Conducerea PD-L a aprobat sambata, in cadrul Consiliului National de Coordonare (CNC), modificarile statutului, asa cum fusesera ele decise vineri seara de Colegiul Director, fara criteriile de integritate atat de dorite de reformisti.
Greii partidului au i-au atacat in valuri pe intelectualii din PDL pentru propunerile lor de integritate. Blaga, Berceanu, Cezar Preda, Ioan Oltean sau Cristian Boureanu le-au transmis lui Macovei, Preda si Voinescu ca trebuie sa se supuna vointei majoritatii. TRU i-a ironizat pe cei trei. Statutul fara criterii de integritate a fost trecut cu doi trei voturi impotriva. „E ca la pescuit, e nevoie de rabdare”, a spus resemnat Preda.
Umilinta la scena deschisa. Cu presa in sala. De asta au avut parte sambata cei trei reprezentanti ai „grupului intelectualilor” din PDL, Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu, in cadrul sedintei Consiliului National de Coordonare desfasurata la Palatul Parlamentului.
Cel care a iesit la rampa primul a fost europarlamentarul Cristian Preda. Acesta a cerut, dupa bilantul politic al premierului Emil Boc, socoteala pentru respingerea vineri in cadrul Colegiului Director al PDL a prevederilor privind integritatea din statut. „Sacrificile nu trebuie sa ne duca la sinucideri. Ori noi riscam sa intram intr-o curba din care sa nu ne mai putem ridica daca nu vom clarifica relatia noastra cu cei care, nu in mod neintemeiat, ci in mod justificat, sunt acuzati petru coruptie, pentru ca oamenii simpli nu vad integritatea din Statut sau din Codul etic, ci vad coruptii din realitate. „V-as fi recunoscator daca ati putea sa ne explicati sau domnul Marinescu sa ne explice, sintetic, care au fost argumentele care au condus ca BPN-ul acum aproape o luna sa decida ca un membru al partidului care este trimis in judecata pe baza unui rechizitoriu trebuie suspendat, care au fost argumentele care au condus Comisia de statut sa sustina propunerea adoptata de BPN si care au fost argumentele care ieri au rasturnat aceasta decizie”, a punctat Preda.
L-a urmat Monica Macovei: „Propunerile aceastea de integritate sunt pentru beneficiul partidului, nu pentru al meu sau al lui Cristian Preda. Nu inteleg de ce amanam adoptarea acestor criterii si facem la vara un cod de etica, de ce nu-l facem acum sau de ce nu s-a putut elabora pana acum de aceasta comisie de statut si etica. Amanarea mi se pare ca e determinata de o lipsa de responsabilitate”.
Dupa care, in sala, s-a dezlantuit infernul la adresa celor trei. Primul a fost Cristian Boureanu, protagonistul unor replici dure la adresa lui Preda, zilele trecute: „E un raspuns pe care nu trebuie sa i-l dam lui Cristian Preda, ci membrilor nostri si mai ales celor care ne privesc, care ne verifica pe bloguri, in ziare, la tv. Cum s-a ajuns ca o decizie luata de o comisie, votata la un moment de un BPN, sa fie schimbata. (…) Raspunsul scurt este simplu, domnule Preda: dezbatere democratica. Asa niste masuri propuse de trei colegi, masuri poate extraordinare sau extrem de proaste la momentul cand au fost puse pe hartie, s-au definit dupa trei saptamani de dezbatere”.
L-a urmat Ioan Oltean: „Tema reformei risca sa nu treaca riscul partidului. Dupa doi ani de erodare puternica la guvernare, PDL are nevoie de o schimbare. PDL nu face decat daca talibanii, liderii care au adus partidul la guvernare, sustin reforma. Pentru unii schimbarea si reforma PDL inseamna daramarea PDL si reconstruirea lui din temelii. Nu cred ca reforma inseamna sa ataci premierul, ministrii prin presa, reforma nu inseamna sa nu faci nimic. Asta e debandada, dezordine politica. Reforma nu inseamna sa calci partidul in picioare. Cred ca oamenii politici cu experienta politica ca Adriean Videanu, Cezar Preda, Radu Berceanu au disponibilitatea sa colaboreze cu altii cu mai putina experienta precum Cristi Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei sau Teodor Baconschi”.
Unul din cei mai duri a fost fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu: „Sunt o persoana care in general nu reuseste sa taca. Am vechi state de serviciu in a-mi spune parerea foarte direct, chiar si atunci cand e mai putin usor. Prin 1981, cand unii erau procurori comunisti si lucrau cu Securitatea, eu am fost propus sa fiu exclus din PCR ca aveam gura asta mare si am spus directorului niste lucruri care n-au convenit. in 1989, am stat vreo sase zile la Securitate, cu sotie cu tot, tot cu niste procurori comunisti care imi explicau ca nu trebuie sa-l injur chiar atat de deschis pe Ceausescu, mai usurel”Am sa va dau raspunsul la intrebarea pusa, ce s-a intamplat la Colegiul Director. La Colegiul Director s-a intamplat ca n-ati fost acolo. inteleg ca veniti numai la sedinte unde e televiziunea. Acolo nu era. Asa cum Traian Ungureanu a venit, trebuia sa veniti. Puteati sa veniti si sa vi se spuna . Veniti. Toti parlamentarii, europarlamentarii, nu era niciun fel de problema. Daca va luptati asa singuri cu blogurile sau pe bloguri nu cred ca rezolva probleme in interiorul partidului. La astfel de dezbateri sau la dezbateri in Colegiul Director sau in BPN sunt locuri putem sa ne ascultam unii pe altii, sa avem argumente si contra-argumente si sa gasim cea mai buna solutie”. La final, Berceanu a primit aplauzele salii.
Mai puternice ecouri favorabile din sala a primit insa Vasile Blaga, care s-a dezlantuit, ridicand tonul: „O mare parte din opinia publica au venit aici ca sa vada aici un fel de . Macel, sange pe pereti, si va multumesc ca va comportati ca niste oameni seriosi. Dezbatem pana maine daca trebuie, dar odata ce decizia este luata, nu vreau sa citesc pe blog ca . Ea trebuie aplicata. Va propunem un Statut clar, adevarat, al unui partid cu adevarat democratic. Noi n-am mers cu nimeni la tribunal in card, spriinindu-l. Noi n-am facut asta. Altii da, dar nu v-ati legat de altii, nu am auzit sa va luati de altii, va luati tot de colegii nostri. (…) Integritate da, dar sa stiti ca si solidaritate trebuie sa fie da! Am avut un Statut tare pe care n-am fost in stare pana acum sa-l respectam si promit ca-l vom respecta, indiferent despre cine este vorba. Cei care nu respecta deciziile politice trebuiesc sanctionati. Scrie si asta in statut. Problema este un clara. Stam in continuare si analizam, dar dupa ce il aprobam il respectam. Toti. Pentru ca daca nu facem acest lucru o sa ne macinam in discutii intre noi si n-o sa putem spune lucruri clare”.
Pana si fostul coleg de societate civila, Traian Ungureanu, i-a ironizat pe Macovei, Preda si Voinescu. „Eu ma intreb ce e PDL. Unii cred ca e partid anti-coruptie, altii vor sa-l faca, eu cred ca e partid anti-criza. Ce s-a intamplat aseara ca incercarea lor a dat gres. Pentru ca proiectul lor a impins o parte din acesti oameni sa vada o incercare de control politic, iar altii, o incercare de epurare. Au si ei dreptatea lor (Cristian Preda, Monica Macovei, n.red.). M-a intrebat cineva pe culoar acuma, pe Gaddafi nu-l suspendati? Eu sper sa se autosuspende. Facem o figura de depresivi. Suntem toti emo. Nu trebuie sa intram in campanie cu un partid rupt de Basescu”.
Elena Udrea i-a menajat, Adriean Videanu a vorbit mai mult despre succesul guvernarii si despre meritele premierului Emil Boc.
Resemnare in randurile celor trei
La final, soarta statutului a fost transata prin vot. 3 voturi contra modificarilor care nu contineau criteriile de integritate: cele ale lui Sever Voinescu, Cristian Preda si Monica Macovei. si 7 abtineri. Alte cateva sute de maini s-au ridicat pentru.
Cu sala goala, reformistii si-au acceptat infangerea in fata presei, vegheati cu simpatie de fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu. „Eu n-as percepe-o ca pe infrangere. De felul meu sunt mai optimist si sa gandesc la partea buna a lucrurilor, ca evident a fost o parte buna, si anume aceea ca CNC a acceptat deschiderea competitiei pentru sefia partidului, ceea ce mi se pare un lucru foarte bun, si pe de alta parte, din punct de vedere al tacticilor politice, evident ca am primit o lectie, trebuie sa mai invatam si noi”, a spus Sever Voinescu.
„Cred ca toate pistele sunt deschise in acest moment, noi am introdus aceasta solicitare de derogare pentru ca nici macar aceasta varianta sa nu ne fie interzisa, asta nu inseamna ca nu vom continua contactele cu colegii nostri, care ne-au contactat, pe care noi i-am cautat, pentru a vedea care e solutia cea mai buna. Trebuie sa va spun ca nu suntem nici noi naivi sa credem ca putem face noi trei ceva, votul de astazi a fost de altfel relevant in aceasta directie, trebuie sa gasim o formula de echilibru, o solutie consistenta, care repet sa tina seama de ceea ce asteapta omul simplu”, a adaugat Cristian Preda.
Pareri
PDL partid de uTECisti creati de ceausescu ,ce credeti ca face ?