Parcul Rozelor din Timisoara: trandafiri tot mai rari si salbaticiti, gazon uscat, mobilier praf. Se pregateste insa licitatia pentru reabilitare! In loc, vom avea stalpi fotovoltaici, sistem de irigare, alei si vegetatie complet refacute

TIMISOARA. Parcul Rozelor, aflat intr-o avansata stare de degradare si neingrijit,  va capata o cu totul alta infatisare. Pregatirile pentru reabilitare sunt pe ultima suta de metri.

Proiectul a fost deja semnat pentru finantare de ministrul Elena Udrea, iar in aceste zile, reprezentantii Primariei Timisoara pun la punct licitatia pentru  stabilirea firmei care va executa lucrarile. Odata aleasa, societatea va avea la dispozitie  5,6 milioane de lei, majoritatea bani europeni. Municipalitatea pune aproape 100.000 de lei din bugetul local.

Edilii Timisoarei promit insa schimbarea completa a vegetatiei din parc, alei pietonale din pavele, cu beton si piatra, un mobilier urban reconditionat, un sistem de iluminat realizat din 68 de stalpi fotovoltaici, grupuri sanitare noi si un sistem de irigare automatizat. Teatrul de vara nu intra deloc in discutie in cadrul proiectului, deoarece acesta a fost refacut in anii trecuti. Arhitectul Dan Constantiniu a facut un memoriu pe care l-a atasat proiectului, prin care arata cat de importanta este refacerea acestui parc. Potrivit acestuia, vegetatia prezinta semne de imbatranire, de uscare, de proasta ingrijire si toaletare.

„Rabatele de trandafiri nu mai reprezinta principala sursa de atractie si interes a parcului prin faptul ca sunt imbatraniti, plantati fara o regula clara peisagistica sau horticola. De asemenea, sunt limitati ca diversitate a soiurilor din punct de vedere al culorilor, taliei, tipului de inflorire etc. Gazonul este degradat, amestecat cu buruieni si neuniform. Mobilierul urban este deteriorat, lipseste in unele locuri, sau este prost intretinut. Pergolele sunt putrede, incomplete, inclinate. Bancile sunt deteriorate si neintretinute. Cosurile de gunoi, daca nu lipsesc, sunt inestetice, necorespunzătoare sau stricate. Vasele decorative şi amforele sunt distruse, murdare sau deplasate de la locurile lor initiale. Grupul sanitar existent nu este conform cerintelor igienico – sanitare actuale. In plus este inchis in marea majoritate a timpului. Aleile pietonale sunt acoperite cu diverse imbracaminti, asfalt in zona Teatrului de vara, dale mozaicate in rozariu si dale din beton in celelalte. Starea acestora este foarte proasta, aleile din dale sunt incomplete, nealiniate, distruse de radacinile arborilor sau impracticabile. Scarile si intrarile de asemenea”, se arata in memoriul semnat de arhitect.

In plus, sistemul de irigatie si de hidranti cu care se lauda in trecut municipalitatea nu este deloc functional.  „Imprejmuirea parcului nu exista in partea dinspre faleza precum si spre terenurile de tenis. Gardul dinspre str. Alex Borza este inclinat puternic, datorita lipsei unei fundatii corespunzatoare. Plasa gardului este ruginita, iar ramele metalice a acesteia sunt deteriorate, cu vopseaua scorojita. Portile de acces sunt aproape nefunctionale,ramanaind in permanenta deschise, ceea ce da posibilitatea accesului cu vehicole pe alei pe perioada noptii. Gardul margineste parcul de strada Al. Borza, precum si de bdul Michelangelo. Actualmente Parcul Rozelor nu are un iluminat propriu al aleilor, acesta facandu-se doar in zona teatrului de vara care are o retea de stalpi de iluminat proprie”, mai spune arhitectul Dan Constantiniu.

In noua infatisare a parcului se vor regasi si 20 de plante exotice la ghiveci, care pe timp de iarna vor fi adapostite in sere climatizate. Acestea vor da zonei Rozelor un aer mediteranean. Pentru o estetica cat mai placuta, arhitectul timisorean spune ca se vor amplasa si elemente decorative tip statui, amfore, vaze, astfel incat acestea sa se incadreze in stilul parcului.

Cu alte cuvinte, unul dintre parcurile simbol ale Timisoarei, va recapata splendoarea de altadata.

Potrivit uneia dintre multele monografii dedicate Timisoarei se spune ca Parcul Rozelor a fost inaugurat in 1934, fiind realizat prin contributia femeilor bogate din oras, care s-au intrecut in a aduce pe banii lor, de peste hotare, cele mai frumoase varietati de trandafiri. In inventarul din 1942 al spatiilor verzi din oras, la capitolul „parcuri” apare denumirea de Rozariul Regina Maria. In timp, potrivit colectionarului timisorean de vederi Octavian Lescu, Parcul Rozelor cunoaste diferite denumiri: Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultura si Odihna, Parcul de Cultura si Odihna Stefan Plavat, Parcul de Cultura. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Rozariumul a fost considerabil distrus. Actiunea de refacere a Parcului Rozelor a inceput in 1953, cand s-au plantat 43 de varietati de trandafiri, iar pana in anul 1965 s-au plantat peste 1.200 de soiuri din productia proprie a unitatii de horticultura, dar si multe aduse din tara ori de peste hotare. In 1965, se realizeaza chiar si un catalog al celor 1.200 de varietati de  trandafiri pe care le adapostea parcul.(Banaterra)

Dupa 1989, parcul a intrat intr-un proces de degradare, care, iata va fi acum oprit cu cei 5,6 milioane de lei, bani europeni aprobati de Ministerul Dezvoltarii, din care 100.000 de la bugetul local. Inaugurarea ar trebui sa aiba loc in luna septembrie a anului viitor.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. a)bancile au rol de odihna. este daunator ca langa fiecare banca(este valabil in tot orasul)sa fie amplasat un cos de gunoi. Cei ce stau pe banca parac sunt pusi sa pazeasca gunoiul.Oricum inhaleaza mirosurile pestilentiale. Cosurile trebuier puse la distanta de banci si desertate ori de cate ori este nevoie. Chiar de mai multe ori pe zi daca este cazul
    b)parcul este public. Daca tiganii au acaparat vilele din zona, acum acapareaza si parcul. La intrarile din parc, pe banci sunt 4-5 pirande si copii lor, de parca tot parcul le apartine. Oricum i-ti taie apetitul de a mai intra in parc, printre altele. In prezentare se spune ca la un anumit timp rozele erau aduse si plantate de femeile cu dare de mana, cu stare materiale. Cred ca se poate gasi o solutie ca tigancile astea sa fie puse la plata, daca tot stau acolo. Privirea simplista a problemei ca e dreptul lor, sa nu fim discriminatori etc. ar fi penibila si nejustificata. Daca au drepturi, atunci sa aibe si obligatii.
    c)Evident ca si gardul trebuie inlocuit.
    d) chiar si spatiile inchiriate pentru jocul de tenis fac parte din parc. Din incasari (!?), cei in cauza, pot contribui la amenajarea, la estetica zonei.

  2. Noroc ca primiti bani de la Guvern ca la 100. 000 pe care ii puneti voi, ati face un sfert dintr0un parc de cartier ca nu stiu cum faceti da la primaria asta tot timpul iasa scump, dle, scump

  3. E bine ca este reabilitat acest parc intrucat in imediata apropiere locuiesc numai familii de vaza ale orasului, reprezentative pot spune pentru Timisoara, care vor pune repede stapanire pe spatiile reamenajate. Rusine Dinu Patriciu !

  4. Ar fi cazul sa-l faca. E plin de nesimtiti care se masturbeaza. Nici ziua nu prea poti intra in parc, dar seara..

  5. mai mihai mai, bata-te norocul de politruc sa te bata. mai porrtocaliule mai, nu guvernul da banii ci e un proiect european, mai micule basesc ce esti 🙂