Patru tomberoane diferite pentru sortarea cat mai corecta a deseurilor. Modelul ‘Plateste pentru cat arunci’ implementat de RETIM la Timisoara

TIMISOARA. Timisorenii vor avea in viitor patru tomberoane de culori diferite, iar in fiecare dintre acestea urmeaza sa fie aruncat un anumit tip de deseu. In functie de cantitatea din fiecare, timisorenii vor achita si factura RETIM.

In prezent, in pubela neagra sunt aruncate deseurile reziduale, in timp ce in cea galbena sunt puse cele din hartie, carton, plasticul si metalul. In viitor vom mai avea alte doua recipiente, unul maro si celalalt albastru. Odata cu introducerea acestor doua noi tomberoane, colectarea deseurilor se va face mai exact si cu mai mare precizie.

In pubela neagra vor fi depuse scutece, tampoane, cenusa din sobe, oase, excrementele animalelor de casaresturile de vegetale tratate cu pesticide, lemnul tratat sau vopsit, continutul sacului de aspirator, mucuri de tigara, haine sau materiale textile maruntite sau vesela sparta din portelan sau sticla.

In pubela maro vor fi aruncate resturi alimentare(produse lactate, oua intregi, resturi de carne si peste gatite), resturi de paine, cereale, zat de cafea, resturi de ceai, par, blana, coji de oua sau nuca, rumegus, fan,paie, plante de casa, cenusa din soba(cand se arde doar lemn).

De asemenea, in noul sistem, in pubela galbena vom depune doar deseuri reciclabile din plastic sau metal. Acestea vor fi clatite, pliate sau strivite.

Hartia si cartonul urmeaza sa fie depuse in noul recipient de culoare albastra.

Clopotele verzi vor fi in continuare dedicate sticlei, iar in pubela neagra vor fi puse doar deseuri reziduale.

RETIM pregateste pachete de recipiente. La asociatiile de locatari vor fi disponibile:
La deseul rezidual – pubela neagra 120/240 litri
La deseul biodegradabil- pubela maro 120/240 l
La deseul reciclabil – plastic metal – pubela galbena actuala – 240 l
La deseul reciclabil-hartie carton – pubela albastra 240 l

La gospodariile individuale, la deseul rezidual vor fi puse la dispozitia timisenilor pubele negre de 25,30,40,60,80 si 120 litri. Pentru deseul biodegradabil vor fi disponibile recipientele maro de aceleasi dimensiuni, 25,30,40,60, 80 si 120 l.

Pentru deseurile reciclabile vor fi disponibili sacii galben si albastru de 120 l.

Sistemul „Plateste pentru cat arunci” presupune inainte de toate o colectare separata corecta, fiecare tip de deseu urmand sa fie pus in pubela sau sacul in care trebuie aruncat. Daca deseurile nu vor mai fi amestecate, iar cele reciclabile vor fi turtite sau pliate, volumul din fiecare tomberon va fi unul mai scazut. Astfel, clientul va plati strict pentru cantitatea care se afla in pubela sau sacul respectiv.

Tarifele vor fi diferite pentru fiecare tip de deseu. In cazul in care deseurile vor fi amestecate in pubele, timisenii vor fi taxati de 3 ori mai mult decat cel mai mare tarif aplicat.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ideea nu e rea dar animalele , pardon vecinii care arunca dezordonat ar trebuii executati strict la buzunar.Plus boschetarii care rascolesc gunoaiele !

  2. Cum e aia cu marmota? Facea ciocolata?
    La prostia, necivilizatia si, mai ales, nesimtirea majoritatii v-a merge sistemul asta de nu va mai putea.
    In plus cel mai adesea nu exista spatiu pentru atatea pubele. Doar nu o sa le puna in fata geamurilor celor de la parter!
    Simplu nu vrem ca nu putem fura. Cu statii de sortare si plata reciclarii materialelor, asa cum a fost cu fierul, spun ca a fost ca cine dracu mai gaseste fier aruncat? Stiti cum era pe vremea comunistilor? Nu puteai umbla prin iarba ca te intepai in tot felul de fiare. Ia cauta acuma un cui!

  3. Ideea e buna, ca in majoritatea tarilor cu cetateni civilizati. In Romania nu se poate aplica ! Adica iarasi sa fim cativa „fraieri” care respecta si restul isi vor bate joc in continuare. Ce ar fi sa rezolvati prima data problema celor care caruta si rascolesc gunoaiele, sa infintati locatii unde sa putem duce noi fraierii gratuit de ex moloz, mobila, electrocasnice mici sau mari etc si nu vorbesc de 4 tomberoane pe sub poduri, ci adevarate centre de colectare! De ce nu se pot achizitiona pubele pt sticle de fiecare scara de bloc/ casa…. ce e ideea asta sa merg sa caut prin cartier clopotele si in general sa nu pot ajjnge la ele de cat gunoi e in jurul lor?! Tara asta nu va fi civilizata niciodata, e doar o alta cauza ratata!

  4. Remarc apariția „Gunoimetrului” marcă înregistrată a celor de la Retim…oare ce-or să facă daltoniștii la Tomberoane,era mai ok dacă puneau semne distinctive.Se poate educa simțul civic și eficientiza selecția gunoaielor prin taxarea cantităților „deversate” ? sau era mai bine o taxă unică de plată? Vom vedea!
    ….

  5. Daca am stii si cati locuiesc in fiecare bloc poate ca ar merge si figura asta. Dar cand vezi ca se perinda prin bloc figuri necunoscute care uita sa mai si plece…nu e deloc ok sa platesc eu pt. gunoaiele lor. Cine intra, cine iese si cati locuiesc de fapt intr-un bloc, nici dracu nu stie. Retim-ul isi ia banii si ne lasa sa ne descurcam. Daca nu ati vazut scandaluri o sa vedeti de acum incolo

  6. Alta fumigena… Retimul se gandeste doar cum sa incaseze mai multi bani. Nu ii doare pe ei capul sa facem noi economie. La fiecare 3 luni au tot crescut tarifele. Niste mafioti…

  7. Iar citesti comentariile si te crucesti.
    Turma vrea civilizatie „ca afara” dar sa nu miste nici unul nici un deget.
    SA FACA ALTII, nu ei.
    VREM CONDITII CA AFARA striga turma. Dar pe ei ii „**** grija” de vecini ca nu sorteaza corect. Sunati si raportatii sa le dea amenda.
    Pai mai desteptilor, schimbarea trebuie sa vina de la voi nu de la „ceilalti”.
    Daca ceilalti sant prosti trebuie sa o luati si voi pe calea lor?
    Nu puteti sa le aratati care e calea cea buna prin puterea exemplului?
    Tot timpul aruncam placa asta cu „celalalt nu face”. Pe voi nu v-au invatzat parintii sa nu luati asemenea oameni ca exemple pozitive ci dimpotriva… ASA NU?!

    • Hai sa-ti pun o intrebare. Locuiesti la bloc. Sortezi frumos si corect, asa cum trebuie, luna de luna. Luna de luna primesti amenzi de 3 ori mai mari ca nu s-a facut sortarea corect. Primeste asociatia de fapt dar plata se imparte la toti locatarii deci platesti si tu. Ce faci? N-ai de unde sa stii care vecin face cacat, ca n-ai 24 ore pe zi la dispozitie sa-i urmaresti si nici daca ai avea n-ai face-o ca nu esti nebun. Poate nici nu e un vecin din scara, mai vin si de la alte scari sau blocuri si arunca la tine din diverse motive. Camere degeaba pui ca vecinul arunca frumos in pungi, n-ai de unde sa stii ce e in punga. Deci ce faci? Degeaba te umfli in pene si o dai in predici pe internet ca solutii nu ai, esti bun doar de vorba si nici macar nu e vorba buna. Orice dobitoc vede prin mizeria ta fara nici o problema. Ia vezi-ti de treaba ta.

  8. Da ma refer la blocuri..pubelele sunt situate afara in 80% din cazuri la cativa metrii de bloc unde oricine are acces…deci cum pot controla eu ca platitor cine si ce arunca in pubela respectiva sau cum poate demonstra Retim ca cineva din asociatie si nu unul de afara nu respcta legea?

  9. Daca vrem „o tara ca afara”, trebuie sa evoluam cumva, mai hais, mai cea, mai cu heirup-ul, dar ceva trebuie facut. Pana ne vom alinia toti la cerinte, va mai trece multa apa pe Bega, dar trebuie inceput de undeva. Ce nu s-a explicat foarte clar insa este cum, unde si cand se vor cantari cantitatile de reziduuri colectate de Retim de la fiecare proprietar, asociatie de locatari, etc. Langa bloc, la urcarea in gunoiera, la groapa de gunoi? Cum vom sti ca Retim, in goana dupa bani nu va umfla cantitatile de deseuri/gunoi astfel incat sa platim toti mai mult? Exista cantare/echipamente speciale pt asa ceva (cantarire gunoi/pubela plina)? Va participa un reprezentant al asociatie, al proprietarului la cantarire? Se va face cantarirea „din ochi”? Vrem mai multe informatii, ca sa stim ce ne asteapta.. Ura si la gara!

  10. OK, dar eu nu locuiesc la conac, să am atât spațiu pentru 4 tipuri de coșuri de gunoi în apartament. Asta e singura problemă.

  11. Propun sacoșe de diferite culori pentru toate tipurile de deșeuri si un singur tip de container,ca să lucreze Retim-ul la capacitate maximă și să merite prețul care îl platim.De ce să ne batem noi capul să umblăm dupa difeite culori de containere.Cred ca suntem și proști si cu banii luați.Nu mai dați exemple din alte țări.România a fost,este și va fi o excepție de la regulă.

  12. Trebuie sa facem și noi romanii ceva in sensul acesta.
    Poate ar trebui introdusa mai întâi pubela maro cu biodegradabile, altele decât cele murdare sau recuperabile (ex. coji de fructe, legume etc) in pungi biodegradabile. Și apoi celelalte.

  13. Pe cei de la Retim nu-i intereseaza problemele locatarilor, ci doar sa incaseze cat mai multi bani. Acum sunt probleme la asociatiile de locatari, deoarece vin altii si arunca in containere gunoiul, pt.ca la ei sa fie curat. Nu stiu ce sa mai inventeze ca sa invrajbeasca lumea, de parca nu am avea destule probleme cu preturile mari la orice. In plus, un director a declarat ca vor trebui achizitionate 200000 de pubele, din banii pe care-i platim noi. Cat este spaga? Cred ca numai asta conteaza. Nu ar fi mai simplu sa infiinteze o sectie de sortare a deseurilor? S-ar crea locuri de munca si s-ar obtine si profit.

    • Cine vrei să lucreze la sortat gunoi tu sau copii tăi? Știi despre ce vorbești?

  14. Citesc comentarii și nu mă pot opri din râs 🤣🤣🤣🤣
    Ca să ai patru pubele trebuie să ai automat patru mașini diferite de colectare!!
    Trăiesc în Austria din 86 și în urmă cu vreo 25 de ani s-a încercat adunarea gunoiului biodegradabil cu resturile de la bucătărie. Cum mașina specială venea mai rar pentru ridicarea lui începea să fermenteze și făcea tot felul de carabeți, să nu mai vorbim de muște și microbi!! Bineînțeles că s-a renunțat și astăzi în Austria nu sunt mai mult de trei pubele. Una pentru hârtie, una pentru metal și plastic și una pentru restul de gunoi menajer.
    Al cui este ideia nu știu dar un lucru este sigur, va fi în așa fel conceput totul încât nu se va putea implementa !!
    Într-un cuvânt o treabă românească originală la fel ca democrația lui Ilici!🤣🤣

  15. In privința asta Germania mai are gunoi biodegradabil. Se colectează la 2 săptămâni în unele zone. In alte locuri vara săptămânal.

  16. O sa vina domnu gunoier cu gunoiometru si o sa masoare m3 de gunoi dintr-o pubela la ora 4 dimineata pt fiecare tomberon. Dupa ce masina ajunge la descarcat apar in tabel 200 kg de gunoi. Masina are capacitate sa zicem de 100 kg. Dar ce mai conteaza. In urma sortarii se descopera ca exista 1 kg de gunoi neconform. Dat fiind situatia de fata se va amenda toate strazile de pe tabelul gunoierului. Nuti de la contabilitate primeste tabelul, in timp ce isi bea cafeau bate un 0 aiurea si din 200 se fac 2000 de kg. Pai na….asta este acuma o greseala. Se emite factura si se constata ca producem mai mult gunoi decat neasteptam. Trebuie infintata o noua rampa, se face un proiect european se infinteaza o noua rampa. 2 ani mai tarziu se deschide aceasta la standar european, unde aici nu se incinereaza gunoiul ci fac combustie spontana in baza unei noi inovatii. Este folosita tehnologia si in urmatoriu 5 ani se constata ca pute si polueaza. Se modernizeaza aceasta rampa si acum gunoiul care face combustie spontana ii este adaugat un ventilator pentru dispersie… dar toate aceste modificari se vor refecta in factura finala. Concluzia: Nu mai bine ne spuneti frumos ca freti sa ne furati? Cand te duci la curve in functie de tarif stii la ce sa te astepti….de ce va place sa va manjiti cu ciocolata pe la bot ca toata lumea stie de fapt ce facryi!