Peluza englezeasca a lui Nicolae Robu, facuta praf de musafiri nepoftiti! Dezastru in ultimul parc reabilitat la Timisoara! FOTO!

TIMISOARA. Dupa razboaiele pierdute cu ciorile si porumbeii din Timisoara, primarul Nicolae Robu se vede pus in fata unei noi batalii crancene si aproape fara sorti de izbanda. Dusmanul este, de asta data, unul simpatic, pervers si protejat.

Peluza englezeasca din Parcul Justitiei, proaspat inaugurat, s-a umplut de musuroaie de cartita. Dragalaselor animale pare sa le priasca de minune sub gazonul bine ingrijit, intrucat au ridicat movilite in tot parcul.

musuroaie-cartite-parcul-justitiei (25)

Razboiul cu cartitele e pierdut inca din fasa, deoarece, conform legii, acestea sunt animale protejate, intrucat curata solul de rame si tot felul de insecte daunatoare. Cartitele nu pot fi ucise, ci doar alungate.

Nu exista metode de combatere, dupa cum stiti cartita este protejata prin lege, ca urmare nu se pot folosi metode mecanice sau toxice. De asemenea, poate ati urmarit pe programele de televiziune gen Discovery, cat de bine organizata este cartita. Este numita si arhitectul perfect. Asa, ca metoda de combatere iese din schema. O sa se niveleze musuroaiele si o sa se arunce samanta de gazon. Terenul in timp o sa se regleze, nu este problema. Alte masuri nu putem lua, decat cele la suprafata„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Diana Nica, seful Serviciul Spatii Verzi din Primaria Timisoara.

Dezarmat de lege, primarul Nicolae Robu pare decis sa nici nu dea ochii cu noul dusman si, sustinand ca de asta data nu se pricepe la problema, paseaza… cartita la subalternii de la Mediu.

Cei de la Mediu, care au in intretinere spatiile verzi vor gasi solutii pentru tot ce au de facut pentru toate spatiile verzi sa arate bine. Solutiile le cunosc cei ce au de asigurat intretinerea, nu este usor pentru ca multe vietati sunt protejate de lege, si atunci trebuie gasite acele solutii care, pe de o parte sa dea rezultat, iar pe de alta parte, sa fie legale, pentru ca in afara legii nu putem face nimic, chiar daca e de interes. Cat despre solutii, nu se discuta cu mine, asta discuta directia de mediu cu firmele care au spatiile in intretinere. Eu nu particip la aceste discutii pentru ca nu ma pricep in domeniu„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Cartitele pot fi intalnite cel mai adesea in livezi ori pasuni, sapa neobosite galerii in cautare de hrana, iar lungimea tunelului facut de o singura cartita poate ajunge si la 50 de metri.

Cartitele, din ce stiu eu, sunt o specie de animale nu neaparat pe cale de disparitie, dar au ramas destul de putine, mai ales din cauza poluarii solului. Nu putem sa impartim animalele in bune sau daunatoare, pentru ca fiecare specie are rolul ei in lantul trofic. Despre cartite putem spune ca sunt animale care se hranesc cu insecte si alte vietati mici si care prin scormonitul acesta al pamantului ajuta si la aerarea solului. Desigur ca de multe ori deranjeaza, pentru ca fac acele musuroaie de pamant, dar si ele pot fi nivelate„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Catalina Vintila, profesor de biologie la Colegiul National Banatean din Timisoara.

Parcul Justitiei, pe care l-au invadat cartitele, a fost refacut recent atat cu fonduri europene, cat si cu bani din bugetul local. Suma totala care a fost necesara pentru reabilitarea acestui parc a fost de aproape 500 de mii de euro. Inaugurarea a avut loc inainte de Craciun.

CITESTE SI: Liber la stat pe iarba, pe peluza englezeasca din ultimul parc renovat la Timisoara! FOTO!

CITESTE SI: Vom avea FLORI COMESTIBILE si iluminat cu energie de la soare intr-un parc din Timisoara! Cand e gata? FOTO!

Au fost refacute aleile, s-au montat banci si cosuri de gunoi, s-a amenajat peluza englezeasca si au fost plantate peste 100.000 de flori. Pe langa acestea au fost refacute si retelele de utilitati din subteran, a fost pus si un sistem de irigare, in tot parcul, iar iluminatul se face cu 23 de stalpi pe care au fost puse panouri fotovoltaice.

Parcul Justitiei a fost cunoscut si ca Parcul Consiliului Popular si are o suprafata de peste 26.000 de metri patrati. In mijlocul acestuia se afla un monument ridicat in memoria deportatilor in Baragan. Poarta acest nume pentru ca in interiorul acestuia ar fi trebuit construit Palatul Justitiei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este un animal complet carnivor, principala sursa de mancare o constituie ramele, dar mananca si melci, insecte adulte si larvele acestora, moluste, miriapode, furnici si oua de furnici. El apare in gradina noastra, doar daca are cu ce sa se hraneasca. Este un super mancator, poate consuma zilnic o cantitate de doua ori mai mare decat propria greutate. Au nevoie permanenta de mancare, tinute in post timp de 12-16 ore, ele mor de foame.
    Cartita are o greutate in medie de 80-100 g, o lungime de 14-20 cm, blana este de obicei gri sau neagra, dar au fost gasite animale cu blana galbena si chiar si fara blana.
    cocluzia: nu mai hraniti cartitele…si vor disparea de la sine!

    • In fiecare dimineata merg in parc cu rame, melci, insecte adulte, larve, moluste, miriapode, oua de furnici si furnici la mine si le bag in pamant ca sa aibe ce manca, vrei sa zici ca trebuie sa ma opresc?

      Ai o concluzie de expert, esti cu mintea odihnita mereu.
      Cred ca ar trebui sa te faci cartita.

  2. din pacate n-am vazut articole pozitive in momentul inaugurarii parcului ar fi meritat fiind o reabilitare frumoasa,insa cand e vorba de o stire negativa unde poate fi introdus si numele primarului atunci e pe prima pagina.Ce penibil.

    • Laudarea vine la votare.

    • Pe bune??? Nu ii ajung la Robu panourile din statiile ratt pe care sunt scrise „maretele” sale realizari??

  3. Exista dispozitie, care se introduc la o anumita adancime in sol si emit vibratii ce alunga cartitele, dar nu le vad aplicabilitatea in zone publice, nesupravegheate, dat fiind pasiunea de colectionari a unor concetateni…

    • acele dispozitive „care se introduc” se numesc in termeni populari vibratoare? Asteptam precizari de la expertii ,specialisti in energii si bioenergii .

    • dispozitivele cu vibratii nu sunt bune de nimic, singura utilitate a lor este sa se gaseasca fraierii care le cumpara. Solutii sunt, dar consultanta nu este gratuita…………………

      • solutii sunt destule …printre ele carbitul si varul nestins in combinatie cu putina apa sa faca reactie ..si pa cartite !

  4. Nu vad nici o problema. Parcul arata foarte frumos si natural cu si fara cartite.

    • Ai dreptate Vlad, parcul arata la fel de bine si cu cartite si fara, in plus daca ne raman cumva rame, melci, insecte adulte, larve, moluste, miriapode, oua de furnici si furnici , nu trebuie sa le aruncam la gunoi, putem hrani minunatele animalute. Sper sa nu se mai aloce fonduri de la bugetul local si cu programul de alungare a cartitelor, nu de alta dar s-a mai incercat si cu ciorile si nu s-a reusit (nici cu alea cu aripi si nici cu cele cu picioare).

      • Cu ciorile nu s-a reusit deoarece cioroii (aia cu aripi) n-au stat sa le puna robu prezervative.

  5. chiar daca curtea ce conturi salveaza echipa poli, aparitia unor cirtite PROTEJATE DE LEGE pe terenul de fotbal o sa duca la suspendarea terenului pina la constructia unui stadion nou…

  6. Daca in fiecare zi dl. Robu poate sa sacrifice 30 minute pentru a canta in parc , parcul fiind central ar rezolva si problema ciorilor si porumbeilor.

  7. Exista plante care le „deranjeaza”: https://egradini.ro/forum/threads/euphorbia-lathyris-un-ajutor-impotriva-cartitelor.9433/.

    Solutia e testata in gradina.

    Primaria TM, astept decontul!

  8. Oare acele cartite nu erau pe sub iarba si in vechiul parc ? Nu le-a vazut nimeni ? Ca doar nu au migrat acolo numai ca sa-i faca in ciuda primarului.

    • Cu siguranta existau si inainte de renovare, dar atunci era un strat gros de frunze sau nu prea era iarba, asa ca nu sareau in ochi musuroaiele.
      Oricum ramele fertilizeaza solul pentru ca ele practic ingereaza solul si ce rezulta dupa digestie este un ingrasamant.

  9. Ai dreptate Monica.

  10. parcul arata bine oameni buni,si daca nu erau cartitele sau ciorile sigur se gasea un” om de bine”care deversa niste rahat in parc doar doar facem praf si o investitie buna.

  11. Exista solutii mult mai efective sub raport pret-calitate-efect 🙂
    Care aveti probleme din astea cu cartitele, ingropati sticle de bere pe alocuri, lasati doar 4-5 cm din gatul sticlei afara din pamant. Cum suiera vantul in ele, creeaza niste unde ce alunga cartitele. Metoda verificata si confirmata in Austria.

    Mai documentati-va… nu imediat investitie in sperietori de ciori 🙂

    Robishoara asta ma face sa imi fie dor de Ciuhandioara 🙁

  12. Daniel Balteanu, o intrebare. De cand ramele sunt daunatoare ? „acestea sunt animale protejate, intrucat curata solul de rame si tot felul de insecte daunatoare.” Mai exact, fara rame solul ar fi steril. Daca ramele au ajuns sa fie daunatoare e grav. Intr-un sol sanatos ar trebui sa fie peste 100.000 rame/mc de pamant. Oricum nu traiesc decat in stratul de 40cm de la suprafata.

  13. si cu castoru’ ce e?

  14. nu inteleg Daniele, de ce e DEZASTRU? si de cand sunt ramele daunatori? si mai ales de ce aveti o poza cu un castor intr-un articol despre cartite?

  15. chiar, unde e dezastrul si de ce e peluza lui Robu?cam asta e nivelul presei timisorene din pacate.

  16. Eu tin cu cartitele … 🙂 Nu cred ca trebuie intervenit pentru eliminarea lor. Daca sunt cartite inseamna ca zona este una care este mai putin toxica. Nu speram sa mai existe micro-ecosisteme din astea in TM. Va fi trist cand vom vedea „gazonul” fara musuroaie. Si oricum, musuroaiele sunt cele mai atractive „amenajari” din parcul ala si sunt … GRATIS. Bravo cartitele. GO CARTITELE!

  17. Le-a bagat PSD-ul!!