din Timisoara, unde a fost descoperita resedinta regala a Timisoarei din secolele XV – XVI. Arheologii sapa de zor pentru ca in toamna sau anul viitor sa inceapa efectiv lucrarile de restaurare a Castelului Huniade, cel mai vechi monument istoric al Timisoarei.

Arheologul Zsuzsanna Kopeczny lucreaza impreuna cu cativa studenti de aproape 5 ani pentru a descoperi intreg castelul medieval ce se ascunde in curtea Muzeului Banatului. An de an, primeste in jur de 20.000 de lei pentru sapaturi, bani dati de Consiliul Judetean Timis. Vrea ca la final, toate vestigiile dezgropate sa fie incluse intr-un parc arheologic chiar in curtea muzeului. Variante de punere a lor in valoare exista, dar cea finala va fi aleasa de echipa de arhitecti care se ocupa de restaurarea propriu-zisa a Castelului Huniade.

„Am descoperit in sfarsit ce comori avem in centrul orasului, chiar in curtea muzeului. Va trebui sa vedem ce solutii gasim pentru punerea in valoare a zidurilor. Am discutat despre tot felul de variante. Oricum vrem sa facem vizitabil acest sit arheologic, sa fie ca un parc arheologic in curtea muzeului, dar trebuie sa vedem metodele prin care o putem face. O varianta ar fi acoperirea cu sticla a zonelor care se doresc a fi puse in valoare, asa cum este si in Bucuresti, in Cluj. Mai este o varianta care se refera la conservarea zidurilor, cu anumite materiale, practic am putea dezveli zidurile, am putea cobori nivelul de calcare, iar deasupra sa facem pasarele. Ele se afla sub nivelul actual de calcare, daca le-am ridica le-am reface, nu s-ar mai vedea mult din zidurile originale, dar este un lucru artificial, mergem mai bine pe ideea sa coboram nivelul de calcare din curte”, ne-a marturisit Zsuzsanna Kopeczny.

Potrivit acesteia, descoperirea din curtea Castelului Huniade reprezinta cel mai vechi monument istoric al Timisoarei, cel mai vechi din judet fiind gasit la Ciacova. Cele doua castele sunt insa contemporane. Anul acesta sau cel tarziu anul viitor vor fi finalizate sapaturile de la Muzeul Banatului, iar situl arheologic descoperit va trebui cumva pus in valoare. Potrivit directorului muzeului, Dan Leopold Ciubotariu, o echipa de arhitecti se va ocupa de intreaga restaurare si acestia vor decide cum vor fi expuse vestigiile gasite acolo.

Lift exterior de sticla si ziduri refacute la Castelul Huniade

Cu aproape 8 milioane de euro, bani primiti de la Uniunea Europeana, Castelul Huniade va arata ca nou. In prezent, muzeul a fost inchis si o parte din expozitii au fost mutate in Bastionul Theresia, castelul fiind intr-o stare avansata de degradare. Din proiectul propus de arhitecti, pe jos, in salile de expozitii, se va pune gresie, iar zidurile crapate si fisurate vor fi refacute. In plus, in curtea interioara se va monta un lift exterior de sticla, din care turistii vor putea observa cu atentie vestigiile din curte. Lucrarile de restaurare a castelului ar urma sa inceapa in aceasta toamna sau anul viitor.

„Este vag, nu putem spune exact cand incep lucrarile. Acum inca se fac sapaturile arheologice necesare, celelalte lucrari speram sa inceapa in toamna sau anul viitor”, ne-a declarat Dan Leopold Ciubotariu, directorul muzeului.

CITESTE SI: Lift exterior de sticla si ziduri refacute pentru Castelul Huniade! VEZI VIDEO TRIDIMENSIONAL cu castelul!

Arheologii lucreaza de 5 ani

In curtea muzeului se sapa de 5 ani. Au fost descoperite, de-a lungul acestei perioade, elementele de fortificatie ale castelului medieval: palisada de lemn si santul de aparare, dar si donjonul, dezvelit in 2009.

„Din 2009, cand am dezvelit donjon-ul, am inceput sa dezvelim toata curtea, pentru ca ne-am dat seama ca intregul castel medieval se afla in curtea interioara a muzeului si, partial, sub cladirea actuala. S-a pastrat intr-o proportie uimitor de mare, tot castelul este distrus sub picioarele noastre, sub pavajul curtii, la jumatate de metru de sapatura dam de el. Este foarte bine, pentru ca chiar credeam ca nu o sa gasim mare lucru. Anul acesta practic am continuat partea vestica a curtii. Anul trecut am inceput sa dezvelim palatul castelului, care are mai multe componente: un turn locuinta pe langa care s-a mai construit un alt palat, probabil vom mai gasi diverse incaperi, pentru ca trebuia sa fi existat si o capela mica. Zidurile castelului s-au pastrat destul de bine”, ne-a povestit arheologul Zsuzsanna Kopeczny.

Primele descoperiri s-au facut in 1903

Constructia castelului a inceput in anul 1307. In 1315 a devenit resedinta regala a lui Carol Robert de Anjou, pentru ca din 1404 sa fie resedinta comitelui de Timis Filippo Scolari. Din 1443 a fost resedinta lui Ioan de Hunedoara, care incepuse luptele cu turcii.

La 1552, odata cu cucerirea intregii regiuni, si Timisoara si castelul cad in mana turcilor, timp de 167 de ani fiind sub ocupatie otomana. Au loc mai multe asedii, la sfarsitul secolului XVI se distruge o mare parte din castel. S-au gasit foarte multe dovezi in acest sens.

Dupa eliberarea Timisoarei de catre Eugeniu de Savoya, aici se construieste cazarma militara, in formula de astazi, cu o refacere masiva la 1856, povesteste arheologul care se ocupa cu sapaturile. Cladirea ramane in picioare, iar restul ramane ingropat in subteran. La 1903 s-au facut primele descoperiri, cand s-au facut unele consolidari la fundatie si atunci s-a localizat pentru prima data resedinta regala de la Timisoara, despre care se stia ca exista din documente, nefiind insa cunoscuta locatia.

CITESTE SI: Vestigiile Timisoarei, prea putin puse in valoare. De ce nu promoveaza autoritatile orasul din subteran?

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.