Parintele Arsenie Boca, incarcerat la Timisoara! Iata documentele cu care a fost aruncat dupa gratii in puscaria din Banat. FOTO!

TIMISOARA. Sunt foarte multi romani care il considera un sfant, desi nu a fost canonizat, cel putin deocamdata. Ba mai mult, la mormantul sau de la Manastirea Prislop credinciosii duc flori si se roaga ca si cand ar fi trecut pe lumea cealalta ieri si nicidecum in urma cu mai bine de 25 de ani. Vorbim, evident, de parintele Arsenie Boca.

A avut o viata zbucuimata, fiind persecutat, arestat si torturat de comunisti. Ba mai mult, i s-a interzis sa mai fie preot ori calugar. Cu toate acestea, oamenii au continuat sa creada cu tarie in el si in profetiile sale.

Putini sunt, insa cei care stiu ca parintele Arsenie Boca a fost incarcerat la Timisoara. Marturie stau mai multe documente, de fapt niste fise matricole penale completate de autoritatile vremii.

arsenie-boca-fisa1

Exista doua fise matricole penale. Prima, pentru un an de zile, intre anii 1950-1951 timp in care Arsenie Boca a fost dus la canal, la Galati. A doua este intocmita mai tarziu, la Penitenciarul Timisoara, in noiembrie 1955, dar se pare ca sta putin aici, la Timisoara, apoi este dus la Jilava, apoi la Oradea. In data de 7 aprilie 1956 se face eliberarea. In mod obisnuit astfel de fise ar fi trebuit sa treaca prin tribunal, sa existe un proces. Din fisele lui Arsenie Boca nu rezulta ca ar fi fost vreun proces, nu rezulta nimic legat de vreo condamnare. Sunt destul de sumar facute aceste fise”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Teodor Stanca, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Timisoara.

arsenie-boca-fisa2

Totodata, pe una dintre fisele penale se arata ca motivul pentru care Arsenie Boca a fost incarcerat este ca ar fi ajutat un fugar si ca nu l-a denuntat autoritatilor.

Din pacate, vremurile sunt mult prea indepartate si niciunul dintre fostii detinuti politici, din Timisoara, care inca mai sunt in viata nu a impartit celula cu parintele Arsenie Boca.

arsenie-boca-fisa3

Parintele Arsenie Boca s-a nascut la 29 septembrie 1910 la Vata de Sus in comitatul Hunedoara (pe vremea aceea in Austro-Ungaria). A urmat Liceul national ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca sef de promotie in 1929. In acelasi an, Zian Boca (cel care avea sa devina Parintele ieromonah Arsenie Boca) s-a inscris la Academia Teologica din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. In 1935, ca absolvent al Academiei Teologice, a fost hirotonosit citet si ipodiacon. Pe 11 septembrie 1936 a fost hirotonit diacon celibatar de catre mitropolitul Nicolae Balan. In Vinerea Izvorului Tamaduirii din anul 1940 a fost tuns in monahism.

Parintele-Arsenie-Boca-08

Dupa ocuparea tarii de catre armata sovietica, Parintele Arsenie Boca a fost arestat pentru prima oara la Ramnicu Valcea pe 17 iulie 1945, dus la Bucuresti si eliberat pe 30 iulie 1945 pentru ca nu i-a fost gasita nicio vina. Apoi a fost arestat in 14 mai 1948, pentru vina de a-i fi ajutat crestineste cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. Atat pentru aceste banuieli, cat si datorita notorietatii sale printre credinciosii crestini, a fost schingiuit o luna si jumatate, silit sa dea repetate declaratii, fiind apoi eliberat

Mitropolitul Nicolae Balan l-a stramutat de la Sambata la Manastirea Prislop in noiembrie 1948. Acolo a devenit staret, iar dupa ce salasul s-a transformat in manastire de maici, a ramas ca duhovnic, cu intreruperi in perioadele de arestare si anchetare (1950, 1951, 1953, 1955, 1956). A fost permanent supravegheat de Securitate.

La Sinaia, din 1969 si-a avut chilia si atelierul de pictura, unde s-a retras dupa 1984 si unde a si inchis ochii, la 28 noiembrie 1989, in varsta de 79 de ani. A fost inmormantat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989 proroocind ca aici va fi loc de pelerinaj.

pelerinaj-prislop-arsenie-boca

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un legionar si atat. Faptul ca dupa Revolutie a devenit atat de popularizat, comercializat, promovat, spune multe despre biserica noastra.