TIMISOARA. Declarata monument istoric de catre Ministerul Culturii, o frumoasa asezare banateana, aflata la 40 km de Timisoara, reprezinta unul dintre punctele de atractie turistica prea putin promovate.
Vorbim de Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania, care in ultimii ani a fost calcat ceva mai des de vizitatori, cu totii sedusi de farmecul locului.
Filmata de la inaltime, localitatea Charlottenburg, sau Sarlota, varianta romanizata a numelui sau, isi dezvaluie splendoarea, iar primavara si toamna este un adevarat spectacol.
Ascuns intre dealuri, pe drumul spre Lipova, Charlottenburgul s-a cladit in 1772 in vremea celui de-al doilea val de colonizari germanice. Guvernatorul de atunci al Banatului, contele de Aldringen, aduce in zona 32 de familii, iar legenda spune ca numele asezarii a fost inspirat de cel al sotiei sale Charlotte.
Colonistii proveneau din Tirolul de Sud, astazi Trentino, Lorena si Baden-Wurttemberg, iar dupa 1880 localitatea era populata si cu familii de romani si unguri.
Planul satului a fost intocmit de inginerul Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt. La inceput, in mijlocul localitatii exista o plantatie de duzi ce inconjurau o fantana.
Vreme de aproape 150 de ani, locul a avut mai multi proprietari, dupa ce imparatul Iosif al II-lea a oferit zona spre vanzare nobilimii, prin licitatie.
In 1890, contele Siegfried Graf von Wimpffen construieste o casa de vanatoare, iar apoi transforma padurea din vecinatate intr-un parc de vanatoare. Locul a fost populat cu cerbi adusi din Boemia.
Dupa Primul Razboi Mondial, proprietatile contelui sunt preluate de statul roman, iar parcul devine rezervatie de vanatoare a Casei Regale a Romaniei.
Inca de la finele anilor ’40, parcul ajunge in administrarea Ocolului Silvic Timisoara.
Locuitorii satului rotund, majoritatea nemti, au plecat in valuri, dupa AL Doilea Razboi Mondial, apoi in anii ’80 si dupa Revolutie, majoritatea caselor fiind cumparate de timisoreni care le folosesc drept case de vacanta.
Va invitam, mai jos, sa va bucurati sufletele cu cateva dintre cele mai frumoase filmari realizate la Charlottenburg!
Sursa video: APDT vimeo
Pareri
Din punct de vedere geometric arata bine, dar daca nu au semnal si fibra optica in zona, tot degeaba !?!
nici o investitie drumuri facute de ceausescu fara trotuare ,etc sa nu mai vorbim de utilitati!
Oare ceasca stiea de acest sat, drumuri facute de ceasca ??????
am un hectar in zona si nu stiu ce sa fac cu el. stie cineva?
Nu il vinzi?:)
Cam mare aveti voi pasul, 20 de km, sunteti un fel de uriasi?
Este un loc splendid. Asi vrea sa ma rog in bisericuta, pacat ca nu am cu ce merge acolo. E tare frumos.
si eu am un Ha langa sat!
Astia cu terenuri. Tineti-le in paragina, sa nu cumva sa le scoateti la vanzare.