Săptămâna trecută, după un proces desfăşurat în faţa unui tribunal penal din New York, Donald Trump a devenit cel dintâi preşedinte al Statelor Unite condamnat. O premieră care, în loc să îl tempereze pe fostul locatar de la Casa Albă, l-a făcut să de dezlănţuie împotriva justiţiei americane şi a magistratului, deşi un juriu format din doisprezece cetăţeni americani îl găsise vinovat pentru treizeci şi patru de capete de acuzare, iar nu judecătorul. Acesta din urmă va face individualizarea pedepsei ulterior, în baza celor decise de juriu.
“Suntem un stat fascist!”
“A fost un process aranjat de un judecător corupt.”
“Aceste cuvinte ale fostului preşedinte au surprins pe toată lumea, mai puţin pe susţinătorii săi radicalizaţi. Este SUA un stat fascist pentru că un tribunal a condamnat un fost preşedinte care şi-a înregistrat în contabilitatea companiilor plăţi de 150.000 euro către un star porno cu care avusese relaţii sexuale pentru ca aceasta să nu vorbească despre relaţia lor, pentru că el a falsificat actele contabile?” se întreabă deputatul REPER de Timiş, Daniel Toda, familiarizat cu sisemul judiciar american din anii în care trăia şi studia în Canada.
“În procesele penale, judecătorul conduce procesul şi se asigură că juraţii înţeleg normele aplicabile litigiului. Însă vinovăţia în procesele penale o stabilesc aceşti “reprezentanţi ai comunităţii”. Nu judecătorul cauzei, acuzat de Trump de imparţialitate şi ridiculizat în mass-media pe toată durata litigiului, l-a găsit vinovat de toate cele 34 de capete de acuzare, ci 12 cetăţeni americani aleşi după reguli democratice şi validaţi de cele două părţi, procurorul şi avocaţii lui Trump” explică deputatul Toda.
Parlamentarul REPER de Timiş subliniază faptul că democraţia nu poate funcţiona dacă cetăţenii nu au încredere în ea. Iar Donald Trump se remarcă prin loviturile date instituţiilor şi regulilor democratice: după ce a contestat alegerile pierdute în faţa rivalului democrat şi a organizat o insurecţie, acum pune în discuţie corectitudinea deciziei juraţilor, în calitatea sa de posibil preşedinte al SUA. “Să înţelegem nivelul la care a coborît fostul preşedinte, trebuie amintit că acesta a afirmat nu o data că va fi “dictator pentru o zi” în cazul în care va câştiga alegerile” adaugă deputatul Toda.
Egocentrismul lui Donald Trump, setea sa de putere şi dispreţul pentru regulile statului de drept devin un pericol pentru democraţiile de pretutindeni, nu doar din Statele Unite.
Pareri
ce face individul asta se numeste: cantecul lebedei (din punct de vedere politic)
Și REPER își face reclamă cu retorica anti-Trump?
Hahhahahahahahha
Despre protectia broastelor testoase din Galapagos nu trage un semnal de alarma? Caci si acesta e un subiect asupra caruia avem control, noi, ca alegatori romani de Timis/Timisoara, si ar trebui facut ceva.