Pavilionul de ceai al celei mai indragite si misterioase printese, care a trait nu departe de Timisoara, ar putea fi salvat de la pieire

TIMISOARA. Pavilionul de ceai sau ”Casa rotunda”, cum o cunosc localnicii, care a apartinut fostei printese Elisabeta a Greciei, ar putea fi salvat de Ambulanta pentru Monumente.

CITESTE SI: Cea mai mare expozitie Brancusi organizata vreodata in Romania va fi la Timisoara

Se cunoaste deja ca printesa Elisabeta a Greciei, matusa Regelui Mihai I al Romaniei, a trait ani buni la Banloc, la aproximativ 50 de kilometri de Timisoara, intr-un conac inconjurat de un parc superb de 9 hectare. Ei, bine, in acel parc, bine ascuns intre tufisuri si copaci, se afla Pavilionul de ceai sau ”Casa rotunda”, cum e cunoscuta in partea locului.

De o frumusete aparte, cu un farmec aristrocrat, cladirea in care altadata printesa obisnuia sa serveasca ceaiul este acum in paragina.

Ambulanta pentru Monumente – Banat a pus ochii pe ea si a trecut-o pe ”lista cu dorinte” pentru a fi conservata, aceasta dupa ce tinerii salvatori au intervenit si la fosta Biserica catolica din Ofsenita, sat care apartine de Banloc.

CITESTE SI: A rasunat muzica intre ruinele bisericii de la Ofsenita. Sunete divine intre zidurile lacasului sfant puse in siguranta de Ambulanta pentru Monumente. Foto si video

Lista voluntarilor de la Ambulanta pentru Monumente este insa destul de lunga si ramane de vazut cand anume acestia vor putea realiza o serie de lucrari pentru salvarea de la pieire a spectaculosului edificiu incarcat de istorie, insa degradat peste masura.

In anii trecuti, mai ales in ultimul an, activitatea noastra s-a desfasurat in jurul localitatii Banloc, fiind locul in care toate drumurile catre interventii se intersectau: Partos – Ofsenita – Giera.
Astazi va prezentam unul dintre monumentele cu care ne-am intersectat cel mai mult, conacul din Banloc, dar nu castelul impunator, si nici parcul care il inconjura odinioara.
Mergand pe poteca, printre copacii vechiului parc, la un moment dat se intrezareste pavilionul vechiului salon de ceai. Cu o atmosfera aparte, inconjurat de peisajul natural, acest pavilion este unic prin scenografia, planimetria, atmosfera, dar si prin plastica sa arhitecturala”, scriu cei de la Ambulanta pentru Monumente – Banat.

Regina Elisabeta a Greciei, nascuta in 12 octombrie 1894 la Sinaia in familia regala a Romaniei (cu titlurile de principesa a Romaniei si principesa de Hohenzollern-Sigmaringen) a fost fiica cea mai mare a reginei Maria si a regelui Ferdinand, dupa marturiile epocii, „una dintre cele mai ciudate printese din Regatul roman”. Fire sensibila si capricioasa, extrem de cultivata, Principesa Elisabeta a ramas in amintirea contemporanilor sai ca o adevarata enigma.

Lisabeta, cum i se spunea în familie, s-a maritat pe 27 februarie 1921 cu diadohul (principele mostenitor) George al Greciei, devenind peste un an regina. A divortat în 1935, stabilindu-se în Romania pana în ianuarie 1948, cand a fost nevoita sa paraseasca definitiv tara, la fel ca ceilalti membri ai familiei regale. Viata în exil si-a petrecut-o în Franta, la Cannes, unde a închiriat un apartament si unde a murit în 1956, la varsta de 62 de ani.

CITESTE SI: Importanta distinctie europeana obtinuta de Ambulanta pentru Monumente care a salvat de la distrugere peste 30 de cladiri de patrimoniu din Banat

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.