Pas inainte in proiectul de Centura Vest Timisoara. Soseaua ce va avea 2 benzi pe sens, 4 noduri rutiere, 10 poduri si pasaje a primit acordul de mediu

TIMISOARA. La inceputul lunii decembrie, reprezentantii CNAIR anuntau ca a mai fost facut un pas important spre realizarea Variantei de ocolire Vest din Timisoara, respectiv fusese avizat Studiul de Fezabilitate al soselei, iar acum si Agentia pentru Protectia Mediului vine cu o noua veste.

CITESTE SI:  Au fost stabilite cartierele in care vor fi instalate cele 3 parcari de biciclete pe care Consiliul Judetean le-a dat in folosinta Primariei Timisoara

Institutia a emis Acordul de Mediu pentru proiectul de infrastructura rutiera atat de necesar pentru Timisoara.

Va informam ca APM Timis a emis ACORDUL DE MEDIU nr. 12/22.12.2023 pentru proiectul de infrastructura rutiera: „Varianta de Ocolire Timisoara Vest”, propus a fi amplasat in municipiul Timisoara, comunele Sanmihaiu Roman si Sacalaz, intravilan si extravilan, judetul Timis.

Proiectul a parcurs procedura de evaluare a impactului asupra mediului, se desfasoara preponderent in terenuri agricole si zone industriale sau comerciale, traversand totodata si Raul Bega. Realizarea proiectului nu va afecta terenuri naturale cu valoare ecologică ridicata sau zone cu areale naturale ce pot reprezenta habitat pentru diverse specii„, transmit reprezentantii APM.

Va reamintim, varianta de Ocolire Vest, care ar insuma aproximativ 14 km, ar urma sa plece din viitoarea descarcare a Autostrazii de la Sanandrei, sa se ‘intersecteze’ cu soselele care leaga in prezent Timisoara de Sacalaz si Becicherecu Mic (DN6) si sa se lege cu Centura Sud in zona cartierului Freidorf, dupa intersectia cu drumul spre Utvin.

Drumul va avea 4 noduri rutiere, dar si 10 poduri si pasaje.

Nodurile rutiere ce vor fi amenajate pe viitoarea Centura Vest Timisoara sunt:

– Nod rutier la intersectia Varianta ocolitoare Timisoara Vest cu DN 69 (E671) si Drumul
national Centura Timisoara (DNCT);
– Nod rutier la intersectia Varianta ocolitoare Timisoara Vest cu DN 6;
– Nod rutier la intersectia Varianta ocolitoare Timisoara Vest cu DN 59A;
– Nod rutier la intersectia Varianta ocolitoare Timisoara Vest cu Radiala Noua de Vest (aflata inca in faza de documentatie)

Iata si podurile si podetele ce vor fi construite pe Centura Vest!

Lungimea traseului studiat este de 13,620 km si traverseaza teritoriul UAT Timisoara, Sacalaz si Utvin.

Coridorul propus nu afecteaza zone naturale protejate, cea mai apropiata arie fiind la Becicherecu Mic, la circa 350 m nord, care cuprinde un sit din reteaua ecologica europeana Natura 2000 Romania, in care se regasesc mlastini si pajisti ce adapostesc pasari si animale precum popandaul, suita sau buhaiul de balta cu burta rosie.

Pe traseul viitoarei variante nu se afla cladiri care necesita demolare.
In zona adiacenta raului Bega exista 4 rezervoare in care este depozitat namolul rezultat din dragarea raului, iar varianta de ocolire va afecta doar o celula care este goala, astfel ca nu impiedica lucrarile.

Durata de executie pentru Centura de Vest Timisoara, conform documentatiei, este de aproape 2 ani din momentul ordinului de incepere a lucrarilor

De asemenea, in urma cu o jumatate de an, Primaria Timisoara a incheiat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru soseaua de 1 kilometru, cu regim de drum expres, care urmeaza sa lege strada Garii si Pasajul Solventul de viitoarea Centura Vest.

Firma castigatoare, FIP Consulting, are la dispozitie 330 de zile sa realizeze documentatia si primeste de la Primaria Timisoara 730.000 lei (fara TVA), adica aproape 180.000 de euro, cu tot cu TVA, pentru Studiul de Fezabilitate.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Abia anul viitor intra in șantier

  2. Fortza UMB, mucii-n fasole pe Centura Sud. Segmentul Ghiroda – Moșnița putea și trebuia să fie dat în folosință de multă vreme, l-au primit pe tavă de la italieni. Se pare că cineva preferă sute de bene cu balastru care să sufoce traficul din oraș, de parcă nu era suficient, deja.