Patrimoniu viu, resursa pentru dezvoltarea turismului. Rute turistice tematice in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener al Proiectului “Patrimoniu viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului” organizeaza in data de 14 noiembrie 2014, orele 1030 – 1330, in Sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din P-ta Victoriei nr.3, un Focus Grup privind elaborarea rutelor turistice tematice in areale din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia.

Elaborarea rutelor tematice va permite crearea unor harti turistice zonale si regionale care sa ofere informatii despre patromoniul natural si cultural din 20 de comunitati din 7 areale de dezvoltare locala: Herneacova, Faget, Caransebes, Herculane, Dubova din Romania si Kikinda, Uzdin, din Serbia.

Informatiile si produsele turistice create vor contribui la dezvoltarea socio-economica a comunitatilor transfrontaliere si la cresterea atractivitatii zonelor turistice din ariile studiate.

La Focus grup au fost invitati sa participe operatori din turism care doresc sa initieze pachete de servicii turistice, pentru a-si exprima punctul de vedere privind elaborarea traseelor tematice, tinand cont de cerintele, nevoile si experienta acestora.

In cadrul evenimentului, vor fi prezentate rezultatele cercetarii efectuata in ariile investigate cat si rutele turistice si continutul hartilor regionale propuse de experti. Sesiunea de dezbateri va fi dedicata identificarii nevoilor concrete ale mediului de afaceri, in baza celor prezentate. Moderator al evenimentului este dna Florica CHIRIta, Director General CCIAT si expert in turism.
Evenimentul de la Timisoara va fi urmat de un workshop care va avea loc la Kikinda, in perioada 24 – 28 noiembrie 2014 si unde expertii vor purta discutii privind elaborarea hartilor regionale care sa contina obiective turistice, sarbatori laice si religioase, trasee culinare, obiceiuri si traditii, mestesuguri etc.

De asemenea, CCIA Timis pregateste “Patrimoniu Viu” – Targ de mestesuguri si gastronomie si Expozitie de fotografii, manifestare care va avea loc in perioada 4 – 6 decembrie 2014, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT si la care sunt asteptati peste 30 de mestesugari si artizani din comunitatile locale din regiunea tranfrontaliera.

Reamintim ca Proiectul “Patrimoniu viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului” este finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera IPA Romania – Republica Serbia si este derulat de Universitatea de Vest Timisoara in parteneriat cu CCIA Timis, Institutul Intercultural Timisoara si Primaria orasului Kikinda din Serbia.

Proiectul vizeaza valorizarea patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru turism in zona transfrontaliera, transformarea acestuia in produse turistice cat  si constientizarea oamenilor din comunitatile investigate privind importanta conservarii si promovarii patrimoniului viu prin turism.

Pentru atingerea obiectivelor, partenerii de proiect deruleaza activitati specifice: sesiuni de instruire, consultanta privind finantarea unor proiecte de dezvoltare rurala si turism (muzee, case memoriale), campanii de prezentare si promovare a rezultatelor cercetarii (conferinte, expozitii de fotografie, panouri de prezentare a zonei), activitati de realizare a unor produse turistice  (harti regionale,  rute turistice tematice, calendar cu evenimente si sarbatori locale, carte de bucate, carte de legende locale, CD-uri cu muzica si dansuri traditionale), organizare de  expozitii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.