Parcarea supraterana pe model nemtesc din spatele magazinului Bega nu-si gaseste investitorul. Ce se intampla cu ea?

TIMISOARA. Timisoara sta groaznic la capitolul „locuri de parcare”. Atat de rau incat nu-si gaseste nici investitori care sa amenajeze o parcare in inima orasului. Reprezentantii Primariei Timisoara se pregatesc acum sa lanseze cea de-a doua licitatie pentru gasirea unui investitor care sa faca parcarea supraterana dupa model nemtesc in spatele magazinului Bega.

CITESTE SI: Investitor cu 3 milioane de euro pentru o parcare supraterana pe model nemtesc la Timisoara

Primarul Nicolae Robu considera ca acele conditii impuse de municipalitate in caietul de sarcini i-au cam speriat pe investitori. Investitori care, conform specialistilor din primarie, trebuie sa puna la bataie 3 milioane de euro pentru a amenaja o parcare pe structura metalica, cu 5 etaje si cel putin 500 de locuri. Municipalitatea impune, totodata, si tariful, care trebuie sa fie „limitat superior la nivelul mediei tarifelor practicate la parcari in zone centrale similare din cele mai apropiate 3 orase din Romania, ca numar de locuitori”. Sunt date exemple Cluj, Brasov si Constanta. Tarifele vor fi actualizate la fiecare 6 luni. Managementul asocierii va pica in sarcina celor de la SDM, se mai arata in caietul de sarcini.

Edilul-sef este convins ca daca va scadea numarul de locuri care ar trebui sa ramana in gestiunea primariei, investitorii vor veni buluc.

„Lansam inca o data licitatia. Cred ca trebuie modificat ceva, e o regula, probabil ca procentul de locuri care raman in gestiunea municipalitatii. Vor fi mai putine. De fapt, eu am spus de la inceput, peste tot in lume cand se fac astfel de lucruri, scopul municipalitatilor nu este sa faca profit, ci sa rezolve problema cetatenilor. Pana la urma, cu cat e mai mare cota parte retinuta de municipalitate, cu atat vor fi mai mari preturile practicate, pentru ca firmele isi fac un plan de afaceri, investitorii trebuie sa-si scoata investitia si sa scoata un profit, aceasta este ratiunea lor e a fi. Daca tu le iei multi bani, ei sunt obligati sa puna tarife mai mari. Perseveram, eu cred ca vor veni”, ne-a declarat Nicolae Robu.

In fond, daca nu se vor gasi investitori dupa mai multe incercari, primarul sustine ca parcarea poate fi realizata si cu fonduri din bugetul local. Prioritar este gasirea unei firme care sa investeasca.

„Si aceasta este o varianta, dar mai insistam pe formula cu bani privati. dar daca nu vine nimeni, Timisoara trebuie sa-si rezolve problema parcarilor in zona centrala, cu atat mai mult cu cat centrul istoric va deveni pietonal. Dar n-as vrea sa recurgem imediat la bugetul local, pentru ca avem atat de multe de facut, incat trebuie sa avem grija de bani”, a conchis Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu se gasesc investitorii pentru ca acesti asa zisi investitorii doresc sa puna pretul la fel ca si in Germania, sau mai mare…si ei sunt constienti ca romanul nu va plati…astfel investitia e nerentabila…la noi se investeste doar unde este de ciupit banii frumosi si repede, cat mai repede…unde amortizarea dureaza e liniste…

  2. de ce nu investesc marii oameni de afaceri fratii cristescu fiind atat de aproape de bomba Bega? Si asa se dau mari afaceristi. Pardon, am uitat, ei nu construiesc, ei inchiriaza, vand si demoleaza. Sa apara un prost sa investeasca dupa care sa i se cedeze fratilor cristescu parcarea si sa se deschida un cont sa donam cu toti bani fratilor

  3. Daca tot se doreste daramarea garajelor din centru si de peste tot, sa se gaseasca solutii (ele exista) ca cetatenilor din zona sa li se asigure (contra cost) garaje/posibilitati de parcare la preturi accesibile.
    3 mil EURO este chiar asa de mult? Atat ar costa parcarea cu 5 etaje si cel putin 500 de locuri (vezi afirmatia specialistilor).
    Asta ar reveni la cca 6000 EURO/loc de parcare.
    Daca acesta se poate subinchiria pe 12 ani (in avans garantat sau o constructie favorabila) acesta revine la 500 EURO/an/loc de parcare adica cca 42 EURO/luna, loc de parcare garantat de primaria municipiului.
    Daca nu se ocupa toate locurile ele pot fi date (1 – 2 etaje)la Timpark pentru parcare curenta (daca aceasta firma ar sti sa gestioneze lucrurile).
    Dupa cei 12 ani se poate discuta si cumpararea locului (evident in conditii stricte, in favoarea cetateanului si a orasului nu a altora (nu-i nominalizez).
    Locatii pentru astfel de parcari sunt f. multe (in centru), poate nu trebuiau concesionate la „oameni de bine”.
    Nu cred ca parcarea in Timisoara a locatarilor trebuie sa devina o afacere cu profit.

  4. Cred ca va muri toata actiunea „parcare supraetajata stil german” si se vor gasi „vinovatii” neidentificabile.
    Apropo, cum este cu zona de parcare de pe spatiul vechiului comisariat? a fost deja cumparata de catre cineva? a fost inchiriat pe termen lung? care este „profitul primariei si la ce este folosit?
    In alta ordine de idei, se pot da zeci de exemple din mari orase EU (de la Paris, la Munchen, Berlin, Viena s.a.m.d.) in care pe astfel de zone aflate in plin centru s-au amenajat parcari supraetajate, foarte estetice, incadrate in „specificul arhitectural al zonei”.
    Aici ar trebui primaria sa intervina pe constructii financiare in favoarea cetatenilor din zona (in special).