TIMISOARA. Primaria Timisoara intentioneaza sa ia un nou credit, de nu mai putin de 214 milioane de lei. Aproape jumatate din suma va merge la refinantarea creditelor actuale ale municipalitatii, in vreme ce cu cealalta jumatate se va face Pasajul Solventul, una dintre cele mai asteptate lucrari la Timisoara.
Despre felul in care vrea Primaria sa se indatoreze sunt asteptati sa-si dea cu parerea timisorenii, la o dezbatere publica organizata saptamana viitoare.
In proiectul privind contractarea noului credit sunt prevazuti pentru investitii la Pasajul Inferior Solventul, care sa asigure o noua legatura intre sudul si nordul orasului, pe sub cele 9 linii de cale ferata, 100 de milioane de lei, adica aproximativ 21 de milioane de euro.
Indatorarea Primariei Timisoara s-ar face pe termen mai lung, de peste 10 ani.
Pana nu demult, primarul Nicolae Robu isi punea nadejdea in banii europeni pentru a construi acest pasaj.
„Comporta costuri mai mari, de aceea nu am inceput cu Pasajul Solventul, pentru ca vrem sa obtinem fonduri europene pentru acest proiect„, spunea primarul Nicolae Robu in 2016. Ramane de vazut daca va reusi macar partial sa recupereze investitia din fonduri europene, dupa ce proiectul se va finaliza. Santierul e programat sa se deschida in 2019.
Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai. Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg din Timisoara.
Timisorenii isi pot spune parerea marti, 11 decembrie, de la orele 13.00, la sediul primariei.
Proiectul privind creditul poate fi consultat AICI.
Pareri
atat timp cat unii(corporatii/banci private) au voie sa creeze bani doar din pix, nu sunt de acord cu nici un fel de imprumut. stiti ca, o banca comerciala, poate sa dea bani imprumut chiar daca nu are acei bani in cont? pur si simplu in momentu in care tu iei un credit de 100k euro, apar din neant 100k euro in plus. 90% din banii aflati in circulatie, asa sunt creati. doar nu credeti ca suma depusa in banci e egala cu sumele date drept credit de banci. asta e motivu pentru care toti au datorii: state, oameni, primarii…
Măi GHEO ce legătură are….. știi tu ce cu prefectura și pasajul Solventul cu banii lichizi sau corporații ??
Tot vestul europei arată așa cum este astazi pentru că sunt putrezi de datori .
Dacă vrei să trăiești civilizat s-au să ai o locuință fie ea și modestă trebuie să te imprumuți la o bancă. Așa au procedat toate orașele în care noi am vrea să trăim.
Nu este greu să afli ce datorii are de exemplu Karlsruhe oraş cu care Timișoara este infrățiă si estw brăzdată de autobenzi in lung si in lat.
Au ba.
Nu numai orasul, ci si cetateni carre isi anvelopeaza apartamentele. OG 69/2010 Art 13. La inscrierea in program ni-sa spus ca 30% din costul lucrarilor pune Primaria si 50% fonduri UE, deci aproape GRATIS, numai ca ce sa vezi nimic nu e gratis.