Pe ultima suta de metri inainte de inaugurare. Se toarna asfaltul pe pasaje. Muncitorii mai au de lucru sub 5% la Centura Sud Timisoara. Foto

TIMISOARA. De la o zi la alta se schimba lucrurile pe santierul Centurii Sud Timisoara. Muncitorii dau zor sa termine ultimele interventii la intersectii. Intre timp, se traseaza marcajele, se monteaza parapeti si panouri, dar si indicatoare rutiere.

CITESTE SI: De unde vine numele cartierului tau in Timisoara

„Echipele antreprenorului si ale subcontractorilor lucreaza la montarea diferitelor tipuri de parapete, a plaselor de protectie pe pasaje, a panourilor fonoabsorbante si la montarea consolelor si stalpilor pentru indicatoarele rutiere. Avanseaza si aplicarea marcajelor rutiere si amenajarea spatiilor de servicii din perimetrul celor doua parcari de pe traseu”, transmit reprezentantii DRDP Timisoara.

Intre timp, muncitorii lucreaza non-stop la intersectii si pasaje.

„A inceput si asternerea mixturii asfaltice la rampele de la cele doua pasaje peste DN 59 Timisoara – sag si peste DJ 592 Timisoara – Mosnita Noua, aceasta activitate fiind desfasurata 24 de ore din 24. La intersectia cu drumul national spre Sag/Moravita continua lucrarile la inelul sensului giratoriu si se amenajeaza caminele pentru preluarea apelor din rigola de acostament, lucrare care se executa si la pasajul din zona localitatii Mosnita Noua. Stadiul santierului a depasit 95%”, mai precizeaza reprezentantii DRDP Timisoara.

Totusi, lucrarile sunt intr-o usoara intarziere fata de termenul stabilit pentru finele lunii august, cauzata, potrivit unor surse, de o sincopa de pe piata materialelor de constructii.

Intr-un ritm sustinut, sunt sanse ca Centura Sud Timisoara sa fie gata de inaugurare inainte de inceperea scolii.

***

Va reamintim, firmele omului de afaceri Dorinel Umbrarescu au castigat licitatia organizata de CNAIR dupa rezilierea contractului cu italienii de la Tirrena Scavi, care nu si-au facut treaba. In 27 iunie 2023 a fost iscalit contractul pentru continuarea lucrarilor la Centura Sud.

Valoarea lucrarilor este de 383.844.478,02 lei, fara TVA, iar sursa de finantare este Programul Operational Transport aferent perioadei de programare bugetara a Uniunii Europene 2021 – 2027. Perioada de garantie va fi de 10 ani.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sa ne zica cine mortii ma-sii i-a invatat sa faca sensurile giratorii tip zidul chinezesc

  2. Bipezi tradatori, care si-au dat avizul lucrarii centurii de sud au bagat sub pres conexiunea cu DJ152 Urseni -Timisoara ,astfel ca locuitorii sunt obligati sa dea ocoale serioase pentru a ajunge acasa… da nu-i bai sa le umplem frigiderul cu multa carne… si ne vedem la vot

    • Până vă face Simonis trecere peste centură puteți ocoli prin Mosnița că nu e cine știe ce distanță.

      • parerea mea este,ca nu vor face ,ca merg pe ideea ca se vor obisnui , iar daca vor incepe va dura cat A1…ce au facut ei pentru Timisoara util si gandit de la A-Z,nici o strategie..? nimic ….

    • @TelVerde Centura trebuia dusă pe la exterior de Urseni și Moșnița, în așa fel încât traseul centurii să nu taie toate drumurile de legătură între oraș și teritoriul comunei Moșnița: Calea Urseni, Drumul Boilor, drumul neasfaltat între Moșnița Veche și Ghiroda.

      Astfel nu erau necesare nici atâtea giratorii de-lungul centurii, plus că terenul (încă) viran între Moșnița și Timișoara se putea integra cu orașul fără a avea o barieră fizică între ele, barieră pe care acum o mai poți traversa/intersecta doar prin punctele fixe de acces.

      • Dacă făceau centura dincolo de Moșnița și Urseni, după cum spuneți dumneavoastră, toată descărcarea centurii s-ar fi făcut prin Moșnița. S-ar fi aglomerat foarte mult. Avem exemplul la Remetea. Eu sunt bucuros ca au procedat asa.

        • Tipic modelului românesc, nu toți sunt mulțumiți. Dacă nu se făcea centura,de ce nu se făcea? Dacă tot s-a făcut centura acuma,de ce nu trece pe acolo și de ce pe dincolo?

  3. Pe dincolo de Urseni și Mosnita va trece autostrada, spre Moravița, aici au nimerit-o dar trebuiau mai multe intersecții și poate era bine la 4 benzi

  4. CENTURA RUȘINII DOAR PE 2 BENZI …VA FI VEȘNIC BLOCATĂ ….CINE A PROIECTAT-O ȘI A LUAT ȘPAGĂ PENTRU 6 BENZI…UN DEZASTRU VA FI ÎN ORELE DE VÎRF …30 DE ANI A DURAT …ȘI TOT DEGEABA …FIINDCĂ TOT VOM STA BARĂ LA BARĂ

    • Da. De ce tipi?

  5. Luava-as in p…proiectele voastre toate din ultimi 5 ani !!! Absolut toateeeeeeeeeeeeee,după fiecare „proiect”terminat unul dar unul nu ii cap -coada cum trebuie ,oare și-a făcut colecția de ceasuri domnu Grindeanu cu finanțările la centura asta ,văi steaua ei