Patru senatori propun examinarea pshiatrica a candidatilor la primarie, presedintie si Parlament. Cum comentezi initiativa?

Two man at desk, close up on hands

Patru senatori independenti (Campanu Liviu, Chivu Sorin Serioja, Magureanu Cezar Mircea, Nedelcu Vasile) au initiat o propunere legislativa privind examinarea psihologica si psihiatrica obligatorie a candidatilor pentru functii de demnitate publica si in administratia locala sau a inaltilor functionari publici si a ministrilor. Guvernul sustine insa ca procedura incalca Constitutia si confidentialitatea datelor.

In conditiile in care apar initiative legislative care de care mai nastrusnice, unele din partea parlamentarilor, dar cele mai multe din partea Executivului, in aceasta perioada de volatilitate politica, dar si economica, care creeaza situatii stresante cu mare predispozitie la decompensari psihice, credem ca aceasta initiativa legislativa poate fi sustinuta si votata in Parlament„, arata initiatorii proiectului de lege, care afirma ca de vreme ce testarea psihologica este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducator auto, profesor, pilot de aviatie, politist sau electrician, la o astfel de examinare ar trebui supusi si candidatii la functii de primar, consilier local, consilier judetean si parlamentar.

Initiatorii legii propun obligativitatea prezentarii unei adeverinte medicale privind starea de sanatate fizica si mentala in cazul candidatilor la functii de demnitate publica alese sau numite si in situatia persoanelor nominalizate la functii de conducere in administratie, precum si a unui control medical anual in cazul persoanelor care ocupa deja astfel de functii.

Guvernul se opune propunerii

In punctul de vedere negativ transmis Senatului, Executivul sustine insa ca aducerea la cunostinta publica a adeverintei medicale, ca parte a dosarului de candidatura, pentru persoanele care candideaza la alegerile locale, generale sau prezidentiale ar constitui o incalcare a caracterului confidential al informatiilor privind sanatatea persoanei, „aducandu-se astfel atingere dreptului constitutional la viata intima, familiala si privata”.

In cazul functiilor de presedinte al tarii, deputat si senator, Executivul nu este de acord cu dispozitiile proiectului potrivit carora neefectuarea controlului anual determina pierderea functiei dobandite prin alegeri sau prin numire:  „Apreciem ca, cel putin in cazul functiilor de deputat, senator si presedinte al Romaniei, acestea sunt de natura sa aduca atingere dispozitiilor constitutionale care reglementeaza incetarea mandatului acestora. Cat priveste functiile numite, apreciem ca sanctiunea prevazuta este excesiva„.

Guvernul afirma ca textul propus de intiatori nu prezinta clar categoriile de personal din sectorul public-personal, care ocupa functii de demnitate alese sau numite la nivel central sau local, carora ar trebui sa li se efectueze astfel de examinari. Acelasi argument privind delimitarea cu exactitate a categoriilor de personal este invocat si de Consiliul Legislativ, care, spre deosebire insa de Guvern, a avizat favorabil propunerea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete