Party in pijama la magazinul IKEA din Timisoara. Trezeste-te! E timpul sa dormi

TIMISOARA. Inainte de a merge la somn, v-ati gandit cat de mult conteaza patul in care dormiti? Dar salteaua? Dar perina sau asternutul? Despre toate acestea, dar si despre lucrurile importante pe care este bine sa le facem inaintea somnului si chiar in timpul acestuia, s-a discutat la Timisoara, intr-un cadru cat se poate de relaxat.

Asadar, la magazinul IKEA din Timisoara a auvut loc o discutie deschisa, relaxata, mai degraba un party in pijama, chiar din varful patului, despre importanta somnului. Atat participantii, cat si gazdele, s-au imbracat lejer, in pijamale, ba chiar au purtat accesorii de dormit, au ras, au schimbat impresii si au tras concluzii.

In acest fel, participantii au aflat ca 63% dintre romani folosesc constant sau ocazional dormitorul pentru odihna, dar si ca zona de lucru. Aceasta, dar si alte concluzii interesante au reiesit din studiul regional realizat de IKEA South East Europe si inspirat de „Anul Somnului” – o initiativa globala cuprinzatoare menita sa ajute oamenii sa acceseze solutii pentru crearea unui spatiu de dormit personalizat, sa acorde prioritate odihnei si sa obtina cat mai usor un somn de calitate.

Din dorinta de a intelege obiceiurile si atitudinile actuale fata de somn ale locuitorilor din Europa de sud-est, IKEA a adunat aceste informatii in cadrul unui studiu complex si propune metode simple de a imbunatati calitatea somnului, implicit a vietii de zi cu zi. Sondajul IKEA Obiceiuri legate de somn in Europa de Sud-Est a fost implementat vara aceasta in Romania, Croatia, Slovenia si Serbia.

„Somnul ne ajuta sa luam decizii mai bune, sa fim mai productivi, mai fericiti si mai sanatosi, iar obiectivul nostru este sa ajutam oamenii sa isi imbunatateasca somnul si viata de zi cu zi. Desi somnul ar trebui sa fie o placere, nu o sursa de stres, aproape jumatate dintre romani se confrunta des sau uneori cu teama de nu rata ceva in timp ce dorm.* Ne propunem sa raspundem nevoilor diverse ale clientilor nostri si sa ii ajutam sa-si recapete bucuria somnului, adaptandu-ne solutiile pentru fiecare buget, stil de viata si preferinta de somn”, a declarat Ekaterina Egorova, CEO & CSO la IKEA South East Europe.

Cu 80 de ani de experienta in ceea ce priveste solutiile pentru somn, IKEA ofera recomandari legate de principalele elemente care contribuie la imbunatatirea calitatatii somnului: confort, temperatura, sunet, lumina, calitatea aerului, precum si amenajarea si buna organizare a locuintei. De la saltele confortabile si perne de sustinere pana la draperii opace, purificatoare de aer si iluminat inteligent, gama completa IKEA pentru somn este rezultatul unor cercetari extinse si teste riguroase al caror scop este acela de a se asigura ca toti oamenii se pot bucura de confort si accesibilitate atunci cand sunt in cautarea somnului perfect.

Conform studiului, obiceiurile generale legate de somn si trezire sunt in mare parte similare in Europa de Sud-Est, insa exista elemente specifice locale pentru fiecare tara inclusa in raport.

Romanilor le place sa doarma mai mult decat altor respondenti, cu o medie de 7,2 ore in timpul saptamanii si 8,1 ore in weekend, iar acest lucru ii face extrem de atenti la confortul pe care il cauta constant pentru a avea un somn cat mai odihnitor. Un procent semnificativ, respectiv 46% romani, au declarat ca li se intampla sa doarma in hainele pe care le poarta in timpul zilei, iar motivele frecvent invocate sunt oboseala, atipirea in fata televizorului, consumul de alcool sau episoadele de boala.

Intrebati despre activitatile care ii tin treji pana seara tarziu, romanii au mentionat privitul la televizor (68%), dusul (59%) si folosirea telefoanelor (57%), ca fiind cele mai comune obiceiuri inainte de culcare. in ceea ce priveste relationarea cu cei apropiati inainte de somn, mai mult de jumatate dintre respondenti au declarat ca a avea o relatie intima cu partenerul lor este ritualul lor preferat de seara. in acelasi timp, exista un procent ridicat de 35% al celor care recunosc ca prefera sa doarma singuri, indiferent de statutul lor familial.*

Pentru informatii suplimentare despre cei sase pasi catre un somn mai bun, click aici.

* Obiceiuri legate de somn in Europa de Sud-Est, 2024; studiul include Croatia, Romania, Serbia si Slovenia

**Raport „Life at home”(Viata de acasa), 2023

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.