Parcare europeana limitata la 2 ore in zona centrala a Timisoarei. Anul nou vine cu preturi mai mari la TelPark. Afla totul despre regulamentul de parcare!

Avem pretentii, dar nu oferim nimic in schimb. Autoritatile locale se chinuie de luni de zile sa gaseasca un investitor care sa construiasca parcari subterane in Timisoara, insa fara rezultat. Pentru ca nu pot rezolva nimic in acest sens, au decis sa mareasca tarifele de parcare, poate totusi se strang ceva bani care sa fie investiti in locuri pe care timisorenii sa-si lase masinile.

In timpul zilei, este foarte greu sa gasesti un loc de parcare in zona centrala a orasului

Mai mult, consilierii locali au votat sa limiteze parcarea la doua ore pe mai multe strazi din zona Cetate a Timisoarei, asa cum se intampla si in marile orase europene, unde locul de parcare se plateste prin SMS sau cu cardul. In schimb, prin februarie abia ar urma sa se inaugureze mult asteptata parcare subterana din Piata 700, care va putea adaposti aproape 500 de masini. Cititi toate detaliile despre noul regulament al ADP!

Cresc preturile si se modifica regulamentul, dar nu se amenajeaza locuri de parcare. ADP si Consiliul Local au limitat parcarea la 2 ore pe 28 de strazi din zona Cetate si pe strazile adiacente celor mai mari piete din oras

Un nou regulament al sistemului de parcare TelPark al Societatii de Administrare a Domeniului Public a fost aprobat in cursul lunii noiembrie de consilierii locali. Cel vechi a fost imbunatatit si a suferit cateva modificari, poate cea mai importanta referindu-se la limitarea parcarii la doua ore pe un numar de 28 de strazi din zona Cetate a Timisoarei.

Masura s-a dorit a fi implementata de multa vreme, insa consilierii locali au respins-o in nenumarate randuri in lipsa unei alternative la parcare. Nici acum nu exista. In plenul care a avut loc marti, ei au votat si cele 28 de strazi din zona Cetate pe care va fi limitata stationarea, ca si o completare la regulament, insa nu s-au pus nicidecum de acord asupra noilor tarife care ar urma sa intre in vigoare din ianuarie 2012.

Pe aceste strazii, soferii nu isi vor putea lasa masinile mai mult de doua ore. Daca vor dori sa le lase mai mult, vor trebui sa revina si sa isi cumpere alte tichete din doua in doua ceasuri.

”Oricum Cetatea se va inchide in trei, patru ani. Cine vrea, poate sa ia tichet si sa revina peste doua ore, dar nu poate lua tichete pentru toata ziua. Nu va putea lua mai mult de doua tichete de cate o ora. La Viena, pe un loc de parcare nu ai voie sa lasi masina, esti obligat sa o muti peste doua ore. Daca nu, ei o ridica. Noi o sa facem verificari cu Politia Locala. Depinde de politist daca o ridica sau nu masina”, a explicat Liviu Barbu, director ADP.

Daca soferii vor trebui sa scoata bani din buzunar din ora in ora, riveranii vor putea parca toata ziua pe aceste strazi din Cetate, cu abonament de locatar, dar in conditii impuse de ADP. Tichetele se vor putea cumpara de la chioscuri de presa, librarii, benzinarii ori de la chioscurile RATT sau chiar de la vanzatori ambulanti. Mai mult, de la anul, ADP are in plan si achizitionarea de parcometre, iar soferii isi vor putea plati parcarea limitata, precum si amenzile, si prin SMS.

In total, pe cele 28 de strazi din centrul Timisoarei exista 1.234 de locuri. La acestea se adauga si altele din cele trei mari piete ale orasului: 700, Iosefin si Badea Cartan, dar si alte sase strazi adiacente acestor piete. In plus, in jurul pietelor stationarea va fi limitata si sambata, de la ora 8:00 pana la ora 13:00. In aceste locatii nu sunt valabile abonamentele, ci doar tichetele.

Pretentii mai mari pentru tarife

Singura parcare subterana din Timisoara este inca in constructie

Daca aceste strazi au fost deja aprobate de consilierii locali, tarifele propuse de sefii Administrarii Domeniului Public nu au fost pe placul alesilor. Fie ele motive electorale sau nu, cert este ca nu se lasa nici consilierii municipali prea usor. Tarifele se aproba doar de doua comisii ale Consiliului Local, si nu au nevoie de votul in plen, spre deosebire de noul regulament. Or, asta nu le convine alesilor.

„Modificarea preturilor nu trece, din nefericire, prin plenul Consiliului Local. In luna ianuarie vom introduce modificarea regulamentului, sa votam si noi aceste preturi in plen. Pe de alta parte, nu e ok forma actuala a preturilor. Mi se par sume mult prea mari. Abonamentul la purtator, de exemplu, e peste 2.000 de lei. E prea mult pentru o trecere de la un tarif mic  la un tarif mare. Sincer, nu cred ca se justifica din punct de vedere al eficientei ADP”, ne-a spus Ovidiu Ciuhandu, consilier local din partea PDL.

De aceeasi parere sunt si consilierii PNL, care considera ca propunerile ADP pentru tarifele de parcare sunt mult prea mari, mai ales ca nu li se ofera soferilor nicio alternativa.

”Suntem de acord cu stationarea limitata, insa nu suntem de acord cu cresterea tarifelor si a pretului la abonamente. Acolo e o discutie mai mare. Nu e cinstit sa crestem tarifele, atata timp cat nu construim locuri noi de parcare. Cand le vom construi, putem avea o alta discutie”, a precizat Ciprian Bogdan, din partea PNL.

Nici alesii municipali din PSD nu sunt multumiti de sistemul de parcare din Timisoara. ”Nu este o solutie ca o data la cateva luni sa facem modificari la un sistem care din start e pornit prost. Ar trebui modificat structural: desfiintare si sa punem in loc un sistem asemanator cu cel din tarile europene, nu in franciza. Aceaste masuri sunt doar improvizatii”, ne-a declarat Radu Toanca, consilier PSD.

De cealalta parte, explicatiile celor de la ADP sunt destul de simple: nu avem investitori, trebuie sa crestem cumva veniturile societatii si sa investim noi bani in parcari!

”Noi trebuie sa dam drumul la un program de construire de parcari. Am facut calcule cu 3 lei pe ora in zona Cetate si 1,5 lei in piete. Cu propunerile noastre am avea un profit de 760.000 de euro pe an. Noi am zis ca 20% tinem pentru ADP, 20% folosim pentru parcari stradale, iar 60% ii investim in parcari subterane si supraterane. Cu 1,5 lei pe ora peste tot am avea profit doar 340.000 de eurp pe an. Ce sa facem cu banii acestia?”, ne-a dezvaluit Liviu Barbu. In plus, seful ADP spune ca deplasarea cu autoturismul este o optiune.

Consilierii nu sunt insa de acord cu aceste preturi. Ei si-ar dori ca in zona Cetate locul de parcare sa coste 1,5 sau 2 lei pe ora, si nu 3 lei cum a propus ADP, iar in parcarile cu bariere sa coste 3 lei, nu 4 lei cum a propus ADP. O decizie finala ar trebui sa se ia in aceasta saptamana, dar consilierii locali ar vrea sa amane stabilirea tarifelor pentru anul viitor, desi acestea ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

In Timisoara avem 80.250 de locuri de parcare si ar mai fi un necesar de inca 97.000, potrivit unui studiu facut de ADP. O alternativa va fi data in folosinta anul viitor, cel mai probabil la jumatatea lunii februarie. Este vorba despre parcarea subterana din Piata 700, de la Finante, care va adaposti peste 450 de locuri de parcare.

Cum se parcheaza in capitalele europene

In timp ce la noi abia acum s-a decis un sistem diferit de parcare pentru strazile din zona Cetate, in alte orase din Europa, masura este practicabila deja de ani buni.

Paris

In ciuda celor peste 300 de parcari publice si private raspandite prin tot Parisul, care totalizeaza circa 70.000 de locuri de parcare, in Capitala Luminilor este o adevarata aventura sa-ti parchezi masina. Tocmai pentru a facilita gasirea rapida a unui loc de parcare liber, municipalitatea Parisului a introdus, in urma cu cinci ani, un serviciu wireless care le spune soferilor, prin intermediul telefonului mobil sau al sistemelor de navigatie GPS, daca exista sau nu spatii de parcare disponibile in imediata apropiere. Acest sistem a fost introdus, in ultimii ani, si in Germania (unde monitorizeaza 800 de parcari), Elvetia, Italia, Marea Britanie, Austria si Spania. Tarifele de parcare din capitala Frantei oscileaza intre 3 euro/ora, in zonele ultracentrale, 6,50 euro pentru doua ore si intre 20 si 35 de euro pentru 24 de ore. Cei care doresc sa calatoreasca la Paris cu masina isi pot rezerva locuri de parcare prin intermediul site-ului www.parking-public.fr.

Viena

Municipalitatea Vienei a hotarat sa introduca, incepand cu 1 martie 2012, noi taxe de parcare, precum si noi amenzi pentru parcarea ilegala. Parcarea pe o perioada scurta, de jumatate de ora, va costa 1 euro, si nu 0,60 euro cat este in prezent, pentru 60 de minute – 2 euro, in loc de 1,20 cat este inca in vigoare, pentru 90 de minute – 3 euro, iar pentru 120 de minute – 4 euro. Cei care vor parca ilegal vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, din martie 2012, nu mai putin de 36 de euro, si nu 15 euro ca si pana in prezent. In schimb, taxa de parcare pentru abonamentele de tip resedinta se va micsora de la 12 la 10 euro pe luna. La Viena sunt mai multe cartiere cu parcare limitata la maxim doua ore pe baza unui tichet care se completeaza si se pune in parbriz. Tichetul violet permite parcarea gratuita timp de 10 minute, iar altele patru de culori rosu, albastru, verde si galben – parcari de pana la doua ore. Partea nebuloasa o reprezinta „linia albastra“. Aceasta linie trasata pe carosabil marcheaza, teoretic, intrarea intr-o zona cu reguli specifice de parcare. soferul trebuie sa tina minte daca a trecut linia albastra, nemaipunandu-se la socoteala ca noaptea aceste linii nu sunt prea vizibile.

Budapesta

In capitala Ungariei, din februarie 2009 este posibil sa se plateasca taxa de parcare prin intermediul telefonului mobil. Se trimite un mesaj de tip text cu numarul de inmatriculare al masinii si numarul inscriptionat pe locul de parcare. Se asteapta raspunsul furnizorului, care cuprinde codul zonei de parcare, numarul de inmatriculare, momentul de incepere al parcarii si tariful orar, la care se adauga un comision de 75 de forinti pentru utilizarea sistemului telefonic de parcare. La plecare, se trimite un alt mesaj cu cuvantul STOP, iar furnizorul trimite un alt mesaj cu numarul de inmatriculare, timpul parcarii si taxa totala. Acest serviciu este valabil in 21 de orase din Ungaria si este folosit de peste 50% dintre soferii care-si parcheaza masina in aceste localitati. Taxele de parcare au crescut, anul trecut, de la 430 la 580 forinti pe ora, adica la aproape 2 euro, in zonele cele mai scumpe din Budapesta, cum este si districtul Cetate.

Strazile cu parcare limitata din Timisoara!

Str. Vasile Alecsandri, str. Lucian Blaga, str. Janos Bolyai, str. Dimitrie Cantemir, str. Enrico Carusso, str. Paul Chinezu, str. Matei Corvin, str. George Cosbuc, str. Victor Vlad Delamarina, str. General Traian Doda, Piata Libertatii, str. Florimund de Mercy, str. Radu Negru, str. Augustin Pacha, str. Palanca, str. David Praporgescu, str. Proclamatia de la Timisoara, str. Eugeniu de Savoya, Piata Sf. Gheorghe, str. Marasesti, str. Gheorghe Lazar, str. General E. Grigorescu, str. Emanoil Ungureanu, str. Serg. Constantin Musat, str. Regimentul 5 Vanatori, Piata Unirii, str. Francesco Grisellini, str. Gheorghe Dima, Piata 700, str. Coriolan Brediceanu, str. Nicolae Berwanger, str. Sf. Ioan, Piata Iosefin, Bdul Regele Carol, str. Iancu Vacarescu, Piata Badea Cartan, str. Splaiul Industria Lanii.

Preturi parcare 2012, propuse de ADP

Abonament general    1.024 lei/an
Abonament Zona 1, zona verde    717 lei/an
Abonament Zona 2, zona galbena    307 lei/an
Abonament Zona 3, zona albastra    204 lei/an
Abonament la purtator    2.049 lei/an
Abonament riveran    51,23 lei/an
Ora de parcare in Cetate    3 lei
Ora de parcare in zona pietelor    1,5 lei
Ora de parcare la locurile cu bariere    4 lei.

Ce cred timisorenii!

Eugenia Lascu si Ioan Marta

Eugenia Lascu, 43 de ani
Eu nu prea vin in centru, locuiesc in Calea Sagului. Parcarea limitata este un lucru bun pentru ca pot gasi mai usor un loc de parcare. Daca se sta mai putin, atunci sunt si locuri mai multe libere.

Ioan Marta, 55 de ani
Scopul Primariei este sa se stea mai putin in centrul orasului cu masina si eu cred ca ar fi bine sa platim pentru timpul pentru asta. Cat tii masina acolo, atata platesti. Mi se pare normal.

Alin Luculescu si Iulia Clep

Alin Luculescu, 34 de ani
Cel mai bine ar fi sa fie aparate de taxat. Platesti pentru cat stai, ca in orice alt oras european. Lumea nu si-ar lasa masina parcata toata ziua. Dar sa sa fie un pret rezonabil.

Iulia Clep, 49 de ani
In primul rand, Primaria ar trebui sa faca parcari. in loc de asta, ei se preocupa de limitari. Solutia asta a parcarii limitate la doua ore este o masura de compromis. Sper sa faca si locuri de parcare.

Autori: Roxana Deaconescu, Gheorghe Ilas

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca Timisoara este mica viena trebuie sa comparam preturile cu cele din Viena? Hai sa comparam cu Clujul:
    Parcare supraterana Piata Lucian Blaga:
    0 – 30 minute – 1,50 lei
    31 – 60 minute – 2,50 lei
    1,01 – 1,30 ore – 3 lei
    1,31 – 2,00 ore – 3,50 lei
    2,01 – 2,30 ore – 4 lei
    2,31 – 3,00 ore – 4,50 lei
    3,01 – 3,30 ore – 5 lei
    3,31 – 4,00 ore – 5,50 lei
    4,01 – 4,30 ore – 6 lei
    4,31 – 5,00 ore – 6,50 lei
    5,01 – 5,30 ore – 7 lei
    5,31 – 6,00 ore – 7,50 lei
    6,01 – 7,00 ore – 8 lei
    7,01 – 8,00 ore – 8,50 lei
    8,01 – 24,00 ore – 12 lei

    Abonament lunar 210 lei/lună

  2. Solutia celor trei parcari subterane scoase la licitatie e atat de scumpa, ca nu vine nimeni; cred ca intentionat au ales soltiile astea scumpe si greu fezabile, sa nu vina nimeni si sa ramanem tot la mana ADP-ului si a preturilor nerusinate…in plus, daca s-ar face parcare subterana sub parcul botanic, in caietul de sarcini scrie „zona verde se va aduce la starea initiala”; deci distrugere masiva, cum si cand aduci la starea initiala arbori de zeci de ani? Daca voiau, pana acum se gaseau solutii de parcari, supraterane chiar si etajate, macar pe langa zona Cetate si cu accesare de fonduri, dar ADP-ul ce bani mai lua? Apropo de propunerea cu „20% tinem pentru ADP, 20% folosim pentru parcari stradale, iar 60% ii investim in parcari subterane si supraterane”, pana acum ce s-a facut, exista pe undeva si putem vedea si noi, de cand a inceput telparkul, cat s-a incasat si cat s-a investit in oras? Bineinteles, ma refer la un bilant contabil, nu la povesti vanatoresti si bani de campanie. Apropo, vine un candidat de primar cu propunerea de a desfiinta telparkul si a-l mazili pe uica jean? Ca-l votez!!!

  3. ATENIE !!!
    ABONAMENTUL TELPARK pentru locatari a ajuns la enorma suma de 51,23 lei in anul 2012, fata de 3,00 lei in 2011 !!!
    E CEVA INADMISIBIL !!!
    CRESTEREA ESTE DE MAI MMULT DE 17 ORI, ADICA DE 1707,66 % !!!
    Cum este posibil asa ceva in anul 2012, cand inflatia pe anul 2011 a fost sub 5%?!
    Chiar si daca tariful de 3,00 lei nu a mai fost modificat demult, inflatia in perioada 2006-2011 nu depaseste 30%!!!
    SA FIE SESIZATA PROTECTIA CONSUMATORULUI, NU SE POATE SA SE IMBOGATEASCA UNII PE SPATELE ALEGATORILOR!!!
    FACETI O SOCOTEALA CATE ABONAMENTE DE LOCATAR S-AU ELIBERAT IN TIMISOARA IN 2011!!!
    SI MAI E CEVA DE RASUL LUMII: SA ITI CEARA ADEVERINTA CA NU AI GARAJ, CA PARCA NU AI NEVOIE SA PARCHEZI ZIUA LA DOMICILIU, CI TREBUIE SA MERGI LA GARAJ TOT TIMPUL!!!