TIMISOARA. Parcurile nationale sunt adevarate comori naturale, care adapostesc specii rare si cuceresc prin peisaje spectaculoase. Departe de a fi promovate cum se cuvine, par a fi mai degraba zone in care turistul obisnuit ajunge cu greu, iar localnicii nu au niciun avantaj de pe urma frumusetilor si traditiei locale. Regia Nationala a Padurilor Romsilva are in plan sa schimbe situatia.
Numai in zona Banatului, avem 3 Parcuri Nationale: Semenic – Cheile Carasului, Cheile Nerei – Beusnita si Domogled – Valcea Cernei, si 1 Parc National: Lunca Muresului.
Romsilva are in administrare 860.000 de hectare de parcuri nationale si naturale. Pe langa zonele strict protejate, in parcurile nationale exista si zonele de dezvoltare durabile, unde se pot dezvolta activitati traditionale.
“Noi, ca administratie, suntem interesati sa gasim posibilitati alternative de desfasurare a unor activitati in aceste zone. Sa nu credeti ca daca exista un parc natural sau un parc national este interzis a se face ceva acolo. Se pot desfasura activitati traditionale, activitati mestesugaresti pe acea suprafata. Fara sa conturbe peisajul sau ecosistemul sau habitatul delimitat pentru a fi protejat in acea zona ” a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Adam Craciunescu, directorul general Romsilva.
O combinatie intre frumusetile naturale ale locurilor si traditie se poate dovedi castigatoare. Trebuie insa pastrat echilibrul intre ocrotirea naturii si implementarea turismului, cu toate facilitatile de care este nevoie pentru dezvoltarea acestuia.
Pentru a pune in practica toate aceste planuri este nevoie insa de bani. O solutie ar fi alocarea unor fonduri mai mari de la Ministerul Mediului.
Mai putine rable la casat, mai multi bani pentru parcurile nationale
Plecat de la Timisoara la Bucuresti, in functia de director al Romsilva, Adam Craciunescu spune ca a gasit o sursa de finantare pentru parcuri.
“ Finantarea tot timpul este o batalie amara la Ministerul Mediului, pe aceste resurse pe care le incaseaza prin Fondul de Mediu. Nu s-a reusit sa se dea un procent, doua, trei si pentru parcuri. Acest fond de mediu se incaseaza. Se incaseaza si de la Regia Padurilor pentru materialul lemnos exploatat, se incaseaza pentru fiecare exploatatie de resurse minerale, se incaseaza de la foarte multe societati comerciale care-si desfasoara activitatile cu resurse naturale. Acest fond de mediu trebuia dirijat si spre administrarea acestor parcuri (…). E programul Rabla anul acesta care cheltuie bani foarte multi, urmand poate ca, in anii urmatori, sa mai reducem programul Rabla, ca s-a mai facut curatenie printre utilaje si printre masini in asa fel incat poate sa rupa si cateva procente pentru parcurile naturale si nationale”, a mai spus directorul general Romsilva.
Exista si posibilitatea accesarii unor fonduri, asta cu atat mai mult cu cat, daca pana acum populatia din zonele parcurilor nationale avea o opozitie surda fata de schimbare, acum multi localnici au inteles care sunt avantajele pe care ecoturismul le poate aduce asezarilor lor.
Deocamdata, Romsilva si-a fundamentat bugetul pe 2014, acesta este aprobat prin Hotare de Guvern si sustine in continuare administrarea acestor parcuri cu 3 milione de euro.
La nivel national au fost desemnate un numar de 13 parcuri nationale care acopera o suprafata de cca. 316 mii de ha.
Parcurile naturale desemnate in Romania sunt in numar de 15 si cumuleaza o suprafata de cc. 562 mii de ha.
Sursa foto: pnscc.ro, muntiimaramuresului.ro
Pareri
Nu am putut sa citesc tot articolul,ca m-am si enervat.Minciuni,minciuni,taiati tot dar absolut tot.Nu exista loc in aceasta tara care in care sa nu se defriseze padurile.Rusine sa va fie!
Singura chestie veridica din articol, in acest moment, este cuprinsa in chiar titlul sau: „Parcurile naturale … POT …”. Pot dar nu vor deveni pentru ca nu exista interes din partea a se stiu ei cine.