Mama Natura are o imaginatie debordanta. Dealurile de ciocolata din Filipine, bolovanii Moeraki din Noua Zeelanda, canionul Antelope din SUA si padurile de pietre din China sunt numai cateva exemple in acest sens.
Dealurile de ciocolata din Filipine (foto) sunt, asa dupa cum arata si numele, niste coline perfect rotunjite, 1.770 la numar, colorate intocmai ca desertul favorit in intreaga lume. Se afla in Bohol si originea lor inca isca controverse printre geologi. Formatiunile ciudate acopera o suprafata de 50 de kilometri patrati si constituie un parc national in Filipine, alaturi de vulcanul Taal, cel mai mic vulcan activ din lume.
Bolovanii Moeraki, din Noua Zeelanda, desi in definitiv niste pietre, ce-i drept imense si perfect rotunde, sunt celebri. Oameni din toate partile globului vin sa-i vada pe plaja Koekohe. Potrivit geologilor, aceste roci de calcit s-au format in urma cu 65 de milioane de ani, pe fundul marii, perioada care coincide cu un moment de extinctie din istoria Pamantului, cand si dinozaurii au disparut.
Padurile de pietre din China acopera o regiune de 500.000 de kilometri patrati, aflandu-se in provinciile Guangxi, Yunnan si Guizhou. Padurea de pietre Naigu din Shilin, provincia Yunnan, este protejata de UNESCO din 2007, fiind cea mai spectaculoasa dintre acestea. Regiunea e renumita pentru diversitatea formelor rocilor si culorile acestora.
Principala atractie din regiunea Cappadocia din Turcia este Parcul National Goreme, unde vantul a facut adevarate minuni, sculptand pietrele dupa propria viziune. De altfel, zona are si o importanta istorica, aici existand marturii ale artei bizantine, o retea de pesteri si chiar asezari subterane. In zona s-au descoperit si ramasitele unui habitat uman folosit, probabil, in secolul IV.
Canionul Antelope, din SUA (foto), este un colt de paradis, cu formatiuni de piatra splendide. De altfel, Arizona in sine este un loc al minunilor naturale, aici aflandu-se Marele Canion si Padurea Pietrificata, unele dintre cele mai fotografiate locuri de pe Terra.
Canionul Antelope consta in doua parti, Tse’ bighanilini (partea de sus) si Hasdestwazi (partea de jos), cea din urma fiind in adancime, mai lunga si mai greu de explorat decat cealalta.
Citeste continuarea pe www.ziare.com.