TIMIS. Sarbatoare mare nu departe de Timisoara, unde vreme de mai multe zile se desfasoara o multime de evenimente.
Intre 31 mai si 2 iunie au loc o serie de festivitati care marcheaza 200 de ani de atestare documentara a statiunii Buzias.
Dupa ce vineri a avut loc un spectacol aniversar in cadrul caruia primarul Sorin Munteanu a oferit plachete aniversare unor personalitati ce au contribuit la dezvoltarea orasului, sambata a fost marcata Ziua Colonadei, simbol al Banatului imperial, unica in aceasta parte de Europa.
In ciuda vremii capricioase, zeci de oameni s-au adunat in locul de poveste prin care se plimbau candva imparati si imparatese si care a renascut din propria cenusa, dupa ce colonada a fost complet refacuta de mesteri iscusiti care i-au redat stralucirea de odinioara si i-au conferit chiar mai multe decat atat.
Un eveniment plin de culoare, cu parfum de epoca, a intors Buziasul in timp si a reinviat atmosfera vremurilor de glorie ale locului, cand imparateasa Sissi, indragostita de natura, venea aici sa se plimbe in parc impreuna cu suita.
Sambata a avut loc parada a costumelor de epoca a copiilor, dar si a Colonadei, in ritmuri de fanfara, iar cavalerii Asociatiei ”Eugeniu de Savoya” au oferit celor prezenti un spectacol cu salve de tun si batai de tobe.
Tot sambata, de la orele 17.00 incepe sarbatoarea Zilele Veveritei, cu o serie de concerte. Pe scena de langa Parc vor urca Cu Asar, RokAbil, Pepe, Alexandra Ungureanu si Directia 5.
In data de 2 iunie, in ultima zi a evenimentelor pregatite de Primaria si Consiliul Local Buzias, mai multi artisti populari vor sustine spectacole, iar gastronomia va fi la ea acasa.
In aceasta zi vor fi premiate cele mai bune sarmale. Concursul este unul devenit deja traditional, iar pofticiosii se vor putea infrupta din cele mai bune preparate.
Pareri
or fi strans cainii vagabonzi, macar acum? Doamne, ce e acolo. Haite intregi se plimba pe acolo. E un cosmar.
Putina decenta n-ar strica totusi printre jalniciii si penibilii figuranti imbibati pana la refuz in asa-zisul parfum imperial. Si a-propos, in acele vremuri nobilimea se imbaia doar de maxim doua ori pe an, in rest foloseau parfumuri pentru a-si face mai acceptabila prezenta, asa ca, mai incet cu pianul pe scari. In toata mascarada asta lipsesc tocmai cei care prin munca lor istovitoare au facut posibila existenta acestei clase de trantori imbuibati, taranii.
Buziasul este departe de ceea ce s-ar putea numi statiune turistica. La fel ca si Baile Herculane. Iar actiuni de tipul asta, adica un fel de imitatie de festival, sunt penibile in conditiile pe care le ofera Buziasul in zilele noastre. Buziasul din zilele noastre nu mai are nici o legatura cu Buziasul statiune din vremurile de odinioara. Stau si ma intreb, cum se poate justifica cheltuiala din bani publici facuta cu aceasta ocazie? Ce argumente au existat in privinta cheltuirii pe costumele alea fake de exemplu???? Democratia asta le-a stricat mintile la multi romani, dar parca mai ales la cei cu putere de decizie.