Pastele catolic si cel ortodox: stiti de ce avem date diferite? Vezi in ce zile cade Pastele in urmatorii ani

Anul acesta, diferenta intre cele doua sarbatori este de cinci saptamani. Cu toate ca ambele Biserici crestine sarbatoresc Nasterea Domnului in aceeasi zi, Invierea Domnului are date diferite. Care este explicatia?

Prima diferenta este calendarul: cele doua Biserici folosesc calendare diferite. Din secolul a XVI-lea, catolicii folosesc calendarul gregorian, in timp ce Biserica Ortodoxa – calendarul iulian. De asemenea, data praznuirii Pastelui este variabila si in functie de prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara. In calcul mai intra un element important, sarbatoarea ebraica Pesah, ce aminteste trecerea prin Marea Rosie si eliberarea de robia egipteana. Biserica Ortodoxa pastreaza recomandarea ca Invierea Domnului sa nu coincida cu Pesah-ul, ci sa fie consecutiv acestuia. O alta diferenta este cea de calcul, catolicii stabilesc prima luna plina de dupa echinoctiu folosind o serie de calcule si tabele ecleziastice, pe cand ortodocsii iau ca reper luna plina astronomica. Au existat mai multe tentative de a sincroniza data Sfintelor Pasti, insa momentan fara prea mult succes.

Data Pastelui pentru urmatorii 10 ani:

Anul

Data Pastelui catolic

Data Pastelui ortodox

2013

31 martie

5 mai

2014

20 aprilie

20 aprilie

2015

5 aprilie

12 aprilie

2016

27 martie

1 mai

2017

16 aprilie

16 aprilie

2018

1 aprilie

8 aprilie

2019

21 aprilie

28 aprilie

2020

12 aprilie

19 aprilie

2021

4 aprilie

2 mai

2022

17 aprilie

24 aprilie

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. prima luna plina astronomica de dupa echinoxul de primavara a fost pe 27 martie. pesach-ul 2013 este 25 martie – 2 aprilie. ok, asteptam urmatoarea luna plina astronomica care este joi 25 aprilie. prima duminica nu este 28 aprilie? 5 mai este la 3 zile dupa primul patrar… inca putin si e luna noua…

  2. Pastele catolic este praznuit exact dupa randuaiala stabilita (‘prima duminica cu luna plina ce urmeaza echinoctiului de primavara’). Ortodoxia se incapataneaza sa pastreze calendarul iulian neindreptat, doar pentru a nu fi in consens cu catolicii si pentru a nu-i supra pe rusi, bulgari, sarbi si athoniti – cei care au refuzat calendarul gregorian dar care totusi este cel mai bun si actual. NU stiu cand vom incepe sa ne revenim noi ortodocsii cu aceste ambitii!!!

    • cristi ai dreptate: cu ceva timp in urma, prin anii ’90, la o emisiune pe tvr 2, numita ,,credo” si realizata de d-l titi dinca, a fost invitat rectorul facultatii de teologie ortodoxa din bucuresti (preot profesor dr.- imi scapa numele din pacate!!) si acesta a spus clar, ca data corect calculata a pastelui, este cea a vesticilor, dar nu putem serba impreuna, datorita opozitiei bisericii ortodoxe ruse!!!!!!!! partea proasta este impartirea asta a ortodocsilor in fel de fel de biserici cu conduceri diferite, cu calendare diferite, cu autonomii, autocefalii, stil vechi, stil nou, biserici orientale, rasaritene, calcedoniene, necalcedoniene, asiro, etc. ma chinui sa intleg impartirea lor, citesc despre sinoade si tot nu pricep!!!sa luam romania: biserica ortodoxa romana, biserica ortodoxa romana pe stil vechi, biserica ortodoxa a rusilor lipoveni…fiecare cu treaba ei…!!