Pasajul Solventul, inelele de trafic, noua Maternitate Odobescu, regenerare urbana in Iosefin, dar si Timisoara transformata intr-un netcity. Dominic Fritz viseaza sa schimbe fata orasului cu banii din Planul de Redresare si Rezilienta. Proiectele trebuie depuse

TIMISOARA. Bani europeni din Planul National de Redresare si Rezilienta nu doar pentru proiectele vechi, aflate deja in derulare, ci si pentru altele care sunt inca in stadiul de schite ori idei. Asta ne promite administratia Fritz, care anunta ca lucreaza deja pentru a concepe planuri noi de investitii, cu valori de zeci de milioane de euro.

CITESTE SI: S-au indreptat cu speranta spre spitalul nostru si au primit cel mai bun tratament posibil! Mesajul medicilor de la Victor Babes din Timisoara la un an de pandemie. Peste 3.600 de oameni vindecati de COVID si doar 500 de batalii pierdute 

Primarul Dominic Fritz anunta ca va propune mai toate proiectele lasate in lucru de fosta administratie pentru finantare prin PNRR.
Pe de alta parte, pe modelul fostei administratii, si primarul Fritz ar incepe cu cartierul in care locuieste, Iosefin.

„Trebuie sa gasim proiecte cu sume mari. N-o sa intram cu proiecte de 1-2 milioane de euro, ci mai degraba de la 5-10 milioane in sus, dar cautam proiecte care sunt deja ori intr-un stadiu de maturitate, ori care pot fi realizate pana atunci. Noi lucram zi si noapte sa depunem proiecte. Cu siguranta vom propune maternitatea noua a Spitalului Municipal spre finantare la PNRR, avem si cateva proiecte de mobilitate urbana pe care vrem sa le propunem: linii noi de tramvai sau reabilitarea unor linii, dar si completarea inelelor, este un proiect unde noi speram foarte mult ca vom prinde bani de la PNRR, inclusiv pasajul Solventul. Acum lucram la justificare de ce credem noi ca aceste proiecte de infrastructura si mobilitate contribuie, de fapt, la niste reforme in mobilitate in Romania.

Dar ne gandim si la anumite proiecte noi, de exemplu, vrem sa propunem un proiect mare de regenerare urbana pentru toata zona Iosefin, dar lucram si la un proiect mare pentru o zona verde si de agrement si de festivaluri in zona Aradului, in sudul aerodromului Cioca, in sudul acestui teren mare, de 100 de hectare, vrem sa construim acel spital nou, iar in sud, sa avem aceasta zona de agrement, pe care sa o legam si de o impadurire si de centura verde si suntem foarte entuziasti despre aceste idei si despre aceste proiecte si inca o data noi punem pe hartie idei si planuri care se pot realiza destul de repede, dar care si absorb sume mari de bani”, a spus edilul Dominic Fritz, care confunda inca zona Aradului cu Torontalului, acesta referindu-se, in fapt, la spatiul de la aeroportul Utilitar, atunci cand vorbea despre zona de agrement ori noul spital.

Printre planurile primarului se numara si transformarea Timisoarei intr-un net city.

„Un alt proiect pe care o sa-l depunem pe PNRR si la care o sa lucram acuma este unul de net city si smart city, sa avem o retea subterana pentru tot orasul unde putem baga si fibra optica, si o retea pentru incarcare electrica a masinilor, smart lightening, adica iluminat inteligent, cu senzori. Asta va fi un proiect consistent, mai ales Val Muresan (consilierul personal, n.r.) lucreaza cu un grup de experti la acest proiect si va fi de o valoare de cateva zeci de milioane de euro si speram foarte mult ca vom primi bani de la PNRR. Suntem optimisti, pentru ca tocmai aceste proiecte sunt cautate, proiecte verzi, de digitalizare. Comisia nu vrea sa finanteze doar infrastrastructura si este important sa aiba aceste aspecte. Noi suntem destul de optimisti ca putem sa avem succes cu unele dintre aceste proiecte”, a adaugat Fritz.

Ramane asadar de vazut daca Timisoarei i se vor aloca bani consistenti din acest program, asa cum nadajduieste primarul Dominic Fritz, program la care se inscrie toata tara.

Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 16,7 miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Sunt insa de indeplinit mai multe conditii pentru ca tara noastra sa primeasca toti acesti bani, printre care 70% din proiecte sa fie contractate pana la finalul anului 2022, termenul limita pentru accesarea diferentei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. In plus, sumele integrale trebuie cheltuite pana la finele lui 2026.

Statele membre UE pot transmite oficial catre Comisia Europeana Planul lor National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pana la 30 aprilie 2021, in vederea emiterii de catre Comisie a deciziei de aprobare a Planului national.
Pana la aceasta data finala, statele sunt invitate sa transmita Comisiei proiecte intermediare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Apropo de pasajul Solventul, acesta fara un pod Solventul nu prea ajuta la mare lucru.
    Nu inteleg de ce nu merg in paralel aceste doua investitii mari?…

    Fostul primar astepta ca un eventual investitor al platformei Solventu sa faca proiectul podului si sa-l doneze primariei dand exemplul podului ISHO despre care nu se aude mare lucru dar care ar fi costat (proiectul!) circa 150 mii euro din banii lui Sandor.

    Ma gandesc ca proiectul podului Solventu poate costa 250-300 mii euro avand in vedere ca va fi mai lat si va sustine si liniile de tramavai.
    Pai aceasta suma este atat de mare pentru Primaria Timisoara incat sa astepte o pomana cine stie cati ani de zile cand nici macar nu se aude ca cineva are de gand sa construiasca blocuri pe platforma Solventu?

    Herr Fritz, ia adunati consilierii si da le tema de lucru sa mearga in paralel cu aceste doua investitii care fac parte din inelul 4 al orasului!

    • Dacă tot ști să scri, ia pune totul pe o cerere și depune-o la registratura primăriei, în mod civilizat, ca orice cetățean respectabil. Herr se spune în Germania, în Timișoara se folosește apelativul domnule (conform uzanțelor și celor 7 ani de acasă)

      • Lasa ca citeste Fritz aici mai degraba decat cererile de la registratura. El ii cu netu nu cu hartia, pe hartie nu-i place nici sa semneze autorizatiile de constructie darmai altele.

      • Herr Janos,. Nu fa pe „civilizatul ” pe aici si nu fa pe interesantul cu hârtii la Primăria Timisoara! Ci șapte ani de acasă vrei poate sa spui ca in 7 ani o sa-l doara si pe primar sa ne răspunda. Las-o moartă! Avem Primar nascut in Germania cu sange de dambovitean. Difrenta fata de Robu este ca el raspunde politicos. Te duce cu vorba mai dihai ca Iliescu. O alta diferență este ca nu-si asuma resposabilitatea pentru nimic, nu spune ca in x luni o sa fac asta, pentru ca habar nu are ce trebuie facut si nici macar nu are curajul sa-si asume ceva, un proiect, ceva pentru care sa garanteze. Sa-l injuram sau sa-l laudam. Daca spui ca e pielea „p__lii” gresesti pentru aia o vezi de fiecare data cand mergi sa te pisi, exista! Asta nu exista ca si „Primar”!

    • La ISHO vreau s avad si eu verdeata si parculetul din interiorul betoanelor si pasajul sau podul peste Bega , sunt tare curios ce manevre au facut astia pe acolo in legatura cu primaria 🙁

  2. Ar fi minunat să se obțină cât mai multi bani și eu cred că Fritz vrea să-i obțină !!
    Ce este regretabil este faptul că nu s-a vorbit nimic despre construirea unui crematoriu de gunoaie, care ar putea la fel ca în orașele din vest să producă plus valoare in urma colectării gunoaielor și producerea de agent termic, apă caldă menajeră și curent electric !!

  3. majoritatea dintre dv nu s-au lamurit si inca mai spera. In opinia mea dl Fritz a fost informat despre nemultumirea alegatorilor, datorata stoparii proiectelor. Iar el acum va spune ce doriti sa auziti. Domnilor banii de la UE vin cu dedicatie pt anumite proiecte decise de Bruxelles ( de ex autostrada Pitesti -Sibiu, cale ferata Constanta -Ungaria). Nu spun ca nu va termina santierele incepute, dar slabe sanse pt investitii majore. Incompetenta curge pe strazile orasului mizerie, saci de deseuri langa cosurule de gunoi. Acest domn nu a reusit sa repare gardul la cimitirul din aradului, a fost acum cateva saptamani un accident auto si a fost distrusa o bucata de gard, trec zilnic pe acolo, ii tot o plasa de sarma pusa si dv va uitati in gura dumnealui. Va inteleg foamea de progres si de civilizatie este mare, insa, orasul asta parca nici nu are noroc. Am facut revolutia, ea a fost confiscata, am avut primar de la PNT cand Guvernul era PSD , cand am crezut ca s-au aliniat planetele cu Robu, a fost un om autosuficient, acum cu Fritz am fi avut la nivel national o sansa, dar el ii mult prea slab si dependent de USR, nu iese din vorba partidului. Sa fim sanatosi!

  4. Neamtu’, lasa vrajeala si fa ceva. 5 luni de la alegeri si nici o miscare

  5. singuru ce se va face e smart siti. face parte din planul global nwo de control al oilor

  6. Nu era mai bine sa refaca total zona Traian, ca e cea mai urata zona semicentrala?
    Iosefin arata mai ok decat Traian si ar putea sa mai astepte putin, daca nu se pot face amandoua deodata. Diferenta e ca intr-o zona locuieste primarul iar cealalta e locuita de tigani.
    Pe Robu il acuza lumea de discriminare si favoritism. Fritz tine neaparat sa fie acuzat de acelasi lucru. Cum motiveaza prioritatile? Realitatea e ca zona Traian e o pata pe fata orasului.

    Nimic concret, vorbe in vant.
    Asta e marele anunt, astea sunt marile proiecte despre care vorbea primarul cu doua saptamani in urma?

    • Greșit Pifke-le și consilierul adus cu multe sacrificii tocmai din Ucraina de la Cernăuți locuiesc in Iosefin !!
      Când va ajunge unul din Fabrik primar mai vorbim !

  7. Aceste programe PNRR sunt incerte, depind de clientela politica si Fritz ne arunca praf in ochi cu ele. Temporizeaza realizarea proiectelor importante pentru oras pentru ca nu stie cum sa le faca si apoi cand nu vine finantarea o sa arunce vina pe guvern (oricare va fi el pe atunci).

  8. Conform datelor finanțelor Timișoara a atras 156 milioane euro finanțări nerambursabile mare parte pe tramvaie și mobilitate, iar tu Fritze te-ai angajat să creezi în primărie o structură care va atrage ,,cel puțin de 3 ori” suma asta deci trebuie să ne așteptăm la proiecte noi, nu cele făcute de Robu, în cuantum de cel puțin 468 milioane euro.

  9. De la a vrea la a înfăptui e cale lungă

  10. Orasul devine tot mai murdar, de parcari noi nu se mai vorbeste, de mirosul de la Continental la fel nu se mai spune nimic, de pistele de biciclete tot nimic (doNimic). Totul e la stadiul de „O sa facem”, „Avem un plan”, „Nu sunt bani”, etc. Jale mare cu neamtu’ asta. Multi timisoreni s-au dus dupa fenta…

  11. Bai papagalule Fritzi,te-am votat ca sa scap de Microbu.Esti varza,sper sa-ti rupi gatul in gropile pe care nu le astupi.

  12. Tu ești total pe lângă cărare fraiere cu clopoței !! Dacă aveai ceva in tărtăcuță, sau măcar un consilier care ar fi avut ceva comun cu infrastructura rutieră al Timișoarei, profitai de acestă ocazia și atrageai bani pentru construirea unui pasaj supraetajat in piața Domasneanu. Altfel in câțiva ani zona va fi cea mai poluată zonă din oraș.