Pe copilul tau il sperie inceputul scolii? Iata 3 metode eficiente pentru a-l linisti

Anxietatea legata de inceperea scolii creste in randul copiilor, conform unui specialist din Statele Unite ale Americii. Aceasta se manifesta prin dureri de cap, dureri de stomac si alte conditii medicale.

Din ce in ce mai multi copii se simt nesiguri in momentul in care se apropie inceputul anului scolar, iar temerile lor interne se reflecta in mod direct prin intermediul unor probleme de ordin fizic. Responsabile pentru anxietatea micutilor sunt problemele de acasa, stresul parintilor si situatiile economice precare.

Faptul ca o familie isi schimba domiciliul inainte de inceperea anului scolar poate reprezenta un motiv in plus de ingrijorare pentru cei mici. Mai mult decat atat, discutiile repetate despre problemele financiare si programul incarcat al parintilor pot sadi temeri in ceea ce-l priveste pe micut, de unde si starile de rau fizic pe care le experimenteaza inainte de inceperea scolii.

Iata cum poti sa-l linistesti pe cel mic daca observi ca este speriat si anxios cand vine vorba despre orele de curs:

Copiii de gradinita sau prescolarii

Cea mai buna modalitate de a-i linisti este aceea de-ai reasigura de anumite lucruri. Spune-le cine ii va duce la gradinita, cine ii va lua si obisnuieste-l cu insitutia facand remarci despre aceasta. “Uite ce loc de joaca frumos ai” sau “Nu-i asa ca doamna educatoare este foarte draguta?” sunt doar doua exemple de lucruri pe care micutul ar trebui sa le auda pentru a capata un atasament fata de mediul pe care urmeaza sa-l frecventeze.

Copiii de scoala primara si generala

In aceasta etapa, copiii au experimentat deja cateva tranzitii privitoare la profesori si colegi. Daca observi ca micutul tau este ingrijorat in ceea ce priveste acomodarea, aminteste-i ca a reusit sa treaca peste probleme asemanatoare cu succes in trecut si asigura-l ca la fel se va inampla si acum.

Elevii de liceu

Vorbeste cat mai mult cu copilul tau despre inceputul scolii si in cazul in care observi ca este deprimat, cauta ajutor specializat.

Nu in ultimul rand, nu lasa ca stresul prin care trece micutul tau sa capete o amploare pe care sa n-o poti controla. Nu evita frica, deoarece aceasta atitudine nu va face decat sa inrautateasca lucrurile si fii acolo pentru copilul ta in orice moment in care simti ca are nevoie de tine.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.