Pasager mort intr-un avion care a aterizat la Timisoara

TIMISOARA. Panica la bordul unui avion Wizz Air care a facut joi cursa Valencia – Timisoara.

CITESTE SI: Tu stii ce trebuie sa faci in caz de cutremur la serviciu, acasa, la scoala ori in magazin? ISU Timis iti explica fiecare situatie 

Unui pasager i s-a facut brusc rau in timpul procedurii de aterizare. Omul, in varsta de 67 de ani, a suferit un infarct, iar primul ajutor i-a fost acordat de catre personalul de bord.

Totodata, comandantul aeronavei a alertat turnul de control care a solicitat serviciul de urgenta, astfel ca un echipaj SMURD a intervenit rapid la sosirea avionului pe Aeroportul Timisoara, in jurul orei 12.30.

Medicii au incercat sa-l readuca in simtiri pe barbatul aflat in stop cardio-respirator, insa, in ciuda manevrelor de resuscitare, acesta n-a mai putut fi salvat.

Politistii de la Biroul de Politie Transporturi Aeriene din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Timisoara au fost sesizati de catre reprezentantii Aeroportului si au inceput imediat cercetarile.

In cauza a fost intocmit un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, cercetarile fiind continuate in vederea stabilirii cauzelor producerii incidentului„, au transmis reprezentantii Politiei Timis.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am fost acolo in avion și bărbatului i s-a făcut rău în timpul procedurii de aterizare. Echipajul Wizz a fost depășit de situație, nefiind pregătit pentru acordarea primului ajutor. Cu siguranță bărbatul era deja mort când a fost scos din avion. Dacă aș fi directorul Wizz, aș testa tot personalul cum procedează în acordarea primului ajutor și cu siguranță aș da afară 90% din angajați

    • Trist

    • Dacă tot relatați, de ce nu spuneți ȘI că fetele din echipaj au continuat acordarea ajutorului medical/ resuscitare până la aterizarea pe pistă, astfel și-au pus în pericol propriile vieți, pentru că știm cu toții că în timpul aterizării absolut toată lumea trebuie să stea pe scaun, cu centurile puse. Ele au continuat procedura și și-au riscat viața pentru a o salva pe cea a domnului, au făcut tot ce era posibil în acele condiții…în plus au avut și un cadru medical la bord, care din nou, a făcut tot ce era posibil. Condoleanțe familiei!

      • A încercat o singura stewardesă sa îl resusciteze spunând ca nu poate singura. Avea parul saten-închis. De aceea am spus ca as da afara 90% din personal… ea chiar și-a dorit sa facă treaba. Dacă într-adevăr era și acea pasageră blonda medic, eu i-as retrage dreptul de a mai practica medicina. Nici măcar ea nu a știut procedura de resuscitare.
        Referitor la centuri… te ajuta sa stai pe scaun dacă are o aterizare mai dură avionul, dar in 99% din aterizări nu este nevoie de centura. Este o măsura de siguranta pentru acel 1% excepțional

        • @anonim: Probabil d-voastră cunoașteți în amănunțime procedura care trebuie aplicată în caz de urgență medicală, la această companie și de aceea faceți atâtea comentarii (malițioase) că nu a fost ceea ce credeți că trebuia să fie. Ar trebui să discutați doar în cunoștință de cauză…să ne dăm doar cu părerea, din lipsă de atenție, este trist…mai ales când, poate, ați observat frânturi din tot ce s-a petrecut acolo.

    • Probabil acest domn anonim se pricepe si la pilotarea avioanelor si la mecanica, pe langa cunostintele vaste medicale. As dori sa va intreb daca dumneavoastra aveti competenta necesara si cunostintele de a concluziona ca echipajul nu si-a facut treaba, din toate acestea reiese ca dumneavoastra detineti cunostinte in acest caz, ca intrebarea sa fie ce ati facut dumneavoastra pentru a ajuta in aceasta situatie? Banuiesc ca acest comentariu nu a venit asa din senin si ca aveti minim un curs de prim ajutor pe langa altele. Daca nu, este foarte trist. Normal ca cel mai usor e sa judeci si sa iti dai cu parerea fara a avea pic de empatie si moralitate. Faptul ca dumneavoastra comentati ca anonim spune mult! V-ati gandit inainte sa comentati cum se simte echipajul? Prin ce au trecut? Ce repercusiuni exista pe termen lung? Traume? E trist domnule, de aceea suntem unde suntem si nu mai iesim cu capul de sub apa!!! Nu va judeca nimeni, sunt doar un om care incearca sa inteleaga in baza caror cunostinte si experiente atacati oamenii. Pe viitor mai bine va documentati cum sa reactionati dumneavoastra intr-o asemenea situatie decat sa comentati cu anonim la un articol!!

    • @anonim
      Acel ” cu siguranță era mort” este tipic acelora care le știu pe toate și-i judecă pe toți.
      Documentați-vă și veți citi în articolul din ” Adevărul” că pasagerul a decedat în ambulanță, nu în avion, după declarațiile purtătorului de cuvânt al aeroportului.
      Și gândiți-vă puțin, cât rău, psihic și mental, fac comentariile d-voastră subiective, însoțitoarelor de bord care au trecut prin nefericita întâmplare. Empatizați și mai reflectați!
      Numai bine!

      • Dacă un site intitulat “adevarul” și un purtător de cuvânt declară ca s-a dansat și sârba + pamporea in avion și voi ii credeți pe ei in loc sa ascultați realitatea povestită de un pasager, înseamnă ca ne merităm soarta… multă baftă tuturor!

        • @anomim
          Desigur că îl cred, este mult mai avizat să facă declarații, asumându-și și numele real, spre deosebire de d-voastră, care comentați în spatele anonimatului… probabil asta făcându-vă să vă simțiți bărbat/”bărbată”.

    • Dacă ar da 90% din personal afară că nu știe medicina ce s-ar întâmpla cu compania Wizzair. Doamnă va rog sa judecați înainte să vorbiți că din aceste motive tara noastră este o mizerie pentru că nu avem putere să gândim înainte să vorbim

  2. Era cu schema de vaccinare la zi ?

    • Dacă erai acolo și vedeai neprofesionalismul echipajului de zbor și a echipei de intervenție de la sol din dotarea aeroportului TSR îți sărea pofta de glume…

    • Mai ai si altceva in cap, tu si inteligentii ca tine??

  3. ,,Anonim,, personalul de la bord sunt niste chelneri, gresit inteles numele de ,,Steward,, asa pe englezeste si mai pompos. Nu cred ca poti avea mari asteptari, ce ai vrea ca fetele din avion sa-i mai faca si respiratie gura la gura unui nene sau la o tanti care trec le cele vesnice ?
    Esti cam dur/dura cu afirmatiile, si eu zbor cu compania si nu am nimic de reprosat, fetele si baietii de la bord isi fac treaba foarte bine.

    Daca consideri ca esti mai pregatit/pregatita de ce nu ai participat la acordarea primului ajutor ???

    • Ce destept e asta sa ma bata tata daca am mai vazut om asa inteligent. Geniu as zice. Bravo Gheorghita!

      • ,,Gigi Pateu spune,,

        Nu am inteles mesajul, poti sa reformulezi ??

    • Din cauza ca sunt la bordul unei aeronave unde nu este posibilitatea de interventie a echipajului medical, in zbor, sunt obligati sa fie antrenati pentru situatii de genul, dar in Romania probabil s-a trecut examenul „mai usor”. Iar legat de asteptari, da! te astepti sa aibe acest skill care este vital si obligatoriu; daca mori in aer sa le zici pe lumea cealalta ca este ok ca oricum tu n-aveai asteptari.

    • Iar legat de faptul ca isi fac treaba aia de „chelneri” si tie iti place ca si-o fac ok la wizz, n-are nici o legatura cu incidentul dar ne bucuram nespus ca te simti bine uneori, nu azi, azi ai fost suparat pe „Anonim” dar cand zbori cu Wizz si esti servit corect creste inima in noi.

      • ,,Acum e altcineva complet clar,, Pana am ajuns sa trec pragul unei aeronave eu imi puneam intrebarii si ma gandeam , ce tare e sa fii insotitor de bord/ steward, e dupa cea am zburat o data , de doua ori am stat si am analizat ce fac acesti insotitori de bord., Ce fac de fapt ? indruma pasagerii la locuile din avion, indruma pasagerii sa-si insuseasca regulile pe timpul zboului, comercializeaza produse in aeronava, servesc diverse produse alimentare si nealimentare, indruma pasagerii la iesirea din aeronava.
        Acum am prezentat cam ce face personalul insotitor.
        Acum intreb am fost foarte dur in a compara insotitorul de bord cu pesronalul dintr-un restaurant care te insoteste de la intrarea in restaurant , te serveste si te indruma la plecare ???
        Nu cred ca ma gresit cu absolut nimic ! si nu am vrut sa jignesc pe nimeni, din contra consider ca nu este sarciana acestui personal sa resusciteze pasagerii. Asa cum mai spunea cineva pe aici ca se moare in spitale cu medicul la cap .

    • De acord cu cele spuse de d-voastră, doar o obiecție aș avea…. acești oameni pe care îi numiți ” chelneri” au de studiat sute de pagini, în limba engleză, până trec toate examenele, care nu sunt deloc ușoare, apoi periodic, sunt reevaluați. Poate ar fi bine să ne documentăm înainte de a emite judecăți. Dumnezeu să-l odihnească!

      • Anda, Sunt deacord cu tine, am explicat mai sus ce face un insotitor de bord, cinste lor ca vorbesc doua trei limbi unii,/unele, dar hai sa discutam concret care este activitatea profesionala pe care o desfasoara ??? In activitatea care o defasoara nu necesita o pregatire continua cum necesita pregatirea unui medic, chimist, fizician, avocat, contabil, profesor, un cercetator. In aceasta activitate exista o limita, la nivelul de sus. Apreciez foarte mult munca care o fac, imi place cad vad fetele snur, cand zambesc, cum vorbesc dar asta tine strict de fisa postului care in definitiv duce spre o politica de marcheting. Si cand ma duc la restaurant sunt la fel primit, indrumat servit, iar la final sunt indrumat spre iesire. Si la restaurant mi se vorbeste in engleza !! Care este diferenta !!! Daca ai argumente sa ma contrazici te rog sa o faci !!!

        • @gheorghe
          Eu îți spun doar atât, am avut prilejul să arunc o privire pe unul dintre manualele destinate însoțitorilor de zbor. Ai fi uimit să vezi că au cunoștințe începând de la noțiuni de fizică, de teorie și control a zborului, descrierea in cele mai mici detalii a fiecărei părticele, cât de mică, din avioanele cu care zboară, zeci de proceduri de acțiune pentru toate situațiile posibile (nenumărate medicale, foc, fum, violență), tehnici de supraviețuire pentru pasageri în situații critice (apă, frig, junglă, deșert etc), managementul conflictelor, sute de coduri etc. absolut toate în limba engleză, în total cam 500 pagini/ manual. Sunt testați înaintea fiecărui zbor, cine nu trece testul nu urcă la bord și periodic au training-uri și examene, pe care de asemenea trebuie să le treacă pentru a-și continua activitatea. Poate că nu se compară cu meseriile enumerate de tine, dar este muncă, studiu și stres din plin și la ei…din păcate marea majoritate îi tratează ca pe niște „chelneri” și nu este deloc așa. Toată stima pentru toate meseriile făcute cu dăruire și pasiune, toată stima și prețuirea pentru cabin crew, sunteți speciali!

    • Referitor la “chelnerii” din avion nu cred că ăsta e scopul călătoriei: “să fii servit la cele mai înalte standarde”, când poți experimenta acest lucru la un restaurant cu stele Michelin.
      Referitor la “de ce nu am oferit eu primul ajutor?” răspunsul este: deoarece nu sunt doctor și nici asistent iar din păcate nici nu a fost vreunul la bord. Știam teoria despre cum se procedează dar echipajul trebuie sa știe și practica. Și din păcate nu au știut-o.
      Ce încerc eu sa semnalizez este faptul ca echipajul trebuie pregătit mai bine pentru asemenea situații. Este foarte trist sa mori lângă alți 160 de pasageri care pur și simplu nu știu cum trebuie procedat. Când am ajuns acasă m-am apucat sa caut “cum oferi primul ajutor” deoarece o mică parte din motivul nesupravieturii îl simt si îndreptat către mine ca simplu călător. Ghinion a fost ca a facut infarct, dacă făcea acasă singur era toată lumea împăcată… dar sa ai alături 160 de oameni si tot sa mori in 2023 din lipsa de instruire este strigător la cer…
      Poliția a deschis un dosar… as putea eu ca simplu cetățean sa le spun cum ar fi trebuit începută ancheta:
      Pasul 1 – declarații de la majoritatea pasagerilor din apropiere
      Pasul 2 – lista călătorilor și ocupația lor sa afle dacă totuși au fost sau nu “doctori sau asistenți ” poate comozi. Spun asta fiindca a fost o cucoana blonda pasager și ea care s-a trezit la un moment dat sa intervină și luându-i pulsul a constatat decesul demoralizand echipajul. Poate ca era medic legist și trebuia sa noteze ora decesului…
      Pasul 3 – ancheta dacă s-a respectat întreaga procedura de prim ajutor, care cu siguranța zice ca resuscitarea se face in mod continuu pana vine echipajul de pe salvare. Nu te opresti și acoperi victima cu niste saci de gunoi fiindca nu ești la morga sau cu combinezonul…

      • @Anonim: adică dumneavoastră nu știți ce trebuie făcut („știu teoria” nu înseamnă nimic), dar ȘTIȚI SIGUR că trebuia făcut altceva! Nu vi se pare că dă cu virgulă aici?
        Păreți a face parte din categoria celor care le știu pe toate și care au întotdeauna dreptate, mai ales în mediul virtual. Sper sincer să nu ajungeți în situația în care să fiți nevoit să vă puneți în aplicare „cunoștințele”, în viața reală de data asta!

        P.S. Din păcate, se moare și în spitale, cu medici și aparatură acolo! Sau chiar și în aceste cazuri știți că trebuia făcut altceva…?

        • Foarte bine spus. Felicitări.

        • Dragul meu,
          Nu am o problema cu muritul in general. Dacă este sa mori, poți muri și cu popa lângă tine și cu toți specialiștii din lume.
          Am o problema cu o singura întrebare: “S-a făcut tot ce s-a putut pentru a fi salvat?”
          in viața reala, pe domeniul meu activitate nu sunt perfect fiindca nu este nimeni perfect, dar îmi fac treaba suficient de bine astfel încât sa nu poată veni niciun alt “pasager” care sa îmi spună ca as fi putut sa îmi fac treaba mai bine.
          Sper doar ca de azi înainte companiile de zbor sa pregătească echipajul si mai bine in cazul unor situații asemănătoare.

          • Păi, nu vă supărați, dumneavoastră nu ați venit cu o întrebare, dumneavoastră ați fost SIGUR de la bun început că nu s-a făcut tot ce s-a putut! Și chiar cu acest „putut”, nici unul dintre noi nu poate știi cu adevărat ce și cum poate, decît atunci cînd ar fi pus să reacționeze într-o situație reală!
            Cît despre activitatea profesională, „suficient de bine” înseamnă exact asta: că e loc de mai bine!
            Sănătate!

      • Anonim spune:

        Nu o sa mai spun ,, chelneri,, probabil in acest segment de activitate e un termen denigrator, nu asta este treaba lor, treaba lor e sa vorbeasca frumos, sa zambeasca ca eu calator sa fiu convins sa mai imi doresc sa merg cu avionul.
        In ce priveste ancheta la care faceai referire, ce treaba are sa descopere ancheta ce pregatire au pasagerii, ca sunt sau nu medici sau asistenti printre calatori, fiecare-si face profesia in cadrul agreat si convenit, restul este de bun simt.

  4. Dumnezeu sa il ierte!pe cel decedat.
    Din cate stiu eu se fac si cursuri de prim ajutor la insotitorii de zbor, dar poateca si ei sunt oameni ……oricum nimeni nu isi doreste sa moara in avion, macar sa i se faca corect si la timp manevra ce se impune in astfel de situatii, oricum doar D-zeu hotaraste finalul.
    Eu nu am fost in avion, dar cel ce a descris cele intamplate, cred ca a mai fost si cu alte companii, si poate compara serviciile si pregatirea.
    Condoleante familiei

  5. Mulțumesc celor de la Opinia Timișoarei pentru șansa de “ liberă exprimare”!
    Cei de la Tion mi-au respins comentariul, fiind probabil controlați politic și au o alta versiune a evenimentelor. Autoritățile “făcându-și treaba și de aceasta data”…

    • Oare de ce simțiți nevoia să vă faceți „auzit” în mai multe locuri? Lipsă de preocupare sau doar vă simțiți nebăgat în seamă…?

  6. Nu au ce face stewardesele. niciun doctor nu ar avea ce face. pica sportivii ca mustele, ce sa te astepti de la batrani?

  7. Sigur nu e de la vaccin. nu conspirationisti pe aici. vaccinu e siigur si eficient

    • Bai, dar nu mai terminati odata cu vaccinul asta ca ne-ati secat cu teoriile voastre tampite.

  8. Condoleanțe familiei și TOT respectul pentru echipajul aeronavei. Primul ajutor nu a fost acordat chiar că la carte DAR însoțitorii de bord NU sunt medici și nici asistenți medicali. Au făcut un curs de prim ajutor. Nu e tot una cu o situație reală în care trebuie sa dai persoana jos din scaun și sa execut primul ajutor în spațiul strâns dintre scaune in timp de aterizează avionul știind că viața unui om e în mâinile tale. E normal sa te panichezi daca nu te lovești de situații similare în viața de zi cu zi. Cu toate astea sunt de părere că primul ajutor a fost acordat la un nivel suficient de bun pana aeronava a aterizat și au reușit medicii de pe ambulanță să îl preia. I-a fost făcut masaj cardiac și respirație artificială si i-au fost făcute electroșocuri. Încă o data tot respectul pentru echipajul aeronavei.

    Pentru cei care consideră că primul ajutor nu a fost acordat suficient de bine, clar au cunoștințe mai bune in acordarea acestuia de at asistenții de zbor și cu toate astea au decis să nu intervină. Sa va fie rușine!

  9. Și întrebarea mea e.
    Stimată doamnă dacă tot ați fost acolo si susțineți că nu contează centura, si ca personalul nu era pregătit de ce nu ați intervenit dvs.sa încercați sa salvați acel om? De judecat e foarte simplu.