Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, printre cele cinci din tara care nu au trimis in judecata niciun dosar de coruptie anul trecut

Statisticile realizate anul trecut la nivelul Ministerului Public arata ca, in cinci judete ale tarii, printre care si Timis, Parchetele de pe langa Tribunale nu au deferit justitiei nicio persoana acuzata de coruptie.

In alte patru judete s-a inregistrat doar cate o trimitere in judecata pentru astfel de fapte.

CITESTE SI: Actiune fulger la stapanii de caini periculosi din Timisoara. Au curs amenzile. Foto 

Procurorii de la parchetele de pe langa Tribunalele Ialomita, Tulcea, Braila, Harghita, Timis au inregistrat, in anul 2022, zero trimiteri in judecata in dosare de coruptie. Ei nu au reusit sa finalizeze nicio ancheta cu intocmirea rechizitoriului pentru asemenea fapte.

”In privinta infractiunilor de coruptie si de serviciu, au fost trimisi in judecata cu 11% mai multi inculpati decat in anul anterior, dar indicatorul este al doilea cel mai scazut din 2013. Tinand cont de cresterea numarului de inculpati trimisi pentru infractiuni de coruptie la nivelul DNA (633 fata de 544, reprezentand +16,36%), de numarul important de cauze constituite prin sesizare din oficiu (25% din cauzele inregistrate in 2022), este necesar sa examinam cazuistica locala in circumscriptiile care nu au avut nicio trimitere in judecata (PT Ialomita, Tulcea, Braila, Harghita, Timis) si in cele in care indicatorul a fost 1 (Alba, Hunedoara, Covasna, Vrancea)”, se arata in Raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul trecut.

Conducerea Ministerului subliniaza ca, pentru imbunatatirea abilitatilor pentru investigarea faptelor de coruptie, procurorii din Parchetele de le langa Tribunale trebuie sa studieze sectiunea din Raportul de activitate al DNA privind tipologiile infractionale, care retine domeniile de activitate afectate prin producerea infractiunilor de coruptie.

”Coruptia mai este legata, de asemenea, de activitati precum atestarea / avizarea / obtinerea unui drept, in urma examinarii / verificarii si / sau emiterii unor documente (permise auto, certificate de inmatriculare, avize de urbanism etc.) de catre autoritatile statului; stabilirea raspunderii penale / contraventionale, insa coruptie se mai regaseste si in domeniul agricol, in contextul fraudarii fondurilor europene destinate acordarii unor subventii sau finantarii unor proiecte, sau in cel medical, atat in exercitarea actului medical, cat si in ceea ce priveste eliberarea unor documente medicale, mai ales in contextul pandemiei cu virusul Covid-19”, se mai arata in document.

Sursa: News.ro

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oare de ce? Hmmm…

  2. Ocupati sa se pensioneze de tineri…nu au timp sa-si faca treaba !!!!

  3. Am o plangere la ei, astept sa mi se solutioneze de vreo 20 de ani. Cica e „in lucru”.

  4. Corupti la corupti? Hm!

  5. Anul trecut doar scandalul/dosarul de corupție în imobiliare din localitatea Giroc era suficient să îl trimită în judecată ….. dar se pare ca …..banii vorbesc până la urmă…
    In Romania justiția nu este oarbă…..își vede doar interesele!