Dezvaluirile facute de presa nationala si locala cu privire la activitatile americanilor care vor sa investeasca in parcarile subterane din Timisoara pun pe jar pe „artizanii” afacerii: consiliul local, ADP-ul si primaria. “Colosul” american care ar fi trebuit sa investeasca 30 de milioane de euro, este de fapt o firma fantoma, condusa de un mafiot implicat in spalare de bani si fraude electronice? Aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspunda sefii ADP inainte de a se asocia cu grupul american Walco Monceau pentru realizarea parcarilor.
Directorul ADP, Liviu Barbu, promite ca nu se va comite nici o ilegalitate si ca a pus conditii sporite pentru investitorii straini care vor sa faca parte din proiect. Acesta sustine ca pana acum nu s-a facut nici un fel de intelegere cu firma de peste ocean si ca in curand va fi publicat atat caietul de sarcini, cat si contractul de asociere, pentru a nu mai exista suspiciuni privind vreun parteneriat dubios si pagubos.
Pe de alta parte, Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice – GIPRO a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara cu o plangere penala (nr. 1068/P/2011), in care-i acuza pe primarul Gheorghe Ciuhandu, secretarul Ioan Cojocari si consilierii locali care au votat afacerea parcarilor subterane de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi.
Proiectul prin care municipalitatea a cedat 10 hectare de teren in centrul orasului, pentru realizarea unor parcari subterane este inca incert
Constructia parcarilor subterane in centrul orasului, de catre o firma americana a pus pe jar pe toata lumea. In timp ce unii sustin ca ar fi vorba de “o afacere necurata” la mijloc, altii spun ca acestea sunt imperative necesare si ca nici vorba de vreun “tun financiar”.
Sustinatorul numarul unul al parcarilor subterane este insusi directorul ADP, Liviu Barbu. Acesta spune ca, deocamdata, nu este batut in cuie constructorul viitoarelor parcari, intrucat caietul de sarcini nu a fost publicat, iar consilierii locali au votat doar concesionarea celor zece hectare de teren catre ADP, nu catre firma americana Walco Monceau Group Inc., asa cum sustin unii.
„Noi am avut discutii cu inca sapte firme pe langa americani. Intr-adevar interesate au ramas doua, din care una este in stand-by, dar asta nu inseamna ca, gata, americanii vor face parcarile. Concesiunea s-a facut catre ADP. Din 300 de adrese pe care le-am luat in calcul au ramas acestea trei: Parcul Botanic, Punctele cardinale si BNR. Caietul de sarcini inca nu a fost publicat, iar contractual de asociere va fi gata spre finele saptamanii. Dupa 15 martie putem vorbi de abia de un constructor, dupa ce vor fi depuse ofertele si noi le vom analiza”, a declarat Barbu.
Testul moralitatii
Tot seful ADP sustine ca selectia firmelor participante nu se va face pe ochi frumosi, ci ca va exista un algoritm sever dupa care acestea vor fi alese. “Persoanele juridice care vor participa va trebui sa primeasca un gir de incredere. Pentru cele straine va fi o conditie in plus pe care va trebui sa o indeplineasca si anume ca toate actele sa fie apostilate de autoritatile din tarile respective din care sa reiese ca nu au taxe neachitate sau alte problem de natura legala si, mai mult, sa faca dovada ca au depus 200.000 de euro”, a adaugat Barbu.
Conform hotararii adoptate, firma care va fi aleasa va avea la dispozitie sase luni ca sa inceapa investitiile, pentru amenajarea celor 2.500 de locuri de parcare. Asocierea se va face intre firma respectiva si ADP, urmand ca municipalitatea va obtine o redeventa anuala de 1% din veniturile realizate, la care se adauga si 30% din profitul obtinut de ADP din administrarea parcarilor din Timisoara.
Vremea promisiunilor
Pentru a indeparta orice suspiciune privind construirea parcarilor subterane, Liviu Barbu a fost dispus sa promita ca nu se va comite nici o ilegalitate. “Eu va asigur ca vom face tot ceea ce tine de noi pentru ca aceasta asociere sa fie una corecta. Ideea acestui proiect a pornit de la date concrete, este nevoie de o sistematizare urbana si nu ne permitem sa ne batem joc de oras. Daca am fi mers pe solutia clasica ar fi durat cel putin trei ani de zile ca sa facem aceste parcari. Este nevoie sa iesim din acest vicios al suspiciunii si neincrederii pentru a pune in practica acest proiect. Este foarte important ca alocarea banilor sa vina de dincolo, deoarece noi aici nu prea avem cu ce”, a concluzionat directorul ADP.
Pretul unui loc de parcare este de aproximativ 14-15.000 de euro, insa poate ajunge si pana la 100.000 de euro.
Parchetul Timisoara ii ancheteaza pe toti cei care au propus si votat afacerea parcarilor subterane
Subiectul parcarilor subterane a ajuns si pe masa de lucru a procurorilor. Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice – GIPRO a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara cu o plangere penala (nr. 1068/P/2011), in care-i acuza pe primarul Gheorghe Ciuhandu, secretarul Ioan Cojocari si consilierii locali care au votat afacerea parcarilor subterane de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi.
“Nu este posibil ca un proiect de o asemenea anvergura, de peste 30 milioane de euro, care schimba complet zona centrala a orasului, sa nu fie precedat de o dezbatere publica, asa cum se stipuleaza in Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica! Pe acesti americani nu i-a vazut nimeni la fata, nu stim cine sunt!”, s-a aratat contrariat presedintele GIPRO, Adrian Stoica, de unanimitatea voturilor si urgenta cu care a trecut prin Consiliul Local acest proiect de HCL.
La fel de nedumerit de receptivitatea edililor locali la oferta americanilor a fost si Petre Olariu, presedintele FALT, care, in momentul in care a propus dezbaterea publica, a fost repezit de primarul Ciuhandu, care i-a recomandat sa-si vada de „locatarii” sai.
De cealalta parte, liderul PNL Timisoara, Petru Ehegartner, spune ca nu s-a votat nici o ilegalitate, ci doar concesionarea a opt hectare de teren din zona centrala a orasului catre o societate a Consiliului Local.
Cine sunt americanii de la Walco Monceau Group, constructorul de parcari: impostori sau profesionisti?
Pe site-ul oficial al companiei cu care este posibil sa se asocieze ADP pentru realizarea parcarilor, grupul american este prezentat ca un profesionist cu expertiza in domeniul parcarilor si al parteneriatelor cu autoritatile publice. “Walco-Monceau este o companie de top in privatizarea serviciilor pe pietele emergente est si central europene. Suntem specializati in relatiile cu autoritatile locale si municipalitatile pentru transformarea serviciilor de interes public in bunuri generatoare de profit”, se arata in prezentarea acestora.
Totusi, lucurile nu sunt asa de simple cum par. Firma condusa de Philip Wesoke este implicata in mai multe afaceri controversate si, dupa cate se pare, nici macar nu mai figureaza ca activa, avand ca reprezentant un simplu avocat. Ceea ce se dorea a fi o investitie americana in interesul comunitatii se poate dovedi o simpla teapa. Pe site-ul american www.lfip.org se arata ca Philip Wesoke ar fi fost implicat in mai multe litigii, printre care si unele de spalare de bani si fraude bancare, in ”schema de garantie Morgan”. Nici activitatea in Romania nu este prea graitoare pentru un investitor serios, grupul fiind reprezentat la noi de firma Walco-Monceau Development, cu un capital social de 200 de lei?!
Ovidiu Ciuhandu, liderul grupului de consilieri PDL din consiliul local: „Nu voi fi niciodata de acord sa ne asociem cu un SRL care are un capital de 200 de lei”
Dupa ce au votat, in unanimitate alaturi de „putere” in scandalul parcarilor subterane, consilierii PDL din opozitia locala au devenit mult mai precauti. Asta dupa ce in mai multe cotidiane centrale si locale au aparut informatii controversate despre compania cu care adminstratia locala vrea sa se asocieze pentru constructia parcarilor subterane.
“Noi am votat in plen la fel ca toti consilierii acea concesiune catre ADP. ADP-ul este societatatea cosiliului local unde suntem actionari suta la suta. E destul de transparent si destul de sigur adica suprafetele nu pot fi vandute. Pasul numarul doi a fost constituirea acelei comisii care a negociat cu doua societati ce s-au prezentat la intalnire si in final a ramas o singura companie, Walco. Am citit dezvaluirile aparute in presa in legatura cu aceasta firma. Daca informatiile sunt reale, atunci o sa facem stop-joc. Ce pot sa va spun e ca eu nu voi fi niciodata de acord sa ne asociem cu un SRL care are un capital de 200 de lei sau de 2000 de lei sau chiar de 20 000 lei. Deci cred ca aici ar trebui sa existe o garantie serioasa din partea companiei si speranta mea este sa ne asociem, daca ne asociem, cu o companie straina, nicidecum cu un SRL. Daca e ceva putred la mijloc ne vom opri, nu s-a semnat nici un act, nu s-a negociat absolut nici o conditie, totul va porni candva spre sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie.“
Pareri
Hopa! S-a trezit si pocaitul asta pana acum nu stia, nu???
Daca stiam ca la acest mare SMEN al parcarilor subterane nu se considera capitalul social imi faceam firma pentru asa ceva-cu tot oprobriul pocaitilor din staulul Primariei…Va dati seama ce profit incredibil ar reiesi per masina parcata acolo???!!Daca un loc de parcare ajunge estimat la asa un pret,NICI BECALI sau IANCU sau VAMESII nu m-ar intrece pe mine in conturi secrete….