Deputatii au dezbatut o zi intreaga legea starii de alerta si au facut modificari importante.
CITESTE SI: Am ajuns pe partea descendenta a curbei in pandemia de coronavirus in Romania. Anuntul ministrului Sanatatii
Alesii neamului au facut completari si au prevazut si posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafata mai mica de 15.000 mp si a teraselor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara.
“Starea de alerta reprezinta raspunsul la o situatie de urgenta de amploare şi intensitate deosebite, determinata de unul sau mai multe tipuri de risc, constand într-un ansamblu de masuri cu caracter temporar, proportionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlaturarea amenintarilor iminente la adresa vietii, sanatatii persoanelor, mediului înconjurator, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietatii”, prevede textul adoptat.
De asemenea, se mai precizeaza ca, în cazul în care starea de alerta se instituie în cel putin jumatate de tara, este nevoie de încuviintarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma Guvernului aceasta prevedere nu exista, iar în forma adoptata de Senat, încuviintarea starii de alerta era necesara doar daca aceasta masura era luata la nivelul întregii tari.
“Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotarare, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depaşi 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alerta se instituie pe întreg teritoriul tarii sau doar pe teritoriul unor unitati administrativ-teritoriale, dupa caz. Cand starea de alerta se instituie pe cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de pe teritoriul tarii, masura se supune încuviintarii Parlamentului. Parlamentul se pronunta în şedinta comuna a Camerei Deputatilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitarii de încuviintare. Daca Parlamentul respinge solicitarea de încuviintare, starea de alerta înceteaza de îndata”, se mentioneaza în textul adoptat, scrie stirileprotv.ro.
Actul normativ urmeza sa fie trimis presedintelul Klaus Iohannis pentru a fi promulgat, pentru ca apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Ministrul Sanatatii si seful DSU nu sunt de acord cu modificarile aduse.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat, miercuri, că se observă o uşoară coborâre a epidemiei de coronavirus, dar că datele încă nu sunt concludente. Totodată, el spune că în România avem o rată de transmitere de 0,9 şi că deschiderea economiei trebuie să se facă cu reguli stricte.
”Există o uşoară coborâre (…) Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi. (…) Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanelor vulnerabile au rămas vulnerabile. Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala. Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, miercuri seara.
Arafat spune că închiderea şcolilor a fost o măsură de precauţie, având în vedere că mai ales copiii sunt vectori de transmitere a virusului.
”Faptul că am ţinut şcolile închise, tocmai ca să prevenim vectorul de transmitere prin copii către familii. Dar acum vine lumea şi întreabă: bine, dar la tabără, la club? Când vom ajunge să avem tabere, o să vedem. Nu degeaba s-a luat decizia că şcoala rămâne închisă până în 15. Primele măsuri care se iau sunt cele cu risc limitat. După asta începi să iei şi alte măsuri de relaxare. Riscul este că dacă sunt luate toate măsurile toate deodată, este că urmează să luăm măsuri serioase de închidere. Măsurile serioase sunt cu impact mare pe economie. Deschiderea economiei trebuie să fie strict cu respectarea unor reguli”, a declarat Arafat
Întrebat despre deschiderea mall-urilor, secretarul de stat a spus că este exclus să se redeschidă cinematografele şi zonele de food court.
”O să se discute la CNSSU. Cinematografe este exclus să ai, food court-ul la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu”, a spus Arafat.
Secretarul de stat mai spune că CNSSU poate lua unele decizii în privinţa viitoarelor restricţii.
”Clar că unele propuneri (din Legea privind starea de alertă – n.r.) sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am văzut că sunt locuri unde se spune că pot, asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu, cum ar fi terasele. Dacă scrie pot sau se poate, asta înseamnă că avem loc de discutat”, a declarat Arafat.