UPDATE: Peste 45.000 pentru studiile de fezabilitate ale pasajelor
Specialistii Directiei Tehnice din cadrul Primariei Timisoara au finalizat licitatiile pentru atribuirea studiilor de fezabilitate pentru cele trei pasaje pe sub calea ferata din Timisoara, adica Jiul, Popa Sapca si cel care se va face la Solventul.
Reprezentantii Primariei Timisoara au semnat deja contractul de atribuire. Toate cele trei studii de fezabilitate vor fi facute de o firma din Iasi, care a venit cu cel mai bun pret la licitatii.
Fiecare studiu costa cate 15.400 de euro. Acestea ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul lunii mai. Proiectantul incepe deja treaba pentru pasajul Jiul, urmand ca saptamana viitoare sa aiba o intalnire cu reprezentantii CFR, a anuntat seful Directiei Tehnice, Culita Chis.
Banii pentru studiu sunt luati din bugetul local, iar pentru executarea efectiva a lucrarilor nu s-au gasit inca bani.
__________
TIMISOARA. Anul acesta vor incepe lucrarile la toate pasajele din oras, da asigurari primarul Timisoarei. Cel mai important este insa Pasajul Jiul, cel de langa Gara, pentru care licitatia este in curs de finalizare.
Asteptam de multa vreme sa se intample ceva cu pasajele de sub calea ferata.
Atat pentru Pasajul Popa Sapca, cat si pentru Pasajul Jiul au fost intocmite documentatii si studii inca de prin anul 2006, de pe vremea fostului primar Gheorghe Ciuhandu. Acum au fost facute alte studii de fezabilitate, cu alti bani, dar sunt in curs de finalizare si licitatiile, transmit cei din Primarie.
Ambele pasaje au cate o singura banda de mers pe sens. Dupa modernizari, strada Popa Sapca ar urma sa aiba 14 metri pe partea carosabila, adica patru benzi de circulatie, cate doua pe sens, de la Punctele Cardinale si pana la intersectia cu Cimitirul Eroilor. Se va largi asadar si pasajul Cailor Ferate, precum si bulevardul Antenei, iar giratia improvizata de langa centrul comercial la care duce strada Popa Sapca va disparea. Cel putin asa spune proiectul.
Si strada Jiul, care duce la pasajul cu acelasi nume, va avea patru benzi, de la Splaiul Nicolae Titulescu pana la bulevardul Republicii. Pe sub pasaj vor fi insa cinci benzi de circulatie, doua spre strada Circumvalatiunii si trei spre bulevardul Republicii. Totodata, constructorii vor analiza si posibilitatea modificarii inaltimii sub pasaj.
Acestea nu sunt insa singurele pasaje ce le va avea Timisoara. S-a vorbit foarte mult in ultima perioada si despre un subpasaj in zona Solventul. Se va proiecta un pasaj rutier inferior pe sub calea ferata, de cate doua benzi de circulatie pe sens, ce va face legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii. Totodata, acolo va fi amplasata si o linie cale pentru tramvai si nu lipsesc nici pistele de biciclete.
Daca pana acum nu s-a prea vorbit despre aceste proiect, noua administratie locala vrea sa scoata bani din piatra seaca si sa le demareze neaparat in 2013.
”Avem studii de fezabilitate pentru Pasajul Popa sapca, pentru Pasajul Jiul, dar si pentru Solventul. Pe parcursul anului incercam sa dam drumul la lucrari. Cel mai probabil lucrarile vor incepe pe rand. As dori sa incepem cu Pasajul Jiul si cu strada Circumvalatiunii si sa continuam cu Pasajul Popa Sapca, iar apoi sa lucram la Solventul, unde avem in vedere si construirea unui nou pod peste Bega”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.
Momentan, nu au fost alocate fonduri pentru aceste lucrari. Este posibil sa fie incluse in bugetul local sau sa vina bani chiar de la Guvern. Mai mult decat atat, Executivul Primariei Timisoara este dispus sa ia si credite din banca pentru a demara santierele.
Pareri
Problema nr. 1 a viaductului de pe circumvalatiunii este inaltimea prea mica. chiar daca se doreste devierea camioanelor, nu este normal ca sa nu incapa un camion pe sub pod. in fiecare an zeci de camioane ratacite se infig in acest pod. pagube de peste 1,000,000 de euro. ca o paranteza traseul de tranzit nu este semnalizat, au aparut indicatoare Belgrad dar trebuie precizat clar TRANZIT pe ele.
daca chiar nu se poate ridica podul cu 20-30 centimetri, trebuie schimbat tipul de pod, facut unul care are si structura superioara, laterala, habar nu am cum se numeste, pt a scadea distanta dintre sina si partea inferioara a podului.
Poezia Musca
de Alecu Donici
(se potriveste perfect la vorbele goale, fara nici-un rezultat ale primarului care de 7 luni ne imbarliga cu tot felul de promisiuni prostesti si desarte. Doar da din gura si se face ca munceste, ca musca din poezie)
De la arat un plug
Venea incet spre casa
Si, la un bou pe jug,
O musca se-asezase.
Iar ei, spre-ntampinare,
O alta musca-n zbor
Ii face intrebare:
– De unde, draga sor’?
– Si mai intrebi de unde!
Ei musca ii raspunde
C-un aer suparat.
Au nu pricepi ce facem?
Nu vezi ca noi ne-ntoarcem
Din camp, de la arat!
Spre lauda desarta
Multi zic: noi am lucrat,
Cand ei lucreaza-n fapta,
Ca musca la arat.