TIMIS. Dulci si zemoase! Asa sunt in fiecare an lubenitele de la Gottlob. Sau cel putin asa le lauda producatorii. Nici la cea de-a cincea editie a Festivalului Lubenitei nu sunt foarte multi producatori, insa publicul este multumit. Gottlobenii au parte de 2 zile de sarbatoare.
In prima zi niciun vizitator nu a plecat acasa cu mana goala. Kilogramul de lubenita a fost 1 leu, iar cel de pepene cam la fel. Tonul distractiei a fost dat de cateva majorete si de prichindeii de la scoala si gradinita din localitate, care s-au imbracat in fel de fel de personaje pentru traditionala parada care a pornit din centrul localitatii pana la locul desfasurarii festivalului, langa terenul de fotbal.
Sute de lubenite dulci si zemoase, pepeni galbeni, mici, gratare, gulas si fasole, dar si berea i-au asteptat pe localnici. Nici timisorenii nu au lipsit de la festival. Tarabele cu jucarii au fost bucuria celor mici, care au putut sa manance inghetata, vata pe bat sau popcorn.
In cele 2 zile de festival au loc si tot felul de competitii: aruncatul lubenitei, minifotbal, tenis de camp, concurs de mancat lubenita, alergare cu lubenita in mana, iar castigatorii sunt premiati. Vineri, in a doua zi de festival se inmaneaza premiile.
Lubenita romaneasca, pe cale de disparitie
Desi gottlobenii au cea mai buna lubenita, aduc semintele de peste hotare. Asta pentru ca semintele de lubenita romaneasca sunt pe cale de disparitie. Primarul Gheorghe Nastor spune ca acest aspect ar trebui sa dea de gandit Ministerului Agriculturii. Productia este buna in orice an, spune edilul.
„Daca la inceput am fost pesimisti cu productia, acum s-a incalzit clima. E o productie buna, nu foarte buna, nu putem spune c-a fost slaba. Lubenita este rentabila in orice conditii. Noi avem pamantul cel mai bun, avem acces la tehnologii de ultima ora din Europa, ai nostri isi procura semintele din Olanda, Germania, plantele din Grecia. Avem poarta spre Occident mai aproape. Lubenita romaneasca nu mai exista, din pacate. Ar trebui sa puna un semn mare de intrebare Ministerului Agriculturii, pentru ca se vorbeste de cercetarea romaneasca, nu mai exista”, ne-a spus primarul Gheorghe Nastor.
Daca intaiul gospodar al comunei spune ca productia este buna, producatorii au parerile impartite, in functie de momentul in care au fost puse semintele in pamant.
„Lucram impreuna 3 familii, avem 15 hectare de lubenita, o desfacem pe piata locala, la Timisoara. Merge treaba bine. Sunt si camionete care vin din Dabuleni si cumpara, ei termina inaintea noastra productia si vin si iau de la noi. Am avut mici probleme cu productia din cauza schimbarilor de temperatura, au fost si ploi. Vremea ne-a cam diminuat productia, am pierdut ceva roduri. Eu zic ca pana la sfarsitul lui august o sa tot avem lubenita. Mai sunt si producatori care seamana putin mai tarziu, dar daca este suficient de cald afara, in jurul a 26, 30 de grade se face la fel de buna ca si cea de august. Fara falsa modestie, suntem priceputi in ce facem. Avem o istorie indelungata, la mine in familie si bunicii au fost producatori. Facem cu pricepere ce facem si iasa un lucru bun”, ne-a povestit Mircea Truta, unul dintre producatorii care si-a expus marfa la festival.
Petru Rugea participa si el de patru editii la Festivalul Lubenitei de la Gottlob. Nu e un producator mare, dar are lubenita toata luna august si poate si in septembrie, daca totul merge cum trebuie.
„Acum incep abia productia, am 3 hectare anul asta. La mine e mai buna productia decat anul trecut, am pus mai tarziu. Toata lubenita de Gottlob e buna, e o <<meserie>> veche. Trimitem in tot judetul, vin si de la Dabuleni sa ia, in Hunedoara, in Caras trimitem”, ne-a explicat Petru Rugea.
Marea suparare din Gottlob este ca producatorii nu se unesc intr-o asociatie. De ce? Ne spune tot primarul: au simtul proprietatii foarte dezvoltat.
„Avem parteneri din Serbia si din Ungaria. In sat sunt in jur de 100 de producatori, dar mari sunt cam 42, dupa evidentele noastre. Marea dezamagire este ca nu se unesc intr-o asociatie, intr-un grup de producatori cu statut juridic, cred ca gottlobenii au simtul proprietatii foarte dezvoltat, ca altfel nu-mi explic. Dar inevitabil ne vom duce spre asa ceva, pentru ca producatorii din strainatate cauta firme, nu persoane individuale sau persoane fizice autorizate. Noi ne batem sa promovam comuna, la editia de anul viitor vom avea o surpriza”, a conchis Gheorghe Nastor.
Lubenitele de Gottlob “contribuie” cam 80% la bugetul local. Festivalul Lubenitei isi inchide portile vineri seara.
Foto: Zoltan Pazmany