Perchezitii DIICOT Timisoara la o fabrica de criptomonede. Afacere cu bitcoin pusa pe butuci, dupa o inselatorie intre italieni. Foto si video

TIMISOARA. Descindere a politistilor si procurorilor DIICOT Timisoara, joi dimineata, la o fabrica de criptomonede din Arad si la locuinta celui care o coordona, in Dumbravita. Anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de peste 200.000 de euro facut in ultimele luni prin bransarea ilegala la curent, dat fiind faptul ca minele de criptomonede sunt mari consumatori de energie electrica.

In 2019, 3 italieni au decis sa deschida o astfel de ‘fabrica’ la Lovrin. Unul dintre ei se ocupa de coordonarea ei, insa, la un moment dat, acesta a decis sa o mute, pe nepusa masa, in judetul Arad, la o ferma, la inceputul acestui an. A dus acolo toate calculatoarele folosite la producerea de criptomonede, si angajatii, si si-a continuat activitatea fara sa ii anunte pe partenerii din afacere, restrictionandu-le si accesul in sistem. Mai mult, s-a legat ilegal la reteaua ENEL.

Cand si-au dat seama ca au fost trasi pe sfoara, ceilalti doi oameni de afaceri italieni au decis sa depuna o plangere la DIICOT Timisoara, iar procurorii au inceput cercetarile pentru a da de urma minei de bitcoin.

Joi dimineata, oamenii legii au facut descinderi la locuinta coordonatorului fabricii din Dumbravita si in Arad la mina de criptomonede.

In urma perchezitiilor facute acasa la italianul ce coordona fabrica, politistii DIICOT au gasit 10 hard diskuri, 4 carduri de memorie, 3 telefoane, 6 stickuri, 7 cartele sim, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede si 12.000 de euro.

Conform anchetatorilor paguba produsa companiei de electricitate prin bransarea ilegala la curent se ridica la peste 200.000 de euro.

UPDATE:  4 persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timisoara

În luna octombrie a anului 2019, două societăți comerciale ar fi închiriat un spaţiu în localitatea Lovrin din județul Timiş, pentru desfăşurarea activităţii de minare a cripto-monedei Bitcoin.

Astfel, în acest scop, persoanele vătămate au achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unitări hardware, servere şi laptop-uri) şi au convenit ca o terță persoană, un bărbăt în vârstă de 44 de ani, să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului în vederea începerii activităţii propriu-zise, în schimbul unui comision de 10 % din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.

De asemenea, în perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit că întregul sistem este operațional, de gestionarea contului urmând să se ocupe reprezentantul persoanelor vătămate.

În luna martie a anului 2021, acesta a constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai poate folosi userul şi parola pentru a viziona activitatea, ne mai având acces la sistemul său informatic.

În urma administrării actelor probatorii în dosarul penal a reieșit că, în cursul lunii ianuarie a anului 2021, bărbatul, de 44 de ani, care ar fi trebuit să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului în vederea începerii activităţii propriu-zise, ar fi închiriat de la o societate comercială o hală de producţie, situată pe strada Fecioarei din municipiul Arad unde, ajutat de alți doi bărbați, ar fi transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora.

Totodată, acesta, având acces la contul principal al platformei de minat, a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit pentru reprezentanţii persoanelor vătămate.

De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto monedă este o activitate care presupune consum mare de curent, bărbatul s-ar fi racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune„, transmit procurorii DIICOT Timisoara.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Criptimonedele de tip Bitcoin care necesita enorme cantitati de energie (consuma mai multa energie decat unele tari ca de ex. Finlanda, sau pentru 1 BTC consumi energie cat o casa timp de 15 ani), ar trebui fara intarziere interzise. Minatul in China este interzis. Este un consum absolut inutil, pentru calcule inutile, duce la cresterea pretului energiei, criza de energie, moneda este folosita pentru activitati ilegale de regula. Nu o poti folosi pentru achizitii de zi cu zi, tranzactiile dureaza mult, comisioanele enorme, exact pe dos fata de scopul initial promis. Unde mai pui fluctuatiile de pret incredibile. Sunt criptomonede prietenoase cu mediul, (consumul de energie), alea da, sunt de acord.

    • timesnewroman.ro Timișoara expulzează migranții.70 deafgani și 80.000 de olteni își fac bagajul.

  2. Am uitat sa adaug. Nu te poti conecta la stalp fara complicitatea lucratorilor Transelectrica. Medie tensiune poate insemna 20000V sau chiar 110000V (110KV). Nu te legi ca si la 220V. Trebuie oprit curentul ca te omoara de la distanta. Hoti cu diploma.

    • Cornele tot prost ramai fiule

      • Daca-i spui fiule, inseamna ca tu este taicasu, adica prostul ala mai mare!!!!

  3. toate cripromonedele ar trebui interzise definitiv, au un scop marsav si ajuta doar speculantii , ecscrocii si gunoaiele sociale
    jos cu criptomonedele, nu reprezinta viitorul , degradeaza calitatea vietii si societatea, omenirea

  4. bravo yyyy ai dreptate… cat ai pierdut? :))

  5. Oferta pe poată acum 67k$ per bucata . Vând 10 bucăți cu 40k .