Pasarela care va duce calatorii de la tren la parcare, intr-o noua etapa a lucrarilor la Gara de Nord din Timisoara. Face parte din modernizarea magistralei CFR cu bani europeni. FOTO

TIMIȘOARA. Lucrările se intensifica în zona Gării de Nord pe tronsonul de Timișoara al magistralei de cale ferată Caransebeș – Lugoj – Arad care se modernizează cu bani europeni.

CITESTE SI: Ar putea fi terminata mai repede noua descarcare de pe Autostrada Vestului spre Timisoara. Ministrul Transporturilor: Progresul e la peste 50%. VIDEO

După ce, în decembrie, a pornit forarea celor 24 de piloni care vor susține noile construcții, și anume clădirea de călători auxiliară, pasarela centrală, precum și parcarea supraterană pe 3 nivele din vecinătatea noii incinte destinată călătorilor, acum s-a trecut la intervențiile pentru montarea primilor stâlpi de sprijin.

În cadrul lucrărilor de modernizare de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj, în stația Timișoara Nord se desfășoară lucrări de legare a armăturilor precum și de turnare a betonului la primii 3 stâlpi de susținere a pasarelei centrale ce va uni actuala clădire de călători cu noua clădire situată în vecinătatea pasarelei.

Totodată au loc și lucrări de montarea palplanșelor la viitoarea parcare supraterană pe 3 etaje ce va fi construită tot în vecinătatea pasarelei centrale„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

Gara de Nord din Timișoara va deveni poate cea mai frumoasă din vestul României. Această va fi formată din 4 corpuri de clădire modernizate, peroanele vor fi complet schimbate, vom avea scări rulante, lifturi, bandă transportoare pentru bagaje și călători și o super pasarela care va asigura accesul de la tren direct către o parcare supraetajată plănuită în zona stadionului CFR, pe stradă Nera. Pasarela va fi prevăzută cu ascensor și covor rulant, iar de-a lungul ei vor fi montate automate de bilete.

Aceste lucrări fac parte din proiectul de modernizare feroviară de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronat.
Datorită faptului că linia ferată străbate diametral orașul, era necesar să se dezvolte un proiect care să faciliteze accesul publicului călător din nordul orașului la transportul feroviar, printr-un portal nou.

Astfel, s-a proiectat construirea clădirii de călători 2, care va funcţiona complementar cu clădirea de călători existența și va fi amenajată pe două niveluri (parter+etaj). Ea va deservi publicul călător din partea de Nord-Vest a orașului și va face legătură cu actuală clădire de călători printr-o pasarela centrală având următoarea structura:
✔️Corpul 1 (acces pasarela) – va fi situat în holul central al clădirii de călători existente, iar accesul la acesta, se va face prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante și unui lift;
✔️Corpul 2 (distribuţie peroane) – va fi situat deasupra celor 4 peroane intermediare dintre liniile 1-8, accesul la fiecare peron realizându-se prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante și lifturilor;
✔️Corpul 3 (zona de tranzit, așteptare și mic comerţ) – va fi situat deasupra liniilor 1T – 6T și va face legătură cu clădirea de călători 2;
✔️Corpul 4 (distribuţie spre stradă Nera) – va traversa clădirea de călători 2 fiind reprezentat de o pasarela închisă, cu acces din clădirea de călători 2, cu rol de distribuţie a publicului către stradă Nera și către parcarea supraterană„, explicau nu demult reprezentanții CFR Infrastructură Timișoara.

De la 1,3% realizare în luna ianuarie a acestui an, obiectivul de infrastructură dintre Timișoara Est și Ronat Triaj a trecut acum de 15 la sută.

Segmentul care traversează Timișoara are 13,86 km, 5 stații de cale ferată, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare, 5 pasaje inferioare.

Termenul estimat de finalizare a segmentului de cale ferată care traversează Timișoara este 2026. Lucrează Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.

În ceea ce privește celelalte 3 loturi din magistrala CFR, pe tronsonul Caransebeș – Lugoj s-a trecut la organizarea de șantier, iar primele intervenții vor începe cu reparații la liniile din triajul gării Caransebeș.
Lotul 2 Lugoj – Timișoara continuă să fie cel mai avansat, trecând de 25% realizare, iar pe lotul 4, Timișoara – Arad, se execută lucrări la terasamentele CF, pasaje și poduri (lucrările sunt avansate la podul de peste râul Mureș).

Va reamintim, întreaga magistrală Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, cu aproape 9 miliarde de lei, și a fost împărțită în 4 loturi. Fondurile europene trebuie cheltuite până la finele anului 2026.
La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120 km/h.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Și uite așa se adeverește zicala : să-ți faci casă-n București și wc-ul la Ploiești!
    Numai o nulitate care nu are nimic, dar absolut nimic cu realitatea ar fi făcut așa ceva !
    Dublarea liniei de tren prin buricul târgului după care inevitabil va veni un tunel fonoabsorbant și parcarea la 200 de metri de gară !

    • Nu e vina nimanui ca tu esti gras ca porcu si ti-e greu sa mergi 200m… nici 2min.. Poate fac cateva locuri de parcare pentru handicapati mai aproape.

      • E vorba de 200m cum bagajele în spate. Nu degeaba evită toți care pot să călătorească cu trenul.

    • de ce nu mergi sa te tratezi?

    • Candva, mai demult, cineva au avut o idee /bazat pe un studiu preliminar/ de mutare a Garii de Nord in afarsa orasului, ca si gara de capat + o gara de tranzit marfar. Ideea nu a fost finalizata, urmand a fi reluata – si finalizata – „dupa anii 1990”.
      Apoi, din varia motive a murit.
      Rezultatul realizarii ar fi avut consecinte „actuale” benefice.

      • PSD-PNL-USR fură Timișul de ani de zile, iar acum sunt în Campanie Electorală pe Bani Publici pentru oițele senile! Deșteptați-vă, timișoreni! Mafia PSD-PNL-USR nu lucrează pentru dumneavoastră!

    • Vrea să arate că el măcar face ceva, util sau nu dar face. Probabil vrea să redevină premier, că parte din sistem face.

      • Cred ca ar trebui făcută o pasarela sau un subteran la ieșire din gara peste str. Gării.

  2. Înafara de critica, care este simplu de exprimat, ai și o soluție ca parcarea sa fie in gara? Când ai fost ultima dată în zona Gari de Nord din Timișoara? Care ar fi locația perfecta in viziunea ta?

    Mersul frumos face piciorul sanatos.

    • Și rupe spatele dacă ai bagaje. Dt-te și spune a asta oamenilor în vârstă. Sau ei nu se pun, USR-istule?

  3. Gara de nord trebuia mutata în afara orașului și linia de tren care taie efectiv orașul în două ,trebuia desființată , dar na ,hai să nenorocim traficul de tot în Timișoara

  4. Pe vremea d-lui Ciuhandu a aparut la nivel de intentie ridicarea caii ferate pe o estacada si realizarea unei centuri feroviare in nord-est pentru trenurile de marfa. Estacada ar fi rezolvat traversarile caii ferate in toate punctele. In plus ar fi aparut 2 „gari” noi (punct oprire) la iulius mall si piata 700, astfel incat sa fie fezabila si folosirea estacadei pentru transportul in comun (printr-un tren urban). Gara de Est ar fi avut accesul catre trenuri la etaj iar restul terenului ocupat acum de liniile CF ar fi fost redat orasului.

    Si a venit d-l Robu. Estacada a fost considerat un proiect insuficient de ambitios, solutia d-lui profesor era un tunel din zona Padurii Verzi pana la Gara de Nord. Cca. 8 km. Chiar si in Planul Urbanistic General, aprobat cu mare pompa de d-l Fritz, calea ferata apare sub forma de tunel. Din pacate n-a fost facut un demers concret nici pentru tunel nici pentru estacada.

    In lumea CFR se stia ca la un moment dat calea ferata Caransebes-Timisoara-Arad va intra in modernizare prin dublare si sporire a vitezei maxime la 160 km/h. Timisoara s-a facut ca nu stie si nu a intreprins nimic pentru o solutie favorabila orasului. Nici d-l Robu, nici administratia lui, nici mass-media, nici opinia publica, nimeni. Cand a sosit demararea proiectarii, orasul a fost prins cu pantalonii jos, la mana CFR. Iar CFR avea doar interesul punctual de dublare si sporire a vitezei de deplasare a trenurilor, nu si bunastarea orasului. Asa ca s-a ales solutia cea mai ieftina posibila, dublarea pe mal de pamant. (Exista si zvonul ca cei din CFR s-au opus total desfiintarii liniilor de la Gara de Est ca acolo isi gareaza smecherii vagoanele pe bani putini).

    Solutia era estacada. Daca Clujul primeste bani de metrou puteam si noi sa primim bani pt. estacada. Dar noi nici nu i-am cerut.

    Am un dinte si impotriva d-lui Fritz. M-as mira ca in 2020 cand si-a inceput mandatul sa nu fi stiut nimeni din administratia lui de situatia liniei CF. Si nu s-a complicat. A fost mai comod sa lase sa mearga lucrurile de la sine. Ca in mintea lui era doar vina lui Robu si csf ncsf. Desi Ministerul Transporturilor a fost condus de parlamentari de Timis in ultimii ani. Unul dintre ei (chiar daca a avut un mandat scurt) fiind colegul lui de partid, parlamentar de Timis, d-l Drula.

    • @Pacat: Cred ca ati scris cel mai civilizat comentariu pe cate l-am citit pe aici de luni bune. Va multumesc!

    • Maestrul Fritz nu știe din astea, el se ocupă de festivaluri pentru minorități, regenerări urbane pentru USR-iști, blocarea traficului, adică ideologia woke eco-marxistă.

  5. Cate capete, atatea idei. Unele bune, ce-i drept. E bine sa ne ancoram totusi in realitate.
    1) Linia de tren e in ograda Ministerului Transporturilor, si tot ce se face se aproba si de Ministerul Apararii, e obiectiv strategic. Primaria ma da (sau nu) niste aprobari, mai face un plan, poate un pod sau un pasaj, si atat. Ideea ca trenul sa ajunga la aeroport a venit de la Ciuhandu, din 2009 avea un plan. Chiar daca s-ar face un parteneriat Primarie + Ministerul Transporturilor, nu au fost niciodata bani. Sa ne amintim: la Ciuhandu renovarea liniilor de tramvai a durat ani de zile, in Iosefin n-a mers tramvaiul aproape 4 ani, apoi prin Centru vreo 2 ani, n-au fost bani. Robu n-a avut bani sa plateasca vatmanii, sa puna becuri pe strada, sa adune gunoiul, sau, Doamne pazeste, sa renoveze reteaua termica. Administratiei Fritz i se reproseaza ca exita nenumarate lucruri necesare in oras pe care nu le face, nu sunt bani, dar marirea taxelor anuale cu zeci sau sute de lei este hulita aprig. Nu avem bani de renovat ceasul floral, sau renovat Primaria Veche. Probabil un aport substantial l-ar avea abolirea paradelor gay, vreo 20.000 lei pe an, Timisoara ar inflori cu banii astia.
    2) E interesant ca acelasi comentator care vrea sa mute gara in afara orasului, departe de mijloacele de transport in comun, ca sa facem 30…60 minute pana la gara, se plange ca parcarea va fi la 200m de gara, ca trebuie sa „caram bagajele in spate”. In toate garile mai mari cari bagajele oleaca, incepand cu Bucuresti Nord. Ca sa nu mai vorbim de aeropoartele mari. Apoi, nu toata lumea isi muta gospodaria cand pleaca cu trenul, majoritatea au bagaje rezonabile. Alternativa la „carat in spate” sunt carucioarele de bagaje, ale garii/aeroportului, sau iti poti cumpara o valiza cu roti (da, ele exista!!!) fie mica, fie mare.
    3) Nu prea pricep de ce o linie dubla de tren ar da peste cap traficul prin oras mai mult decat cea simpla de acum. Pasajele existente vor face probabil cu 5m mai multa umbra si cam atat. In afara de regandirea trecerii de la Baader, ar fi interesant de stiut unde anume ar mai trebui facuta o trecere supra/subterana ca sa fluidizam circulatia. M-am nascut in Timisoara, si nu vad mai mult de 2 asemenea locatii care ar fi (poate) necesare.
    O zi si saptamana buna tuturor care le pasa de Timisoara! Astept insultele, incepand cu „useristule”, si mergand pana la Soros si vaccin.